אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מיטב דש משקיע 29 מיליון שקל בפנינסולה צילום: ישראל הדרי

מיטב דש משקיע 29 מיליון שקל בפנינסולה

זאת בתמורה ל-20% מהון החברה, העוסקת בתחום מתן אשראי לעסקים קטנים ובינוניים; בנוסף יפרסם בית ההשקעות הצעת רכש פרטית לרכישת מניות נוספת לפי שווי של 125 מיליון שקל

14.08.2015, 21:51 | תומר ורון
בית ההשקעות מיטב דשמשקיע בחברת פנינסולה העוסקת בתחום מתן אשראים לעסקים קטנים ובינוניים. ביום חמישי בשעות הלילה חתמו הצדדים על העסקה לפיה מיטב דש תשקיע סך של 29 מיליון שקל בפנינסולה בתמורה ל-20% הון חדש של החברה - בצורה שתדלל את בעלי המניות הקיימים .בנוסף, תפרסם מיטב דש הצעת רכש לעוד 5% ממניות החברה הקיימים במסגרתה תרכוש מניות נוספות של פנינסולה לפי שווי של 125 מיליון שקל. ההשקעה תגיע מכספי הנוסטרו של מיטב דש. 

קראו עוד בכלכליסט

 כיום ההון של פנינסולה עומד על כ-60 מיליון שקל כך שהשקעה של מיטב דש מהווה תוספת גידול משמעותי להון של פנינסולה שתאפשר את המשך מתן האשראי והגדלת המינוף של החברה. בעקבות ההשקעה של מיטב המנכ"ל אילן רביב והסמנכ"ל אבנר סטפק צפויים להצטקף לדירקטוריון פנינסולה כאשר אחד מהם אף ימונה ליו"ר הדירקטוריון.

ההשקעה של מיטב דש בניהולו של אילן רביב מגיעה על רקע קידום חוק ההסדרים שיאפשר לחברת פנינסולה וחברות מימון חוץ בנקאיות אחרות לגייס מקורות כספיים בשוק ההון ובכך להגדילן מחד ולצמצם את התלות בבנקים מאידך. שכן כיום, הגופים היחידים שרשאים גם להנפיק אג"ח לציבור וגם לעסוק במתן אשראי הם הבנקים. גופים חוץ-בנקאיים נדרשים להסתמך בעיקר על הלוואות מהבנקים על מנת לממן את פעילותם, מצב שמקשה מאוד על יכולתם להתחרות בבנקים. אלה שולטים בהיקף האשראי שהחוץ-בנקאיים יכולים להעניק ללקוחותיהם ובעקיפין גם בגובה הריבית שהם יכולים להעמיד ללקוחות.

ההצעה שנכנסה בסופו של דבר לחוק ההסדרים למרות התנגדות מוחלטת של בנק ישראל תאפשר לחברות ההלוואות החוץ בנקאיות לגייס עד כ-2.5 מיליארד שקל בשוק ההון ובאמצעות אג"חים. במקביל, משרד האוצר, המשפטים ובנק ישראל הגיעו למתווה מוסכם ומזורז לקידום חוק נתוני אשראי שיאפשר לגופים חוץ בנקאיים לקבל מידע רחב על הלווים ובכך אלו יוכלו להתחרות אל מול הבנקים על העמדת אשראי. במשרד האוצר עובדים בימים אלו על הצעת החוק להקמת הרגולטור הפיננסי החדש שיפקח על חברות האשראי החוץ בנקאיות וחוץ מוסדיות.

"התנאים והסביבה הרגולטורית תומכים לאחרונה בכניסתם של בתי ההשקעות לעולמות פיננסיים נוספים רואים בכך את הדרך הנכונה לשבירתה של הריכוזיות ויצירת תחרות", ציין מנכ"ל מיטב דש, אילן רביב, כשהוא מתייחס למעשה להשפעת הרוח החדשה שמגיעה מכיוון משרד האוצר.

כיום האשראי לעסקים קטנים ולעסקים בנינוניים נשלט כל כולו בידי הבנקים. בעבודה שפרסם בנק ישראל לפני מספר חודשים עלה כי שני הבנקים הגדולים – לאומי והפועלים – מחזיקים בנתח שוק של 64% באשראי לעסקים הקטנים וב-72% באשראי לעסקים הבינוניים. האשראי לעסקים גדולים עבר בשנים האחרונות מגמת שינוי משמעותי כאשר כיום רובו מאפיקים חוץ בנקאיים.

השקעה הנוכחית של מיטב מצטרפת להשקעה נוספת שעשה לפני מספר חודשים בתחום כאשר רכשה כ-20% ממניות eLoan, פלטפורמה אינטרנטית להלוואות. eLoan העניקו עד כה מעל כ-10 מיליון שקל הלוואות צרכניות באמצעות הפלטפורמה שנוסדה בתחילת 2014. כמו כן מיטב דש השתתפה בהנקפת האג"ח של מימון ישיר שמכרה באמצעותו הלוואות צרכניות. עם זאת, רכישת האג"ח של מימון ישיר היה חלק מניהול השקעה של כספי עמיתים ובשונה מהשקעות שנעשו בפנינסולה וב-eLoan שם נכנסה החברה בכספי הנוסטרו.

פנינסולה נוסדה על ידי המנכ"ל – מיכה אבני - היא חברה שעוסקת שנים רבות באשראי לעסקים קטנים ובינוניים בעיקר באמצעות ניכיון צ'קים. בתחילת 2015 הפכה החברה לסחירה בבורסה בתל אביב כאשר רכשה את מניות השלד הבורסאי "מיינסטרים אחזקות". תיק האשראי של פנינסולה עמד נכון לסוף 2014 על 291 מיליון שקל – זינוק של 53% בהשוואה לסוף 2013. כיום בעלי המניות העיקריים של החברה הוא אבני שמחזיק ב-29.17% כך שלאחר הדלול יחזיק ב-23.36%, חברת מגדל שמחזיקה באמצעות מגדל משתתפות ב-17.45% ואחרי הדלול תחזיק ב-13.96% וקרן הפרייבט אקוויטי – ויולה – שמחזיקה ב-9.95% ואחרי הדלול תחזיק 7.96%. פנינסולה מתחרה כיום יחד עם צבי זיו ואורי פז על קרן של משרד הכלכלה להלוואות לעסקים בינוניים לטווח ארוך בהיקף של 450 מיליון שקל.

מיכה אבני מיכה אבני מיכה אבני

כמו כן, בסוף השבוע פרסם מיטב דש את דוחותיה הכספיים לרבעון השני אותו סיים בית ההשקעות עם ירידה של 4% בהכנסות לסכום של 186 מיליון שקל. הירידה בהכנסות נבעה בעיקרה מהירידות החדות באפיק האג"ח הממשלתי והקונצרני במאי וביוני השנה, שבין היתר הביאו גם לקיטון בהיקף הנכסים. אלו הסתכמו בסוף הרבעון השני בסכום של 129 מיליארד שקל לעומת 134 מיליארד שקל ברבעון הקודם.

למרות הירידה בהכנסות, מיטב דש הצליח לשמור על רמת רווחיות זהה לרבעון המקביל (18 מיליון שקל) בעקבות צמצום של 4% בהוצאות ההנהלה והכלליות שהסתכמו ברבעון השני בכ- 134 מיליון שקל. השנה".

תגיות