אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מלחמת המטבעות: האסימון נפל צילום: בלומברג

מלחמת המטבעות: האסימון נפל

סוף סוף הפנימו בעולם את גודל האיום הסיני

13.08.2015, 07:33 | סופי שולמן

אתמול נפל לעולם האסימון או בשפה מודרנית יותר ומתאימה יותר לסין – התחבר הסים. באופן סמלי למדי, דווקא ביום שלישי שבו אושר ונחתם הסכם החילוץ של יוון שיזרים לה כמעט 100 מיליארד דולר, מרבית הבורסות בעולם נפלו.

קראו עוד בכלכליסט

השווקים האירופיים, שאמורים להיות המרוויחים העיקריים מ"הצלתה" של יוון והישארותה בגוש היורו, כבר הפנו את מבטם וארנקיהם לעבר סין שהצטרפה השבוע רשמית למלחמת המטבעות שמתחוללת בעולם כבר כמה שנים. עד היום שמרה הממשלה בבייג'ינג על היואן קרוב לחזה, וכמעט שלא אפשרה לו תנודה במסגרת מדיניות של קיבוע שערים. אך נראה כי נתוני המאקרו הנגישים רק לבכירים בממשל, חשפו בפניהם תמונה מדאיגה יותר ממה שנתפס עד היום לגבי הצמיחה בסין, והחליטו לפעול. וכשסין מצטרפת למערכה, זהו לא עוד שחקן אזורי שמנסה לפגוע בשכנו כדי להסיט את מסלול היצוא. כאן מדובר כבר בטלטלה עולמית ואת זה התחילו להפנים משקיעים ברחבי העולם.

היואן, צילום: בלומברג היואן | צילום: בלומברג היואן, צילום: בלומברג

שחרור הרסן על היואן, שכנראה נמצא רק בתחילתו, צפוי לשנות את המציאות שהיצואניות הגדולות לסין התרגלו אליה. הן אמנם קיטרו על היעדר ליברליזציה במט"ח בסין, אבל מצב זה היה נוח להן. אך אתמול כולן הסתכלו בתמונה שהתהפכה והבינו כי לסינים כבר יהיה פחות חשק ובעיקר פחות דולרים ויורו להגיע לחנויות היוקרה כגון לואי וויטון ופראדה בטיולים בחו"ל, יהיה קשה יותר גם לקנות מרצדס וב.מ.וו חדשות בסוכנות הרכב המקומית, שלא לדבר על רכישת מתכות למפעלים.

מנהלי חברות החל מברזיל, שכלכלתה חשופה ביותר ליצוא לסין באמצעות חברות שעוסקות בהפקת חומרי גלם, ועד גרמניה וארה"ב, התכווצו אתמול בכיסאותיהם בניסיון לחשב את עצמת הפגיעה הצפויה להם מהפיחות הסיני. עבור חלקם, החישוב לא ארך זמן רב במיוחד, שכן הוא הזכיר את האקסלים שנבנו לפני כשנה עם תחילת הנפילה במחיר הנפט שכמעט ומחקה את רוסיה ועשיריה ממפת שוקי היעד הפופולריים ליצוא. מעין דז'ה וו שכזה, רק בעוצמות גבוהות יותר. שכן גם אם ריכוז העשירים בסין נמוך מאשר ברוסיה, גודלה של הכלכלה הסינית בזירה העולמית מהותי לאין ערוך מאשר זה של שכנתה ממערב.

המשך האירועים תלוי במידה רבה בממשל הסיני המהווה קופסה שחורה עבור מרבית העולם. עם זאת, לטובת השווקים משחקת בינתיים העובדה שאנחנו מצויים בעיצומו של אוגוסט, המאופיין בפעילות דלילה יחסית בבורסות בעולם. עדיין יש סיכוי שהגיהוק יהיה זמני, לפחות עד לתחילת עונת אזהרות הרווח בארה"ב, אז יתקבלו רמזים ראשונים למה שחולל הפיחות לביצועי החברות החל מאפל ועד ג'נרל מוטורס.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
תשובה ל 1, זה רק משל למציאות ובלי קשר
תמיד כשתנסה להסביר מונח מכלכלת מאקרו למיקרו או להפך זה יראה מוזר. הבעיה האמיתית של העולם היא שהמדינות השתמשו בכמעט כל הכלים העומדים ברשותם ליצירת פיחות מקומי, אפילו בישראל העלו את שכר המינימום בשביל זה בנוסף לזה שהריבית כמעט 0. ועדיין ישראל יחסית מפסידה במלחמת המטבעות. הדבר מקשה באופן יחסי על יצוא מהארץ. אבל זה שטויות כי ישראל במצב כלכלי טוב יחסית בגלל יחס חוב תוצר יחסית נמוך לעומת הרבה ממדינות המערב ולכן זה פחות כואב לנו. לארהב לדוגמא הרבה יותר יקר להעלות את הריבית. בקיצור ניתן ללמוד מהכתבה הזאת שהריביות ישארו נמוכות גם ב2016 למרות מה שאומרים היום בארה"ב אין להם הרבה ברירות הדבר ימשיך ליצור בועות ועיוותים כלכליים בכל העולם כמו מחירי הדירות בארץ שימשיכו לעלות עד לבועה עצומה בקצב הנוכחי מחירי הדירות בארץ לדעתי יתרסקו חזרה לעבר 100 משכורות רק ב 2020-21
דור , אילת  |  15.08.15