אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר ניצח את האוניברסיטאות: יוכל לפקח על תנאי השכר והפנסיה שלהן צילום: חיים צח

האוצר ניצח את האוניברסיטאות: יוכל לפקח על תנאי השכר והפנסיה שלהן

סאגה של 18 שנה הסתיימה השבוע: בג"ץ דחה את ערעור האוניברסיטאות נגד פיקוח הממונה על השכר באוצר, לאחר שטענו לחופש אקדמי. נשיאת העליון נאור: "העותרים אומרים כך: את כספי המדינה ניטול, אך מה נעשה בהם זה ענייננו אנו"

11.08.2015, 11:34 | מיקי פלד

בג"ץ דחה ביום ראשון השבוע את עתירת האוניברסיטאות נגד הפיקוח של הממונה על השכר באוצר על חריגות שכר במוסדות האקדמיים. האוניברסיטאות טענו כי לממונה אין סמכות לפקח על השכר שהן משלמות לעובדיהן בשל עקרון העצמאות האקדמית. זאת, למרות שחוק יסודות התקציב מגדיר את האוניברסיטאות כגוף נתמך תקציבית ולכן נתון לפיקוח האוצר. האוניברסיטאות שעתרו לבג"ץ הן העברית, תל אביב, בן גוריון, בר אילן והטכניון.

קראו עוד בכלכליסט

פסיקת בג"ץ מסיימת סאגה שמתמשכת מאז 1997, אז דרש משרד האוצר מהאוניברסיטאות לקבל נתונים על תנאי השכר שהן מעניקות לעובדים. האוניברסיטאות טענו כי לאוצר אין סמכות ורק כאשר נקלעו למשבר תקציבי לפני כעשור התחייבו האניברסיטאות לשתף פעולה עם האוצר בתמורה לתמיכה תקציבית נוספת. אולם גם זה, כותבים שופטי בג"ץ, לא סיים את המחלוקת והאוניברסיטאות המשיכו לטעון כי החופש האקדמי שלהן מבטל את הצורך לשתף את האוצר בנתונים על שכר העובדים והסדרי הפנסיה שלהם.

אוניברסיטת ת"א. ביה"ד לעבודה החליט כי היא תעבור מפנסיה תקציבית – הממומנת מכספיה - לפנסיה צוברת כפי שיש לרוב העובדים השכירים, צילום: אוראל כהן אוניברסיטת ת"א. ביה"ד לעבודה החליט כי היא תעבור מפנסיה תקציבית – הממומנת מכספיה - לפנסיה צוברת כפי שיש לרוב העובדים השכירים | צילום: אוראל כהן אוניברסיטת ת"א. ביה"ד לעבודה החליט כי היא תעבור מפנסיה תקציבית – הממומנת מכספיה - לפנסיה צוברת כפי שיש לרוב העובדים השכירים, צילום: אוראל כהן

החשיבות של הסדרת הנושא התגברה עם דו"ח מבקר המדינה מ-2009, אז מצא מבקר המדינה חריגות שכר בצורת כל מיני תוספות שהגיעו עד ל-250% משכר הבסיס.

בינתיים, ב-2012 אף דחה בית הדין הארצי לעבודה את טענות אוניברסיטת תל אביב שלאוצר אין סמכות להתערב בהסדרי הפנסיה של האוניברסיטה. כלומר, במקרה של אוניברסיטת תל אביב, ניתנה גושפנקה סופית למעבר של העובדים מפנסיה תקציבית – הממומנת מכספי האוניברסטה עצמה – לפנסיה צוברת כפי שיש לרוב העובדים השכירים בישראל. בעקבות פסק הדין הזה עתרו האוניברסיטאות לבג"ץ.

נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור, בהרכב עם השופטת אסתר חיות והשופט אורי שהם, דחה את העתירה על הסף וקבע כי "אין בחופש האקדמי של האוניברסיטאות כדי להצדיק היעדר פיקוח על נורמות שכר ראויות. לאוניברסיטאות תפקיד ציבורי ובעיקר הן נהנות ממימון ציבורי. על כן מן הראוי להטיל עליהם כללים מתחום המשפט הציבורי ונורמות ציבוריות ראויות" ואף "העותרים אומרים כך: את כספי המדינה ניטול, אך מה נעשה בהם זה ענייננו אנו" וכי הפגיעה בחופש האקדמי היא בשוליים בלבד.

תגובת ועד ראשי האוניברסיטאות: "כפי שטענו בעתירה, האוניברסיטאות סברו כי האוצר ביקש בעצם לערער את מעמדם לפי חוק של המועצה להשכלה גבוהה וות"ת כרגולטור של האוניברסיטאות, ולהעביר לידיו סמכויות המוקנות לגופים אלה. הות"ת היא המפקחת על האוניברסיטאות, ולפיכך, הפיקוח עליהן גם בענייני השכר, מופקד בידיו על פי הוראות החוק. אנו מכבדים את החלטת בית המשפט ונלמד אותה".

הממונה על השכר באוצר, קובי אמסלם: "אני מברך על פסיקת בג"ץ שקבעה את אשר טענו במשך שנים רבות, כי חופש אקדמי כולל גם פיקוח, בקרה ואכיפה. דין האוניברסיטאות כדין כלל הגופים המתוקצבים והנתמכים. אגף השכר והסכמי עבודה במשרד האוצר פועל במקצועיות ובאחריות במטרה להתאים את מערכת השכר לצרכי הגוף, כפי שנעשה עד היום".

תגיות