אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מתקתקים כמו שעון שוויצרי צילום: גטי אימג'ס

מתקתקים כמו שעון שוויצרי

המנהל הספורטיבי הוא עיתונאי לשעבר, המנהל הפיננסי הוא גאון, הבעלים משקיעים בעיקר בנוער והמועדון חברה בע"מ רווחית ביותר. ככה עובדת האימפריה השוויצרית - FC באזל

19.08.2015, 11:19 | אוריאל דסקל

את ג'ון פול בוטיוס, שחקן נבחרת הולנד הצעירה, רכשה באזל הקיץ עבור סכום של כ-2.5 מיליון יורו. הסיבה לכך שהקבוצה השווייצרית רכשה את השחקן של פיינורד יכולה להסביר מדוע המועדון הזה כמעט ולא נופל ברכישותיו ובשנים האחרונות הצליח להפוך לאחד מהמועדונים הרווחיים ביותר בשוק העברות השחקנים.

קראו עוד בכלכליסט

שחקני באזל. שלמרות תחלופה גבוהה של שחקנים ומאמנים מצליח לשלוט ביד רמה בכדורגל השווייצרי ומגיע להישגים נאים ביותר באירופה., צילום: גטי אימג שחקני באזל. שלמרות תחלופה גבוהה של שחקנים ומאמנים מצליח לשלוט ביד רמה בכדורגל השווייצרי ומגיע להישגים נאים ביותר באירופה. | צילום: גטי אימג'ס שחקני באזל. שלמרות תחלופה גבוהה של שחקנים ומאמנים מצליח לשלוט ביד רמה בכדורגל השווייצרי ומגיע להישגים נאים ביותר באירופה., צילום: גטי אימג

רודי זבינדן (Ruedi Zbinden), הסקאוט הראשי של באזל (יש לה מחלקה של 8 סקאוטים במשרה מלאה), תמיד מבקר באימונים של קבוצות אחרות ומשוחח עם אנשים רבים כדי לגלות כמה שיותר על אישיות השחקנים שהוא מעוניין בהם ועוקב אחריהם. הוא מקבל את הדו"חות מ-5 סקואטים שעובדים כדי לייצר 'תיק שחקן' וצופים במשחקים של כל מועמד להצטרף - ביציע ובווידאו. בין הסקאוטים ניתן למצוא מאמן שוויצרי בכיר לשעבר, ברנרד שאלאנדה (מאמן יאנג בויז ברן ונבחרת ארמניה לשעבר) ושחקן נבחרת צ'כיה לשעבר, ורטיסלב לוקבנץ. ביחד עם הניתוחים של הסקאוטים ונתונים סטטיסטיים רבים שחברה חיצונית מכינה ומנתחת עבור הקבוצה, זבינדן יוצא לגלות כמה שיותר על אישיות השחקן.

בכל מקרה, זבינדן ידע שפול בוטיוס אינו מרוצה בפיינורד ומעוניין לעזוב אך הלך לאימונים של הקבוצה כדי לראות אם האישיות שלו מתאימה לקבוצה. כשראה שהשחקן הצעיר מסייע לעוזר המאמן לאסוף את הכדורים לתוך השק אחרי האימון, ידע מיד שיש לו את האישיות הנכונה לבאזל. "ישר אפשר לראות שהוא מקצוען ובעל אישיות טובה", אמר זבינדן.

ביסודיות הזו באזל מתנהלת. וזה סוד ההצלחה של המועדון הזה, שלמרות תחלופה גבוהה של שחקנים ומאמנים מצליח לשלוט ביד רמה בכדורגל השווייצרי ומגיע להישגים נאים ביותר באירופה.

בניינטיז עוד היו בליגה השנייה

את הדרך של באזל לפסגה - מתחתית הליגה השנייה - החלה ג'יזלה (ג'יג'י) אוארי (Gisela Oeri), שהתחתנה עם יורש של ענקית התרופות מבאזל, הופמן לה רוש. היא החלה לתמוך פיננסית במועדון, שהוא חברה בע"מ בבעלות מספר חברות ומשקיעים, ב-1999. ב-2006, לאחר שנבחרה לנשיאת המועדון, הפילנטרופית הציבה למועדון מטרה ברורה: להיות בר-קיימא ואף רווחי.

ב-2012 העבירה את השליטה לעו"ד ברנהרד הוסלר (Bernhard Heusler), שתפקד במשך שנים כחבר דירטקריון בחברות גדולות וגם בבאזל. "לאורך השנים ג'יג'י השקיעה כ-50 מיליון יורו במועדון וכיום היא ממשיכה להשקיע אך רק במחלקת הנוער של המועדון, מאחר שהיא מאמינה כי זו הדרך היחידה להפוך מועדון כדורגל לבר-קיימא", אומר אוליבר צסייגר (Oliver Zesiger), חוקר של הליגה השווייצרית עבור משחק המחשב Football Manager. "המועדון פתח אקדמיה חדשה ב-2013 בעלות של כ-20 מיליון פרנקים שווייצרים (כ-18 מיליון יורו). אאורי וחברות מקומיות כגון Novartis ובנק סארסין, ממנים את העלות השנתית של האקדמיה, יותר מ-5 מיליון פרנקים שווייצרים. גם העירייה והקנטון מעניקים כ-1 מיליון פרנקים שווייצרים. אם שחקן שגדל באקדמיה נמכר על ידי המועדון אז אחוז ניכר מהכנסות ממכירתו יחזור לאקדמיה. זו המורשת המפוארת ביותר של אוארי".

המועדון הוא אימפריה כלכלית מרשימה. ב-2014 סיימה הקבוצה עם הכנסות של 105 מיליון פרנקים שוויצרים (כ-100 מיליון יורו). זו היתה הפעם הראשונה שמועדון שווייצרי רושם הכנסות של יותר מ-100 מיליון פרנקים. המועדון גם הרוויח כמעט 15 מיליון פרנקים - וזו היתה השנה השלישית ברצף שהמועדון רושם רווח דו ספרתי.

הרווחים נובעים מפעילות בשוק העברות השחקנים והצלחה באירופה אך גם בגלל הסכמי חסות גבוהים והעובדה שהאצטדיון של המועדון מלא כמעט בכל משחק בכ-38 אלף אוהדים.

התקציב של באזל גדול פי 2 יותר מהתקציב השני הכי גדול בליגה. באזל חיה בשנים האחרונות על תקציב שנע בין 50 מיליון יורו ל-60 מיליון יורו והשנה תקציבה יעמוד על כ-70 מיליון יורו. לשם השוואה, יאנג בויז ברן, הקבוצה בעלת התקציב השני הכי גדול בשווייץ, בעלת תקציב של כ-30-40 מיליון יורו.

שחקני באזל חוגגים מול מכבי. המועדון הוא אימפריה כלכלית מרשימה. ב-2014 סיימה הקבוצה עם הכנסות של 105 מיליון פרנקים שוויצרים (כ-100 מיליון יורו). זו היתה הפעם הראשונה שמועדון שווייצרי רושם הכנסות של יותר מ-100 מיליון פרנקים. המועדון גם הרוויח כמעט 15 מיליון פרנקים - וזו היתה השנה השלישית ברצף שהמועדון רושם רווח דו ספרתי. , צילום: אי פי איי שחקני באזל חוגגים מול מכבי. המועדון הוא אימפריה כלכלית מרשימה. ב-2014 סיימה הקבוצה עם הכנסות של 105 מיליון פרנקים שוויצרים (כ-100 מיליון יורו). זו היתה הפעם הראשונה שמועדון שווייצרי רושם הכנסות של יותר מ-100 מיליון פרנקים. המועדון גם הרוויח כמעט 15 מיליון פרנקים - וזו היתה השנה השלישית ברצף שהמועדון רושם רווח דו ספרתי. | צילום: אי פי איי שחקני באזל חוגגים מול מכבי. המועדון הוא אימפריה כלכלית מרשימה. ב-2014 סיימה הקבוצה עם הכנסות של 105 מיליון פרנקים שוויצרים (כ-100 מיליון יורו). זו היתה הפעם הראשונה שמועדון שווייצרי רושם הכנסות של יותר מ-100 מיליון פרנקים. המועדון גם הרוויח כמעט 15 מיליון פרנקים - וזו היתה השנה השלישית ברצף שהמועדון רושם רווח דו ספרתי. , צילום: אי פי איי

באיירן מינכן של שווייץ

מי שאחראי על הצד הפיננסי הוא סטפן ורטמולר (Stephan Werthmüller) - מומחה פיננסים שווייצרי שהשנה הוכיח את חשיבתו כאשר המיר את כל היורואים שיש למועדון (כ-30 מיליון יורו ברזרבות) לפרנקים שווייצרים ובכך הצליח לשמר את ההון של המועדון למרות הקריסה של היורו. מי שאחראי על הצד המקצועי הוא ג'ורג' הייטץ (Georg Heitz). העיתונאי לשעבר בעיתון "באזלר צייטונג" עובד כמנהל הספורטיבי של המועדון בשנים האחרונות לאחר השתלמויות במועדוני פאר רבים, ביניהם אייאקס, ברצלונה, באיירן מינכן (באזל מכונה 'באיירן מינכן השווייצרית') ופורטו. פורטו במיוחד מודל חשוב עבור באזל שמעוניינת לבסס את המודל הפיננסי שלה על מכירת שחקנים. "אין מודל ספיצפי שבאזל אימצה", אומר צסייגר. "אי אפשר לאמץ מודל במלואו כי זה לא יעבוד. השוק השוויצרי שונה וקטן יותר מהשווקים של באיירן, ברצלונה, פורטו או אייאקס".

למרות שאת עבודתו הייטץ עושה נאמנה, משימת רכישת השחקנים והבאת המאמנים היא עבודת צוות.

זבינדן, הוסלר, הייטץ מתכנסים "בדרך מאוד דמוקרטית ושוייצרית", לפי צסייגר. ומקבלים החלטות לגבי שחקנים. "היו מקרים שמאמן רצה שחקן מסוים והוועדה החליטה בעד אבל רוב ההחלטות לגבי שחקנים שנקנים ונמכרים נעשות אחרי קבלת החלטה של וועדת העברות".

הייטץ מנהל משא ומתן עם מועדונים ובקשר עם סוכנים. זבינדן הוא זה שמזהה את השחקנים ומביא את השמות לדיונים. הוועדה מקבלת את דעת המאמן פעמים רבות אך בסופו של דבר ולפי מדיניות המועדון המאמן הוא שכיר ומטרתו לפתח את הקבוצה הבוגרת.

הוסלר אמר זאת במפורש ב-2012 כשנבחר להיות יו"ר המועדון. "המועדון עובד באופן עצמאי. זו דרך העבודה שלנו. המאמן דמות חשובה אבל אנחנו לא צריכים להיות תלויים רק בו". במובן הזה באזל מזכירה את מכבי תל אביב וכמו מכבי תל אביב גם תחלופת המאמנים בבאזל גבוהה. 4 מאמנים בחמש עונות האחרונות ועדיין הקבוצה זכתה באליפות.

האם מכבי תל אביב יכולה לעבור את באזל? על פניו נראה שהמשימה היא כמעט בלתי אפשרית. אך אולי ההיכרות הטובה בין המועדונים תסייע לאלופה הישראלית לשדרג את המערכת המקצועית שלה וכמו באזל, לתפוס פער נוסף מהליגה המקומית.

תגיות