אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ברזיל: הפגנות ענק נגד הנשיאה רוסף ש"חיסלה את העתיד" צילום: רויטרס

ברזיל: הפגנות ענק נגד הנשיאה רוסף ש"חיסלה את העתיד"

פרשת השחיתות שבה מעורבים בכירי מפלגתה של דילמה רוסף והקיצוץ בתקציב שהיא מובילה הביאו את שיעורי התמיכה בה לשפל היסטורי. יותר מ–870 אלף איש יצאו לרחובות

17.08.2015, 21:36 | שירות כלכליסט

עתיד כלכלי עגום ופרשת שחיתות שממדיה העצומים ממשיכים להיחשף הביאו אתמול מאות אלפי ברזילאים להפגין ב־205 מוקדים במדינה. לפי היומון המקומי "או גלובו", מספר המפגינים שקראו להדחת הנשיאה דילמה רוסף מתפקידה הגיע ליותר מ־870 אלף. ההפגנה הגדולה ביותר התקיימה בעיר סאו פאולו, שם מילאו את הרחובות כ־350 אלף בני אדם.

  , צילום: איי אף פי צילום: איי אף פי   , צילום: איי אף פי

אלו לא היו ההפגנות הראשונות נגד רוסף מאז היא נבחרה מחדש לנשיאות באוקטובר אשתקד, אך הן היו הגדולות ביותר ושברו את שיאי המחאה שנרשמו במדינה בחודש אפריל. האצבע המאשימה של המפגינים כוונה הפעם לא רק כלפי רוסף, שנמצאת בתפקידה מאז 2010, אלא גם כלפי "מפלגת הפועלים" (PT) שבראשה היא עומדת, ואפילו כלפי הנשיא הקודם והפופולרי לואיס אינסיו "לולה" דה סילבה.

התסיסה הנוכחית היא גלגולה של המחאה שהחלה ערב משחקי המונדיאל שנערך במדינה ב־2014, אז עמד במרכז ההפגנות יוקר המחיה. במדינה שבה שיעור האינפלציה מתקרב ל־10%, הנושא לא ירד מסדר היום. אבל חשיפתה של פרשיית השחיתות הענקית בחברת האנרגיה הממשלתית פטרובראס, שבה התברר כי פוליטיקאים ממפלגתה של רוסף קיבלו שוחד בגובה 2 מיליארד דולר כדי להטות מכרזים, זרתה מלח על הפצעים.

הפגנות נגד המעורבות של דילמה רוסף בשחיתות בפטרובראס, צילום: איי אף פי הפגנות נגד המעורבות של דילמה רוסף בשחיתות בפטרובראס | צילום: איי אף פי הפגנות נגד המעורבות של דילמה רוסף בשחיתות בפטרובראס, צילום: איי אף פי

סקרים שנערכו בברזיל מלמדים ששיעור התמיכה ברוסף צנח מ־65% לפני כשנתיים עד לפחות מ־10% כיום. הסנטימנט השלילי כלפי מפלגת השלטון בא לידי ביטוי בדרכים יצירתיות בהפגנות. חלק מהמפגינים הניפו שלטים עם דיוקנה של רוסף בדמות הרובוט שגילם ארנולד שוורצנגר בסדרת סרטי "שליחות קטלנית", עם הכיתוב "מחסלת העתיד" שמתייחס לשמו הלועזי של הסרט — "המחסל". בהפגנה בברזיליה הבירה נשאו המפגינים בובה מתנפחת ענקית של לולה במדי אסיר — רמז למעורבותו לכאורה בפרשת פטרובראס.

אף שרוסף הצליחה להתגבר על הירידה בפופולריות, ולזכות בבחירות הכלליות האחרונות הודות לתמיכה של קהל המצביעים המסורתי של PT — בני המעמד הנמוך שנהנו מהגדלת הקצבאות שהנהיג לולה בתקופת נשיאותו — היא החליטה על שינוי כיוון במדיניותה הכלכלית בכהונתה השנייה. אבל הקיצוץ בתקציב שהוביל שר האוצר החדש ז'ואקים לוי, בתקווה להחיות את המשק הברזילאי, כרסם עוד יותר בתמיכה ברוסף. הכרזתו של לוי בחודש שעבר על שינוי כלפי מטה של יעדי התקציב לשנה הנוכחית וכן ל־2016 ו־2017, ערער את ביטחון הציבור בסיכוייו לייצב מחדש את כלכלת המדינה.

המכשול הגדול שעומד בפני קידום תהליך להדחתה של רוסף בפרלמנט הוא היעדרן של ראיות שקושרות אותה לשחיתות בפטרובראס. גם אם אלו לא קיימות, בצומת הדרכים הכלכלי והפוליטי שבו נמצאת ברזיל רוסף תהיה חייבת לתת לאזרחי המדינה קצת תקווה.

תגיות