אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טיפול פסיכולוגי וניכוי למס צילום: אוראל כהן

טיפול פסיכולוגי וניכוי למס

הוצאות "טיפול" בכלל והוצאות טיפול פסיכולוגי בפרט שהוציא הנישום עבור עצמו והקשורות לעיסוקו או לעבודתו מותרות לו בניכוי כהוצאה שוטפת למס

14.08.2015, 08:06 | יזהר קנה וג'ק בלנגה

ארגונים עסקיים רבים (כגון חברות הייטק וטכנולוגיה) מעסיקים "פסיכולוגים" שתפקידן ללוות, לטפל ולייעץ לעובדי הארגון וכן לסייע לעובדים ולמנהלים בהתמודדות מול הגורמים הפועלים מולם – ספקים, לקוחות, עובדים, רשויות, הנהלה; כמו כן פסיכולוגים נדרשים לעיתים לליווי של עסקים משפחתיים ו/או שותפויות בהם נדרש טיפול ויעוץ לעיתים קרובות יותר.

גם בארגונים ביטחוניים מועסקים פסיכולוגים המלווים את המשרתים בכל פעילותם; בפרקטיקה עובדים המקבלים טיפול פסיכולוגי במקום העבודה וכחלק מתנאי העבודה או בזמן שירות צבאי ו/או ביטחוני לא מחוייבים במס בגין שווי ההטבה הגלומה בטיפול, זאת מאחר ומדובר בטיפולים והדרכות שהם בעיקרם לנוחות המעסיק ולטובתו. לאחרונה בעקבות "ההתאבדות" האווירית נקבע סטנדרט לפיו טייסים באירופה חייבים לעבור בדיקה ואבחון של פסיכולוג כחלק מתנאי העסקתם.

אם בעל עסק מחליט כי לאור הקשיים וההתמודדות היומיומית, לקבל אבחון, ליווי והדרכה עסקית מפסיכולוג כי אז ההוצאה בגין שירות זה ראויה לניכוי כהוצאה שוטפת ואף ניתן לקזז בגינה מע"מ; גם במקרה בו עובד שכיר מחליט לקבל טיפול פסיכולוגי עקב תנאי עבודתו ולצורך התמודדות מול מעסיקיו ו/או במקום העבודה, את ההוצאות בגין הטיפול יכול העובד לתבוע בניכוי משכרו באמצעות המעסיק (בתלוש) או באמצעות הגשת דוח אישי לפקיד השומה.

במקביל, בשנים האחרונות התפתח בישראל מקצוע הקאוצ'רים - מדריכים עסקיים אשר תפקידם ללוות, להדריך וליעץ לבעלי עסקים "בחייהם העסקיים" ובהתמודדות מול משברים בניהול הפעילות העסקית. גם במקרה זה לדעתנו מדובר בהוצאה עסקית אשר ניתן לקזז בגינה מע"מ ולתבוע אותה בניכוי כהוצאה שוטפת לצרכי מס.

פסיכולוג ומטופלת (אילוסטרציה), צילום: shutterstock פסיכולוג ומטופלת (אילוסטרציה) | צילום: shutterstock פסיכולוג ומטופלת (אילוסטרציה), צילום: shutterstock

בחוק נקבע עיקרון לפיו לא יותרו בניכוי הוצאות שאינן הוצאות הכרוכות והשלובות בתהליך הפקת ההכנסה; דהיינו, שהן הוצאות המשתלבות בתהליך הטבעי של הפקת ההכנסה ובמבנהו הטבעי של מקור ההכנסה והמהוות חלק בלתי נפרד מהם.

לדעתנו הוצאות לטיפול והדרכה פסיכולוגית עסקית כמפורט לעיל, מהוות בעידן הנוכחי מרכיב טבעי, חשוב ויעיל בתהליך ייצור ההכנסה.

כמו כן, באותה הוראת חוק נקבע איסור על ניכוי של הוצאות "טיפול" מסוג כלשהו רק לגבי ילדים ואנשים אחרים (אך לא לאדם עצמו): לפיה לא יותרו "הוצאות שהוצאו לשם טיפול בילד או השגחה עליו או לשם טיפול באדם אחר או השגחה עליו". לא הוגדרה בחוק המילה "טיפול" ולכן כאמור לדעתנו הוצאות "טיפול" בכלל והוצאות טיפול פסיכולוגי בפרט שהוציא הנישום עבור עצמו והקשורות לעיסוקו או לעבודתו מותרות לו בניכוי כהוצאה שוטפת למס.

לעיתים נקלעים נישומים רבים למצוקה נפשית ופיזית עקב ההתנהלות, הדרישות והדיונים מול פקיד השומה. מצבים אלה דורשים לעיתים ליווי וטיפול פסיכולוגי על מנת לאפשר המשך פעילות עסקית "רגילה". גם בעניין זה קיימת הוראת חוק ספציפית אשר לפיה לדעתנו ההוצאות בגין הטיפול מותרות בניכוי; סעיף 17(11) לפקודה קובע בענין זה: כי יותרו בניכוי "הוצאות בקשר להכנת הדוחות והטיפול בקשר למס בכל הליכי שומה וערעור...".

לאור האמור, לדעתנו, תהיה זאת פרשנות נאותה לטעון כי הוצאות לטיפול פסיכולוגי בקשר לחבות המס ("הטיפול בקשר למס") בכל ההליכים מותרות בניכוי הן לשכיר והן לעצמאי.

ג'ק בלנגה עו"ד ורו"ח, חבר בועד המרכזי של לשכת רואי חשבון; יזהר קנה רו"ח, סגן נשיא לשכת רואי חשבון

תגיות