אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדבר דיבורים צילום: רויטרס

מדבר דיבורים

במשך שתי עונות ניסה פפ גווארדיולה להנחיל את השפה שלו בבאיירן מינכן. האם שחקניו דוברים את שפת הפפ באופן שוטף כדי לזכות בליגת האלופות? זו השאלה שתגדיר את המורשת שלו בגרמניה

18.08.2015, 10:33 | אוריאל דסקל

חלק חשוב ממתודת האימון של פפ גווארדיולה הוא מושג "השפה". "השפה" היא מילה שחוזרת על עצמה בכל שיחה מקצועית עם פפ. הוא משתמש בביטוי כדי לתאר הבנה של כדורגל, מבחינת אסטרטגית וגם מבחינת המתודולוגיה באימונים. המאמן מחלק את ההבנה של השפה ל"גרעין הרעיוני", ל"שפה" ול"אנשים". "הגרעין הרעיוני" בשבילו הוא תמצית הקבוצה והמאמן שלה. זה תהליך ההתמזגות של מערכת האמונה של המאמן והמשימות של הקבוצה. אפשר לסכם את התפיסה הזו בביטוי שיוהן קרויף, אביו הרוחני של פפ, היה חוזר עליו לאורך הקריירה שלו כשחקן וכמאמן. "הרעיון הוא לשלוט בכדור". המשימה העיקרית שנובעת מהערכים של גווארדיולה היא דומיננטיות במשחק. שליטה בכדור ובמהלכיו. הקבוצות שלו חייבות ליזום, הן הגיבורות בסיפור הזה שנקרא משחק כדורגל.

קראו עוד בכלכליסט

פפ. איכות הרעיונות ומורכבותם לא שוות דבר אם השחקנים אינם תלמידים של המשחק, אם הם לא מנסים ולא מצליחים להבין זאת, צילום: רויטרס פפ. איכות הרעיונות ומורכבותם לא שוות דבר אם השחקנים אינם תלמידים של המשחק, אם הם לא מנסים ולא מצליחים להבין זאת | צילום: רויטרס פפ. איכות הרעיונות ומורכבותם לא שוות דבר אם השחקנים אינם תלמידים של המשחק, אם הם לא מנסים ולא מצליחים להבין זאת, צילום: רויטרס

"שפה" זו הדרך להעביר את הרעיון באימונים. לא רק שפה מדוברת, שגם היא חשובה לתקשורת בין השחקנים (פפ רוצה לאמן רק קבוצות שהוא דובר את שפת המדינה שלהן). השפה מתבטאת במגוון שיטות, תרגילים ושליטה במושגים שמדובר עליהם באימונים. כלומר פפ רוצה לדעת שכשהוא אומר "רונדו במשך 20 דקות", כל השחקנים יבינו מה הם צריכים לעשות ואיך לעשות זאת.

החלק השלישי — "אנשים". לפי פפ, איכות הרעיונות ומורכבותם לא שוות דבר אם השחקנים אינם תלמידים של המשחק, אם הם לא מנסים ולא מצליחים להבין זאת. הכישרון לא משנה כאן. השחקנים חייבים להיות פתוחים לרעיון של השפה, להבין איך להשתפר על ידי השפה, והם צריכים להיות בעלי אמונה שלמה בתהליך.

הקונספטים הללו קריטיים להבנת פפ ומה שהוא רוצה מהשחקנים שלו. העבודה שלו בבאיירן החלה, בעצם, בלימוד השפה. הוא למד גרמנית והגיע לבוואריה כדי ללמד את השפה שלו.

מתיאס זאמר וארתורו וידאל. בבאיירן רוצים תשובה מפפ, צילום: רויטרס מתיאס זאמר וארתורו וידאל. בבאיירן רוצים תשובה מפפ | צילום: רויטרס מתיאס זאמר וארתורו וידאל. בבאיירן רוצים תשובה מפפ, צילום: רויטרס

בבארסה קל יותר

. . .


במובן הזה, בברצלונה היה לו קל יותר להצליח וליישם את השיטה שלו. לה מאסיה, האקדמיה של ברצלונה, מלמדת ופועלת על פי שפת בארסה שאותה הגדיר יוהן קרויף לפני יותר מחצי יובל. השפה הזו שימשה כל מאמן של בארסה בשנים האחרונות, ופפ הסתמך על שחקנים שצברו יותר מ־10,000 שעות של משחק בשפה הזאת לאורך השנים שלהם בברצלונה — באקדמיה, בקבוצות הצעירות ובקבוצה הבוגרת. בבאיירן אין שפה מקבילה כזו, ואחת הסיבות שפפ נבחר לאמן את באיירן היתה בשביל להנחיל את השפה במועדון. מלבד הבאת תארים למועדון, מטרתו ליצור סגנון משחק ייחודי משלו לא רק ברמת המשחק עצמו, אלא ברמת האימונים והשחקנים הנבחרים.

דומנק טורנט, מעוזריו של פפ, הסביר לעיתונאי מתאו פרנאו על הקשיים בלימוד השפה בגרמניה: "תחילה צריך להראות לשחקנים את המספרים, אחר כך צריך ללמד אותם את ימי השבוע, את החודשים, את שמות הפעולות ואחרי זה איך מדברים בשפה הזו. למשל, בעבר הם למדו שמירה אישית במצבים נייחים והיום אנחנו מדברים על שמירה אזורית. זה תהליך".

ניתן לומר שפפ גווארדיולה הצליח לשנות את השפה ובמובנים רבים גם את האנשים בארגון. בתמונה הראשונה שלו כמאמן באיירן רואים אותו בחדר ההלבשה ומאחוריו תמונות של כמה שחקנים: שרדן שאקירי, באסטיין שוויינשטייגר, טוני קרוס, מריו גומז ומריו מנדז'וקיץ. כולם עזבו מאז. פפ הצליח להנחיל את השפה שלו ולהכניס את האנשים שלו לתוך הדנ"א של באיירן. ואולם, אף שבבאיירן ידעו שהקטלאני לא מאמן רגיל, הם לפעמים לא ממש מצליחים לדבר בשפה שלו — מה שמסביר את הכישלונות (היחסיים) בליגת האלופות. כמו כן, כעת הבוסים כגון קרל היינץ רומינגה מאוד מתוסכלים מכך שגווארדיולה לא מוכן להתחייב להמשך דרכו בסאבנר שטרסה מעבר לקיץ הבא.

דברו דוגרי

התרבות והשפה של באיירן שונות משל ברצלונה. בבאיירן ישנו הקונספט הבווארי לדבר דוגרי. להיות כנים ואפילו בוטים בהצגת רעיונות ונקודות מבט. לאורך השנים זה הוביל למריבות פומביות רבות בין השחקנים למאמנים ולמנהלים, אבל ככה הם ניהלו את עצמם היטב במשך שנים. השתיקות האניגמטיות של פפ, הרמיזות לגבי עתידו והתנהלות של "מקורבים" — זו לא השיטה של באיירן. "באיירן רגילה לקבל מה שהיא רוצה", אומר רפאל הונינגשטיין, כתב גרמני. "והם יעדיפו שפפ גווארדיולה ידחה אותם ולא יגרור אותם למחוזות של חוסר ודאות".

השנה הזו בבאיירן ככל הנראה תהיה שנה של חוסר ודאות, לפחות עד אמצע העונה. על פי השמועות, פפ כבר סגור במנצ'סטר סיטי לעונה הבאה. הוא מעולם לא הסתיר את הרצון שלו לעבוד באנגליה, ובמנצ'סטר נמצאים חבריו מברצלונה — פראן סוריאנו (המנכ"ל) וצ'יקי בגיריסטיין. פפ לא אוהב את הלחץ הציבורי שמופעל עליו. הוא רואה אותו כפוגעני ומזכיר לו את התקופה הרעה שלו בברצלונה, תחת סנדרו רוסיי, שם הרגיש את לחץ המערכת במגוון צורות.

הסגל של באיירן כל כך עמוק ואיכותי, שקצת קשה לראות איך המתח בין ההנהלה לפפ ישפיע עליו. אך השאלות הללו לגבי עתידו של פפ ימשיכו להציק ולעלות אחרי כל הופעה רעה או תוצאה גרועה. עד פגרת חג המולד פפ גווארדיולה יצטרך להכריז על עתידו. זה לא בהכרח יעשה רע לקבוצה. יופ היינקס זכה בטרבל אחרי שכבר נודע לו שהוא יוחלף על ידי פפ גווארדיולה.

פפ מתעופף. יופ היינקס זכה בטרבל אחרי שכבר נודע לו שהוא יוחלף על ידי פפ גווארדיולה., צילום: איי אף פי פפ מתעופף. יופ היינקס זכה בטרבל אחרי שכבר נודע לו שהוא יוחלף על ידי פפ גווארדיולה. | צילום: איי אף פי פפ מתעופף. יופ היינקס זכה בטרבל אחרי שכבר נודע לו שהוא יוחלף על ידי פפ גווארדיולה., צילום: איי אף פי

אליפות שלישית ו...?

באיירן התחזקה בארתורו וידאל (37 מיליון יורו) ודאגלס קוסטה (30 מיליון יורו). כמו כן, ג'ושוע קימיך (7 מיליון יורו) ופייר אמיל הויברג (מחלקת הנוער) יעניקו עומק בקישור האחורי שאיבד את שוויינשטייגר, שלמרות פציעותיו היה אחד השחקנים החשובים של באיירן מינכן בעונה שעברה. להויברג הדני יש קשר מיוחד עם פפ, שמטפח אותו והיה דמות אב שלו לאחר שאביו נפטר ממחלת הסרטן. אבל חשוב יותר מבחינת גווארדיולה שהסגל "מדבר" את השפה שלו כמעט לחלוטין. הרופא "הבעייתי" מבחינת פפ, האנס ווילאם מולר וולפארט, עזב והקבוצה שלו מגובשת יותר סביב השפה שלו.

זה לבטח מספיק לזכייה באליפות שלישית ברציפות — אף ששאלקה, דורטמונד וקבוצות נוספות נראות חזקות יותר מאשר העונה שעברה. אבל האם זה יספיק לזכייה בליגת האלופות, המטרה העיקרית של פפ ושל המועדון? זו כנראה השאלה שתגדיר את המורשת של פפ בגרמניה.

. . .

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
הבעיה שפפ אינו מוכן להשתנות אל המקום שהגיע אליו.
הוא עקשן ובגלל זה כבר שילם מחיר על התארים וגם המעדון שילם מחיר כבד כאשר איבד שחקנים מעולים. אינו יודע איך משחקים עם חלוצים (לפחות אחד בחוד). מתעקש שאם יחזיק את הכדור רוב הזמן זה יוביל לניצחון (משהו שכבר הוכח אחרת בעולם הכדורגל). מאמן מדהים ברמה העולמית חייב לשנות את השיטת המשחק או המערך מדי פעם וגם לפי איכות השחקנים וסגנון המשחק שלהם. כמו שחקנים שגדלו בברצלונה רובם מאבדים כיוון כי אינם רגילים לדברים אחרים (מדברים רק "השפה" שלהם) וכך גם גווארדיולה. מאמנים כמו מוריניו, וואן חאל, פרגסון, היינקס ואנצ'לוטי וכו' היו משנים דברים כדי לנצח. וכמובן לואיס אנריקה (שחקן בילה חצי הקריירה בברצלונה) גם הוא כשל לפני שהצליח בברצלונה (רומא לדוגמא)
גשש  |  19.08.15
1.
לא הביאו את פפ...
בשביל לקחת אליפות בגרמניה,הביאו אותו בשביל לקחת את גביע האלופות, הביאו אותו בשביל לשדרג את הקבוצה,אז במבחן התוצאה היא נכשלה, גם הכדורגל שלה לא מעניין,די משעממת,לנצח 5 או6 קבוצו קטנות בגרמניה,זה נחמד בגביע האלופות חוץ מהמשחק הגומלין מול הקבוצה הפוטוגלית,לא ראינו משהו יוצא דופן. נראה לי "שהרומן" עם פפ יסתיים בכל מקרה בסוף השנה,לא נראה לי שבביירן לחוצים עליו, גם לא נראה לי שמאמן זר מתאים לליגה הגרמנית,יש אמנים גרמניים מעולים,בשביל מה צריך ליבא? מעבר לזה בפפ עשה מביירן קבוצה לא גרמנית,העיף או מושיב על הספסל את רוב השחקנים הגרמניים,לפניי שהוא הגיע המצב היה אחר,גם ביירן שיחקה כדוגל יפה ומעניין. מאמן זר מתאים לליגה האנגילית,שם גם הכדורגלנים וגם המאמנים די בינוננים.
N  |  19.08.15