אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

"שינוי מדדי הבורסה מבורך, אך הפוטנציאל למניפולציות גדל"

תגובות חיוביות בשוק ההון למהלך של הבורסה במסגרתו ישונו הרכבי המדדים, אולם ברור כי הבעיות האמיתיות עוד רחוקות מפיתרון. מגדל שוקי הון: "אסור להסתכל על מחזורי המסחר בבורסה כמטרה העיקרית". פסגות: "אם לא נראה חברות חדשות נכנסות לבורסה - לא ישתנה פה כלום"

09.08.2015, 14:34 | שי סלינס

"המהלך המתוכננן של הבורסה לשינוי במדדים הוא מבורך, מדובר פה בחשיבה מחוץ לקופסה, אולם יש מספר בעיות שראוי שיתיחסו אליהם כשמקבלים את ההחלטה הסופית". כך אומר ל"כלכליסט", זיו פניני מנהל חדר המסחר של מגדל שוקי הון ואחד הסוחרים הוותיקים בשוק ההון הישראלי בהתייחסות למהפכה שמתכננת הבורסה בתל אביב בכל הקשור לרכב המדדים ומשקל המניות.

היום הודיעה הבורסה על מהפכה מתוכננת במדדי הבורסה במסגרתה מדד תל אביב 25 יורחב ויכיל 35 מניות, מדד תל אביב 75 יורחב ל-90 מניות ומדד תל אביב 100 ימשיך להכיל את מניות שני המדדים האלו, ויכיל 125 מניות. עוד הוחלט כי הרכב המניות של מדדי תל אביב 25 ותל אביב 75 ימשיך להיקבע לפי ערך השוק של המניות, אך הרכב המדד של יתר 50 יקבע לפי ערך השוק של החזקות הציבור.

 

 

 

"אני מזהה פה רצון אמיתי וכנה להגדיל את המחזורים בבורסה שנמצאים בשפל בימים האחרונים", מדגיש פניני. "עם זאת, אסור להסתכל על מחזורי המסחר בבורסה כמטרה אלא כאמצעי וכשעושים את זה יכולות להיווצר בעיות נוספות של תופעות לוואי".

"ההגבלה של 4% למניה במדד 35 הופכת למעשה את המדד המוביל של הבורסה למדד שווה כוח (Equal Weight) ומגדילה את הפוטנציאל למניפולציות. החיסרון במדד כזה הוא שהמניות הגדולות מאבדות מכוחן בהשפעה על המדד. לכאורה אין עם זה שום בעיה משום שכוחן של המניות הגדולות עולה, אולם חשוב לזכור כי אנחנו עכשיו בשוק שנמצא במצב של עלייה - ובמצב כזה הנטיה היא בדרך כלל ללכת למניות הקטנות. הבעיה מתחילה כאשר השוק עובר למצב של ירידה - ואז המצב מתהפך ונוצרת בעייתיות".  

לגבי הפיתרון לגבי המצב בו נמצאת הבורסה, אומר פניני כי הוא צריך להגיע בצורה של מישהו שיסתכל "במבט על" ויכניס רגולציות נוספות הן מתחום המסחר והן מתחום המסוי.

"קריצה למשקיעים הזרים" 

גם ברק סורני, מנכ"ל פסגות ניירות ערך, התייחס למהפכה שמתכננת הבורסה ולא חסך במילים טובות. "כל צעד שעשוי להגדיל את המחזורים הוא מבורך. בישראל מניה שלא נמצאת במדד כלשהו היא כמעט לא נסחרת ובעצם הרחבת המדדים והגדלת מספר החברות הנסחרות בהם, תגדיל הסבירות לגידול מחזורי הפעילות בבורסה המקומית".

"בשינוי המתודולוגיה ובשינוי ימי השינוי במדדים יש קריצה מסויימת גם למשקיעים הזרים", אומר סורני, שצינן מעט את ההתלהבות באומרו " אם לא נראה פה חברות חדשות ויכולת לשמור על הקיימות לא ישתנה פה הרבה. השינוי הצפוי הוא אמנם ראוי אבל לא יוביל לרפורמה של ממש בפעילותה של הבורסה".

לגבי ההשפעה הגדלה של המניות הקטנות במדד אומר סורני כי "זה נכון שלחברות הקטנות תהיה השפעה גדולה יותר על המסחר אבל לעומת האלטרנטיבה שמניה בודדות  קובעות את כיוון השוק - השינוי הוא מבורך". הסיכון שאני רואה במהלך הוא שלמרות שהמדד החדש המוביל יתחזק, העניין במדד 90 החדש (75 הישן) עלול להיחלש".

 

לגבי הסיכויים של מהלך זה לצאת לפועל אומר סורני כי מדובר כרגע ביריית הפתיחה בלבד. "יהיו פה עוד שינויים, אולם החשיבה נכונה".

 

עזריאלי, אסם ואמות צפויות להישאר במדדים המובילים

גם סבינה לוי, אנליסטית בלידר שוקי הון מתייחסת למהלך של הבורסה וטוענת כי מדובר במהלך טוב. השינויים העיקריים כוללים הגדלת מספר המניות במדדי הדגל. "טבע, פריגו, פועלים ולאומי יהיו הנפגעות העיקריות מההפחתה הצפויה בתקרת המשקל במדדים המובילים: הבורסה צפויה להפחית את תקרת המשקל במדדי הדגל מכ-10% היום לכ-4% בעתיד, באופן הדרגתי. לאור זאת המשקל של מניות אלו במדדים צפוי לרדת משמעותית, דבר שיוביל למכירות בתעודות הסל ובקרנות המחקות. עוד אומרת לוי כי "המניות עזריאלי, אסם ואמות צפויות להישאר במדדים המובילים".

תגיות