אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפרצה שאפשרה לישראלים בשגרירויות הזרות להעלים מס צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

הפרצה שאפשרה לישראלים בשגרירויות הזרות להעלים מס

שגרירות ארה"ב חתמה לאחרונה על הסכם עם הרשות ולפיו היא תתחיל לנכות מס במקור מהכנסות עובדיה הישראלים. ועדיין ברוב השגרירויות בארץ אחריות הדיווח היא בידי העובדים, והרשות פועלת לכך שגם הן ינכו מס במקור

19.08.2015, 07:02 | תומר גנון ועמרי מילמן

שגרירות ארה"ב חתמה לאחרונה על הסכם מול רשות המסים ולפיו היא תנכה מס הכנסה במקור מעובדיה הישראלים ותעבירו לרשות.

ההסכם נחתם בעקבות טענות הרשות כי מדיניות התשלומים של השגרירות לעובדיה הישראלים מקשה על הרשות לגבות מהם את מלוא מס ההכנסה שבו הם חייבים.

כמו כן, מדיניות זו מסייעת לכאורה לכמה מהעובדים – בעקיפין וללא כוונת זדון מצד האמריקאים – לחמוק מתשלום מס על מלוא הכנסתם. בכך באה לסיומה מחלוקת ארוכת שנים שגרמה למבוכה רבה בדרגים מדיניים ופקידותיים בכירים.

שגרירות ארה"ב בישראל מעסיקה מאות עובדים

 

השגרירות האמריקאית בישראל – הכוללת נציגות אחת בת"א ואחת בירושלים, שמייצגת את ארה"ב בגדה המערבית ובעזה – מעסיקה בארץ מאות עובדים ישראלים בתפקידי מנהלה ואבטחה. שכר העובדים השכירים משולם להם ישירות מהשגרירות האמריקאית, בעוד שנותני שירותים המוגדרים כעצמאים מוציאים חשבונית כנגד התשלומים.

הרשות התלוננה בפני האמריקאים כמה פעמים שהשגרירות אינה מנכה במקור את תשלום מס ההכנסה מהשכר שהיא מעבירה לשכיריה הישראלים, כפי שנוהגים מעסיקים בישראל על פי חוק, בזמן שהעובדים חייבים בתשלום זה מאחר שמרכז חייהם בישראל.

האמריקאים הגיבו כי השגרירות אינה חברה ישראלית אלא שלוחה של ריבון זר, ולכן לא חלה עליה חובה לנכות במקור את מס ההכנסה. היא ציידה את עובדיה באישור עבודה והטילה עליהם את החובה לפתוח תיק מס עצמאי ולדווח על הכנסתם במשרדי פקיד השומה באזורם.

ההסכם מול ארה"ב יושם גם מול עוד נציגויות בודדות

 

ההסכם בין הרשות לאמריקאים הוא ייחודי, וככל הידוע נעשה מול נציגויות זרות ספורות בלבד. על פי אתר משרד החוץ יש 114 נציגויות זרות בישראל: 46 מאירופה, 25 מאפריקה, 21 מאמריקה הדרומית והצפונית, 16 מאסיה ו־6 מאוקיאניה, לרבות אוסטרליה.

נציגויות אלה מעסיקות בסך הכול אלפי ישראלים, שחלקם מקבלים את שכרם מהן ישירות. רוב השגרירויות אינן מנכות מס הכנסה במקור מהתשלומים לעובדיהן הישראלים השכירים.

בניין שגרירות ארה"ב בתל אביב. מעסיקה מאות ישראלים, צילום: מיכאל קרמר בניין שגרירות ארה"ב בתל אביב. מעסיקה מאות ישראלים | צילום: מיכאל קרמר בניין שגרירות ארה"ב בתל אביב. מעסיקה מאות ישראלים, צילום: מיכאל קרמר

מבדיקה מדגמית מול עובדים ישראלים בשלוש שגרירויות בארץ, שתיים מהן גדולות, עולה כי שיטת התשלום זהה. השגרירות מנפיקה לשכירים הישראלים תלוש שכר, ולעיתים אף דואגת לתשלומים סוציאליים עבורם, אך מודיעה להם מראש כי תשלום המס הוא באחריותם הבלעדית.

עובד ישראלי בשגרירות זרה ששוחחנו עמו סיפר כי ביקש בעבר ממעסיקיו שינוכה לו מס במקור, אך נענה בשלילה כי מדובר בהסדרים שנקבעים בין מדינות והשגרירות אינה מוסמכת להתערב בהם.

מרשות המסים נמסר כי "בשל חובת הסודיות אנו מנועים מלהתייחס".

משגרירות ארה"ב נמסר כי "שגרירות ארה"ב ועובדיה הישראלים עובדים באופן צמוד וקבוע עם רשות המסים בישראל כדי להבטיח ציות מלא לכל חוקי המס הרלוונטיים של ישראל".

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
אעמיד את הדברים על דיוקם
הכתבה הזאת מסורבלת ומטעה. הנה הסבר קצת יותר מסודר: במשך המון זמן המצב באמת היה כמו שמתואר - שעובד השגרירות מקבל שכר ברוטו והוא צריך להפריש בעצמו את התשלומים למס הכנסה וביטוח לאומי. אכן היתה כאן פירצה כי העובדים יכלו לספר למס הכנסה מה שרצו ולא היו חייבים להראות את תלוש המשכורת שלהם. כך נוצר מצב שבמשך שנים, חלק מעובדי השגרירות הרוויחו משכורות יפות (הרבה מעל השכר הממוצע למשק) ודיווחו לרשויות שהם מרוויחים שכר זעום כדי שיוכלו "לצאת ידי חובה" של תשלום מס וביטוח לאומי ועדיין לקבל את הזכויות המגיעות להם. המצב הזה היה נכון עד לאפריל 2014. מאז תשלומי השכר עברו לחברה חיצונית שמנכה מסים וביטוחים לפני שהתשלום מגיע לעובד וכך העובדים כבר לא יכולים להערים על המערכת ומשלמים מיסים כמו כולם. אבל צריך לציין כאן משהו חשוב - נכון שהיו בשגרירות כמה חולרות שהתעלמו מכך שהעלמת מס זה עבירה פלילית ופגיעה מוסרית בחברה ובמדינה, אבל הרבה מעובדי השגרירות דיווחו על כל המשכורות שלהם במלואם ובאופן מדוייק ושילמו את המסים שלהם עד השקל האחרון גם אם יכלו להערים על המערכת. כלומר כל עובדי השגרירות ידעו על הפירצה אבל עדיין, יש חוקים ויש מוסר ולא כולם ניצלו אותה. כשהחליטו שמעבירים את נושא ניכויי המס לחברה חיצונית, מה שיסגור את הפירצה הזאת, אותם עובדים שהעלימו מס התרעמו. הרי הם העלימו מסים כל כך הרבה שנים אז מה, כבר לא יהיה להם את הצ'ופר הזה? רשות המסים תחשוד אם המשכורת שלהם פתאום תקפוץ מ-4000 לחודש (שזה מה שדיווחו עד היום) למשכורת שהיא פי 3 או 4. אז הם הרימו קול צעקה, השגרירות נכנעה ללחץ שלהם, והגיעו למסמך הבנות מגוחך (שלא מוזכר בכתבה) שאומר שכל מה שהעובדים עשו לפני 2014, אי אפשר לבוא אליהם בחשבון על כך. המסמך הזה בעצם מנקה אותם מכל אשמה ואחריות לכסף שהם גנבו מהמדינה במשך כל השנים. אז כרגע המצב הוא שאין יותר העלמת מסים, אבל חבל שאף אחד לא בא בחשבון עם אותם אוכלי חינם בשגרירות שנהגו בחוסר יושר בניגוד לחוק כל השנים האלה וגנבו כסף מקופת המדינה, כסף שהיה יכול להועיל לכולנו. מסמך ההבנות נותן להם "פטור" שכן מס הכנסה לא יכול לגעת בהם על עבירות העבר. זה משתקף רע מאוד על רשות המיסים שנכנעה לקבוצת לחץ בריונית וקולנית במקום לאכוף את החוק.
רונן , תל אביב  |  20.08.15
13.
אין חסינות למדינות זרות בבתי דין לעבודה
למציעים הצעות משפטיות יחד עם נימת ייאוש כאילו זה לא כדאי וכו'. כולם טועים. החל משנת 2008 אין למדינה זרה חסינות בדיני עבודה ואם היא נתבעת ע"י עובד בביה"ד לעבודה, מעמדה הוא כמו של כל מעסיק ישראלי אחר. נותרו מעט מאד נושאים שלגביהם נשארה חסינות, אבל העיקר הוא שאין בעייה בכלל. יש רק לודא ששוכרים עו"ד שיודע להתמודד עם נציגויות זרות במיוחד באותם נושאים שלגביהם נותרו עדיין חסינויות (יש מעט מאד עו"ד כאלה בארץ.)
עו"ד  |  19.08.15
12.
אולי מישהו יסביר...
איך מדינת ישראל משלמת ומנכה מיסים לעובדים המקומיים, ישראלים וזרים, בנציגויות בחו״ל (הולנד, ארה״ב, אנגליה למשל). האם לא מנכים מס במקור? לא משלמים ביטוח לאומי, מיסי בריאות, מס מעסיקים? האם בעיית התשלום והניכויים/זיכויים ייחודית רק למדינת ישראל?
שולמית  |  19.08.15
11.
ל- 7
לך תשיג עורך דין במדינה זרה ותנהל משפט כזה בהתכתבות. בדרך כלל מדובר בעובדים זוטרים למדי שלא כדאי לאותה נציגות להביא אדם מחו"ל אם משפחה וכו' לפעילות מינהלתית פשוטה למדי. לרמות שכר כזו, אין כדאיות ואין סיכוי להשיג עורך דין שיהיה מעוניין ללוות כזה משפט גם בהתכתבות. אלא אם הוא מובטל ורעב ללחם. מדינת ישראל צריכה להגן על כל מי שעובד בשטחה במיוחד אם הוא עובד עבור גוף שייתכן ולא מכבד את החוק המקומי ואי אפשר לתבוע אותו.
צ'מע לי  |  19.08.15
לכל התגובות