אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זנדברג: הציעו לי לקדם חוק בתמורה לפרסום בעיתון ובסרט בפריים-טיים

זנדברג: הציעו לי לקדם חוק בתמורה לפרסום בעיתון ובסרט בפריים-טיים

בדיון בוועדת השקיפות על פעילותם של הלוביסטים בכנסת, סיפרה ח"כ תמר זנדברג כי גורמים רבים מלבד חברות הלובי מנסים להשפיע על הח"כים. ראש אגף התקציבים לשעבר רם בלינקוב: לפקידי אוצר אסור להיפגש עם לוביסטים

16.08.2015, 14:57 | אורי תובל

"פנו אליי גורמים לקדם הצעת חוק שתשרת חברה מסחרית, עם פיתויים של פרסום בעיתון נפוץ או להופיע בסרט שישודר בשעת שיא", כך סיפרה ח"כ תמר זנדברג ממרצ בדיון בוועדת השקיפות בראשות ח"כ סתיו שפיר, שעסק בפעילותן של חברות הלובי (שדלנות) בכנסת. זנדברג הדגישה כי ההצעה לא באה מחברת לובי אלא מצד גורם אחר שייצג את החברה. "לא הסכמתי לכך, אבל ראיתי ח"כ אחר שעשה את מה שביקשו ממני".

חוק הלוביסטים מגביל את פעילותם של השדלנים וחברות השדלנות בתחומי הכנסת, ומגדיר רשימת פעולות אסורות. בתום הדיון הודיעה שפיר כי תפעל להרחיב את החקיקה להגברת השקיפות על החברות, להפחתת הריכוזיות בתחום "כשכיום אותה חברה יכולה לייצג כמה לקוחות באותו ענף", וכן שתגדיר סנקציות במקרה של עבירה על החוק.

קראו עוד בכלכליסט

עוד לפני הדיון נרשמה מתיחות בין שפיר לחברות הלובי בעקבות פוסט שפירסמה הח"כית בפייסבוק ביום חמישי. בפוסט כתבה כי "חברות הלובי, שמגלגלות הרבה מאוד כסף בעבור השירותים המיוחדים שהן מספקות, מוכנות לפעמים לעשות הרבה מאוד. להטות מחקרים, לפתות ולאיים על פוליטיקאים, להשפיע על חוות הדעת שכותבים פקידי ממשלה ועוד". בתגובה שלחו מנהלי החברות מכתב ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין ובו מחו על ההאשמות כלפיהם ועל אופן הצגתם, ותקפו את שפיר.

ח"כ סתיו שפיר. "רוצים לשמור על האינטרסים של האזרח שלא יכול להפעיל רשת השפעה כמו חברת כיל", צילום: עומר מסינגר ח"כ סתיו שפיר. "רוצים לשמור על האינטרסים של האזרח שלא יכול להפעיל רשת השפעה כמו חברת כיל" | צילום: עומר מסינגר ח"כ סתיו שפיר. "רוצים לשמור על האינטרסים של האזרח שלא יכול להפעיל רשת השפעה כמו חברת כיל", צילום: עומר מסינגר

הדיון עסק בין השאר בקשרי הלוביסטים למשרדי הממשלה – תחום שאינו מוסדר בחוק הלוביסטים התקף רק על הכנסת. לדיון הגיע מנכ"ל משרד האוצר לשעבר דורון כהן, שאמר כי "ההשפעה של הלוביסטים על מה שקורה באוצר היא לא רבה. אני לא זוכר שלוביסט התקשר והציע בוא ניפגש. אני לא זוכר לוביסטים מסתובבים במסדרונות האוצר".

כהן אמר שמי שמושפע מהלוביסטים הם הח"כים, ולכן האוצר נאלץ לעקוף אותם באמצעות חוק ההסדרים. "הכנסת צריכה להוכיח האם היא יכולה להעביר רפורמות צרכניות לטובת הצרכנים. העניין הוא ההשפעה של גורמים עסקיים על חברי הכנסת, שגורמים לסחבת. בלי חוק ההסדרים אין דדליין ואז יש דחייה בגלל אינטרסים".

אולם הממונה על התקציבים לשעבר, רם בלניקוב, סתר את דבריו של כהן. "כשמוניתי לראש האגף העברתי הנחיה שאסור ללוביסטים להיכנס לאגף התקציבים ואסור לאנשי האגף לפגוש אותם בבתי קפה". לפני שמונה לתפקיד היה בלינקוב מנכ"ל 012 ו-HOT. הוא סיפר על שיחת ועידה שקיים כמנכ"ל שבה השתתף לוביסט "ואז הוא אמר - צריך לדבר עם סגן הממונה על התקציבים, אני אסדיר לך את הפגישה איתו. אמרתי לו: 'אתה תארגן? אתה מבין מה אתה אומר כאן?'"

לדבריו של בלינקוב "גוף מקצועי שמקבל החלטות לא יכול להיות מושפע מגורמים אינטרסנטים. השיטה שדווקא הגופים החזקים יבואו לאיש במשרד האוצר פוגעת בניתוח המקצועי בשל בעייה בשוויוניות".

רם בלינקוב. אסר על לוביסטים להיכנס, צילום: גיא אסיאג רם בלינקוב. אסר על לוביסטים להיכנס | צילום: גיא אסיאג רם בלינקוב. אסר על לוביסטים להיכנס, צילום: גיא אסיאג

צח בורוביץ', שהיה שותף בחברת הלובי "גלעד קשרי ממשל" ועזב את תפקידו לאחר שתועד בתחקיר "עובדה" ב-2012, סיפר כי זאת הפעם הראשונה שהגיע לכנסת מאז שידור התחקיר. "זה היה אירוע רע שחצני ומגעיל שלקחתי עליו אחריות", אמר. הוא הוסיף כי "הלוביסטים הם חלק מענף שלם של קידום האינטרסים. הכללים צריכים לחול על הפקידים – צריך לנהל רישום מדויק ופרוטקולים של מפגשים, רשימת נוכחים, לחשוף יומן פגישות. היום אין כללים למפגשים עם המשרדים, וצריך להחיל כללים על הממשלה".

ד"ר תהילה שוורץ אלטשולר מהמכון הישראלי לדמוקרטיה אמרה כי "החסם העיקרי הוא חוק חופש המידע. הרשויות יכולות לומר על פגישה שהיא 'דיון פנימי' ולא צריך לנהל פרוטוקול או למסור אותו, זה אבי אבות הטומאה נמצא שם. החוק נחקק לפני 15 שנים אבל קרו מאז דברים. דיונים פנימיים צריכים להיות חסויים רק כשיש ודאות קרובה לפגיעה בפעילות הרשות המבצעת, כי שם מסתתרים הלחצים שהופעלו, עם מי נפגשו ומה נאמר".

בדיון השתתפו נציגי חברות השדלנות הגדולות. תמר אברמוביץ', מנכ"לית משותפת בחברת פוליסי. "הרבה גורמים משפיעים על קבלת ההחלטות והשקיפות והרגולציה צריכות לחול על כולם בצורה שווה – על יועץ אסטרטגי, יועץ תקשורת, בוגר אגף תקציבים שיש לו גישה מיוחדת, וגם לוביסטים. אנחנו מחויבים לקוד האתי במטרה לשכנע באופן לגיטימי בלי לאיים או לפתות. לשים את הזרקור רק עלינו זה לא דבר נכון כי אז הולכים לגורמים אחרים, סמויים יותר".

לדבריה, הצטרף מנכ"ל משותף של חברת אימפקט, בועז רדי, שאמר שהשקיפות צריכה להיות מוחלת על חברי הכנסת. "אם כולם יצטרכו לחשוף את כל הפגישות והניירות שמגיעים אליהם – אי אפשר יהיה לעקוף את ההנחיות".

שפיר ענתה כי "לא צריך להתבכיין כאילו מתנכלים לכם, כמו התלונות על הסטטוס שכתבתי. ראינו בישיבות את העברת הפתקים, הסמסים. אנחנו רוצים לשמור על האינטרסים של האזרח שלא יכול להפעיל רשת השפעה כמו חברת כיל שהגיעה לדיונים עם כמה חברות לובי, יועצים וכלי תקשורת".

זנדברג ציינה כי יש כמה בעיות בחוק הלוביסטים, ובהן שהוא חל רק בכנסת ולא על מפגשים מחוץ לה, ושהוא מגביל את הגדרת הלוביסט – "מהחוק נפלו היועצים האסטרטגיים, הייעוץ הפנימי בחברות הגדולות, עורכי הדין. הלוביסט מסומן בסרט כתום, אבל היועץ הפנימי מגיע עם תעודה כחולה שהפכה למצרך מבוקש". היא סיפרה כי יועצים פנימיים של חברת ג'יני אפק ניסו להשפיע על מסמך של מרכז המחקר של הכנסת בעניין שעסקה בו. "צריך גם לשים לב לשימוש בנציגי גוף בוחר במפלגות, כלומר בחברי מרכז וועידה".

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
אני מנסה לצייר את הלוביסט שמייצג את השכנה הגרוזינית שלי בת ה-86...
רגע, שניה... אני ממש מתאמץ... הינה זה בא... הלך. לוביסטים בכנסת מעוותים את המרחב המעוות מלחתחילה. עם יקר אם לא נעשה ריסטארט... אנחנו לא נשאיר שום דבר לאפאחד... שומר נפשו (וצאצאיו) ירכוש נכס במונטאנה. (יפה וזול שם - ולא צריך מזגן) ----- רושם שורה זו - בעל חברה (בע״מ) מתכנת (לא מהשורה הראשנה - אבל זה עובד) ויודע - שיש כאן בעיה לא תמיד יודע להזביר אותה.
אל מוני  |  18.08.15
לכל התגובות