אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מרחיבה אופקים: איזיצ'יפ כבר לא חברה של לקוחה אחת צילום: ערן יופי הכהן

מרחיבה אופקים: איזיצ'יפ כבר לא חברה של לקוחה אחת

ההימור של חברת מעבדי הרשתות בפיתוח ממושך של מעבדים חדשים השתלם. המעבדים, שישווקו לקהל הרחב ב־2016, יאפשרו לחברה לחדור לשוקי יעד חדשים

18.08.2015, 13:58 | שלומי כהן

ההימור של חברת מעבדי הרשתות בפיתוח ממושך של מעבדים חדשים השתלם. המעבדים, שישווקו לקהל הרחב ב־2016, יאפשרו לחברה לחדור לשוקי יעד חדשים. נוסף על כך, חמשת הלקוחות הגדולים שעומדים בתור למעבדים כבר גרמו לבעלי המניות לשכוח את העזיבה של הלקוחה העיקרית סיסקו

קראו עוד בכלכליסט

אחרי תקופה ארוכה של דשדוש זינקה מניית חברת מעבדי הרשתות איזיצ'יפ (EZCH) ב־22% בנאסד"ק בסוף השבוע שעבר. מחיר הסגירה ביום שישי האחרון היה 20.66 דולר, גבוה בדולר מהמחיר שלה לפני שלושה חודשים, ערב ההודעה הרשמית על כוונתה של הלקוחה הגדולה ביותר שלה, סיסקו (CSCO), לעבור למעבדים מפיתוח עצמי בדור הבא של נתבי התקשורת. ההודעה של סיסקו ריסקה את מניית איזיצ'יפ ב־24% לתחתית של 15 דולר.

בתוצאות הרבעון השני ובתחזיות של איזיצ'יפ לא היה שום דבר דרמטי. עם זאת, בשיחה עם המשקיעים הצליח המנכ"ל אלי פרוכטר כנראה לשכנע שהחברה עומדת בפני שינויים דרמטים: מחברה עם קו מעבדים שמתאים לשוק אחד מסוים ולמספר מועט של לקוחות תהפוך איזיצ'יפ בהדרגה לחברה של כמה קווי מעבדים לכמה שוקי יעד שונים בעלת פיזור רחב של לקוחות.

 , צילום: ערן יופי כהן צילום: ערן יופי כהן  , צילום: ערן יופי כהן

איזיצ'יפ עברה לפיתוח עצמי בקריית גת

ככל שחברות השבבים קטנות יותר ונשענות על קווי מעבדים מעטים יותר, כך הן נחשבות למסוכנות יותר כי מהחלטה על פיתוח מעבד ועד השקתו בשוק עוברות בדרך כלל שלוש־שש שנים של הוצאות כבדות. הרבה פעמים קורה שכאשר מגיעים סוף סוף להשקה המיוחלת השוק עדיין לא בשל, זז לכיוון אחר או כבר לא קיים, והמעבד הופך ללא רלבנטי. כך למשל קרה שמטאלינק קרסה ומנגד מלאנוקס (MLNX) פגעה בול באמצעות מעבדים לשוק האינפיניבנד.

עד לפני חמש שנים היתה איזיצ'יפ חברה של קו מעבדים אחד (NPU לנתבים מהירים), שבו היא שגשגה והצליחה, אבל המשקיעים לא אהבו את ההישענות על מספר קטן של לקוחות גדולים. ניסיונות שנעשו לרכישת חברות שיכניסו אותה לשווקים חדשים לא בשלו, ובסופו של דבר לפני חמש שנים החליטו פרוכטר והדירקטוריון על פיתוח עצמי. החברה "הימרה" על פיתוח ארוך ויקר של מעבד חדשני שיתאים לעידן שאז היה עתידי, רשתות מבוססות תוכנה (SDN), ולשוק מטרה גדול הרבה יותר של מרכזי אחסון נתונים. קריית גת נבחרה כמרכז הפיתוח החדש משום שבאותו הזמן מרכז הפיתוח של פריסקייל (FSL) בעומר נסגר וכך איזיצ'יפ יכלה לגייס בבת אחת צוות פיתוח מיומן.

מהשיחה של פרוכטר עם המשקיעים עולה כי כנראה ההימור הגדול של איזיצ'יפ הצליח ופניה להיות מלאנוקס הבאה ולא מטאלינק. השוק שאליו כיוונה איזיצ'יפ לפני חמש שנים עדיין חי ובועט וממתין למעבדים מתקדמים.

למעבד החדש יותר לקוחות ופיזור גדול יותר

עוד החודש המעבד החדש של איזיצ'יפ יגיע מקבלן הייצור TSMC ((TSM לבדיקות ראשונות במעבדות החברה. ברבעון הבא הלקוחות הראשונים יקבלו אותו לבדיקות וניסויים.

בשנה הבאה יתחיל הזינוק במכירות, שצפוי להימשך כמה שנים, ולצדו יימשך הזינוק במכירות דור 5 של קו המעבדים הקיים. ב־2017 יצטרפו אל שני מנועי הצמיחה הללו מעבדי טילרה החדשים של חברת טילרה האמריקאית, שנרכשה ב־50 מיליון דולר במזומן ב־2014.

על פי פרוכטר, למעבד החדש כבר יש חמש לקוחות גדולים, כולל יצרנית התקשרות הסינית ZTE. שלושה מאותם לקוחות מגיעים מהשווקים החדשים של מרכזי אחסון נתונים ומהשוק שמכונה White Boxes, כלומר נתבים או מתגים ש"נתפרים" אצל קבלני משנה על פי דרישות מסוימות של לקוחות כמו פייסבוק, אמזון וגוגל ואינם תחת מותג ידוע דוגמת סיסקו.

המכירות של איזיצ'יפ זינקו ב־28%

פרוכטר העריך גם שבשוק הקיים של מעבדי רשתות מהירים (NPU) אין היום מתחרים שממשיכים לפתח דורות מתקדמים של מעבדים. המתחרה האחרונה שהיתה פעילה בפיתוח מעבדי רשתות היא מארוול (MRVL), שלפני ארבע שנים רכשה את המתחרה השבדית הקטנה Xelerated תמורת כמה עשרות מיליוני דולרים.

בשיחה עם המשקיעים דיווח פרוכטר על חתימת הסכם שיווק חדש עם מארוול, שממנו משתמע שהחברה לא תמשיך לפתח מעבדים שמתחרים באיזיצ'יפ. נראה שבמסגרת ארגון מחדש של כל החברה, שבמהלכו פוטרו עובדים בישראל בעקבות העברת פיתוח מעבדי הסלולר לסין, סגרה מארוול גם את פעילות הפיתוח של מעבדי הרשתות בשבדיה.

לאיזיצ'יפ כבר יש הסכם עם מארוול, שלפיו החברה מוכרת לסיסקו את דורות 3 עד 5 של מעבדי ה־NPU ומעבירה את שורת הרווח לאיזיצ'יפ. ההסכם החדש מתייחס לשאר הלקוחות של מארוול וכולל גם את קו מעבדי NPS החדש שפותח בקריית גת. מארוול תשווק את המעבדים ללא תמורה וללא בלעדיות כי היא רואה בהם מנוף להאצת המכירות של מעבדים אחרים שהיא מפתחת ומוכרת ללקוחותיה.

איזיצ'יפ סיימה את הרבעון השני במכירות של 28.3 מיליון דולר, זינוק של 28% לעומת הרבעון המקביל. הרווח הנקי הסתכם ב־10.9 מיליון דולר, בדומה לרבעון המקביל, והרווח למניה הוא 34 סנט, ירידה של 5.5%. לחברה יש רמת מזומן נטו גבוהה של 189 מיליון דולר.

אם לא יהיו תקלות בלתי צפויות, פוטנציאל הרווח לשנים הבאות גבוה, כי איזיצי'פ כבר השקיעה את עיקר הוצאות הפיתוח הכבדות במעבדים. הערכות האנליסטים, שצופים רווח של 1.6 דולר למניה בשנה הבאה, עשויות להתברר כשמרניות מאוד.

הכותב הוא משקיע בניירות ערך שונים

תגיות