אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדינה לא בטוחה מתי מדובר באפליה

בלעדי לכלכליסט

המדינה לא בטוחה מתי מדובר באפליה

רשות מקרקעי ישראל החליטה לאפשר לחברת באמונה להתמודד על מכרז בכרמי גת כדי לבנות בו דירות עבור הציבור הדתי־לאומי בלבד. השאלה אם זכות זו נובעת מכוח החוק או שמא מדובר באפליה תיוותר פתוחה עד שהנושא יגיע לבג"ץ

12.08.2015, 08:43 | דותן לוי

המדינה עדיין נמנעת מלהחליט באופן חד־משמעי בשאלה אם שיווק דירות לחברי הציבור הדתי־לאומי בלבד הוא צעד חוקי, בדומה לשיווק למגזר החרדי ולמגזר הערבי. ל"כלכליסט" נודע כי רשות מקרקעי ישראל אישרה בדיעבד את שיווקן של דירות לציבור הדתי־לאומי במכרז כרמי גת שבקריית גת, אך עם זאת ציינה בהחלטתה כי "במהלך הדיונים עלו שאלות עקרוניות וסבוכות הנוגעות לשאלה אם הגבלת החכרה או שיווק לציבור הדתי־לאומי בלבד היא אפליה אסורה, או שמא מדובר בקבוצה בעלת מאפיינים ייחודיים שלגיטימי לאפשר לה דיור נפרד. אין חולק כי שאלות אלו מצריכות בחינה מעמיקה של סוגיה עקרונית זו, והוחלט כי בחינת הנושא תימשך".

קראו עוד בכלכליסט

בתחילת השנה גיבשה חברת באמונה קבוצת רכישה לציבור הדתי שתתמודד במכרז לבניית מאות דירות בכרמי גת. עם פרסומו של מכרז לבניית 1,471 דירות בשכונה, שעליו התכוונה באמונה להתמודד, שלחה האגודה לזכויות האזרח תלונה לרשות מקרקעי ישראל ובעקבותיה נעצר המכרז עד לקבלת החלטה בנושא. לפני כשבועיים הופשר המכרז וקבוצת הרכישה הדתית הורשתה להתמודד בו.

ישראל זעירא , צילום: עומר מסינגר ישראל זעירא | צילום: עומר מסינגר ישראל זעירא , צילום: עומר מסינגר

השיווק הייעודי לציבור הדתי־לאומי מתקיים זה שנים, וכלל בעבר את חברת משהב שבנתה רק עבור ציבור זה. כשהתעוררו מחלוקות לגבי שיווק מתחמים למגזרים ספציפיים, נפתרה הסוגיה לגבי המגזר הערבי והמגזר החרדי. נקבע במפורש כי בשל אורחות חייהם, תרבותם ודתם יש לאפשר להם להתגורר בנפרד כאשר הם מבקשים זאת. במקרה של המגזר הדתי־לאומי לא התקבלה הכרעה.

בשנים האחרונות עומדת באמונה בחזית המאבק על זכותו של הציבור הדתי־לאומי להתאגד במתחמי דיור נפרדים. טענות דומות נגד החברה עלו כאשר היא שיווקה קבוצות רכישה בעיר עכו ובשכונת עג'מי ביפו. בשני המקרים הוגשו עתירות בטענת אפליה, שנדחו בין היתר מפני שהוגשו רק לאחר שהקבוצות זכו במכרז, והטלת סנקציה של ביטול הזכייה נתפסה כחריפה מדי. בעקבות מקרים כאלו הוסיפה רמ"י סעיף חדש למכרזיה, ולפיו ניתן להטיל היטל כספי של 15% מגובה הזכייה בקרקע על חברה ששיווקה דירות תוך יצירת אפליה. במקרה הנוכחי נומק האישור בכך שהמכרז התפרסם לפני יותר משישה חודשים ועל בסיס תנאי נוצרה הסתמכות של המציעים.

הדמיה של השכונה המתוכננת בקריית גת הדמיה של השכונה המתוכננת בקריית גת הדמיה של השכונה המתוכננת בקריית גת

מעו"ד גיל גן־מור מהאגודה לזכויות האזרח נמסר כי "מה שנכון לחרדים לא נכון לגבי הדתיים־לאומיים. אין שום איום על התרבות ועל דרך החיים שלהם בכך שהם מתגוררים לצד חילונים, ולמרות זאת הם מונעים מכירת דירות לחילונים כי אין הגבלה על כך".

ממנכ"ל באמונה ישראל זעירא נמסר כי "האגודה לזכויות האזרח מנסה לקעקע את הציונות הדתית משום שהם מעוניינים שתהיה כאן מדינת כל אזרחיה ולא מדינה יהודית, וזה מפריע להם שמחר ערבים לא יוכלו להיכנס לקהילה דתית. נכון שלחלק אין בעיה לגור עם חילונים, אבל חלק לא מבוטל רוצים שכונה בעלת אופי דתי עם שמירת שבת וחינוך מסוים לילדים".

מהמינהל נמסר, "שאלת שיווק ייעודי לציבור הדתי לאומי תלויה, בין היתר, בהכרעה בסוגיה העקרונית שעניינה: האם הגבלת החכרה לציבור הדתי לאומי-בלבד מהווה אפליה אסורה. סוגיה זו, מצריכה בחינה מעמיקה. רמ"י תמשיך לבחון את הנושא תוך שמיעת גופים שונים אשר יש בהחלטה שתתקבל כדי להשפיע עליהם".

תגיות