אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשקיעים הוציאו טריליון דולר מהשווקים המתעוררים בתוך שנה צילום: בלומברג

המשקיעים הוציאו טריליון דולר מהשווקים המתעוררים בתוך שנה

הציפייה להעלאת הריבית בארה"ב וההאטה בסין הציתו את בריחת ההון. המשקיעים הכבדים בבורסת שנגחאי צמצמו את אחזקותיהם ביולי ב־28%

19.08.2015, 22:59 | שירות כלכליסט

חוסר הוודאות בסין והציפיות להעלאת הריבית בארה"ב דחפו את המשקיעים למשוך קרוב לטריליון דולר מהשווקים המתעוררים ב־13 החודשים האחרונים. הפיחות בשער החליפין של היואן שיזם הבנק המרכזי הסיני החודש צפוי לתרום להמשך מגמת הוצאת ההון מהשווקים המתעוררים בכלל ומסין בפרט.

קראו עוד בכלכליסט

ההון שאותו משכו המשקיעים מ־19 השווקים המתעוררים הגדולים בין יוני 2014 ליולי 2015 הסתכם ב־940.2 מיליארד דולר, כמעט פי שניים מההון שהוציאו המשקיעים מאותם השווקים בשלושת הרבעונים הראשונים של המשבר הפיננסי שהחל ב־2008, הון שנאמד ב־480 מיליארד דולר.

הרתיעה של המשקיעים מהשווקים מהווה שינוי מגמה חד משש השנים האחרונות. "פייננשל טיימס" דיווח אתמול שבתקופה זו זרמו לשווקים המתעוררים 2 טריליון דולר, כך לפי מידע שאספה חברת Investment Partners NN.

מעגל קסמים

 

משיכת ההשקעות המסיבית בשנה האחרונה יצרה מעגל קסמים. הוצאות ההון דחפה פיחות של שערי המטבעות בשווקים המתעוררים, מה שבתורו הביא לירידה בביקוש למוצרי יבוא ולכן גם בביקושים הכלליים באותם שווקים – מה שהביא להאטה בהם ולכן גם לירידה באטרקטיביות שלהם בעיני משקיעים. ביוני האחרון, למשל, ירד היקף היבוא לשווקים המתעוררים ב־13.2% לעומת יוני אשתקד. ניל שירינג מחברת המחקר קפיטל אקונומיקה אמר ל"פייננשל טיימס" כי "הצניחה ביבוא לשווקים המתעוררים משקפת ירידה רחבה יותר בביקושים, שהושפעה גם מהירידה במחירי הסחורות שהביאה תורה לכרסום בהכנסות במדינות שמתבססות על יצואן". שירינג ציין גם ש"עדיין אין שום סימן שאנחנו מתקרבים לתחתית".

 , צילום: רויטרס צילום: רויטרס  , צילום: רויטרס

על רקע הנתונים האלה, הבורסה בשנגחאי רשמה אתמול עוד יום רווי טלטלות. בפתיחת המסחר צנח המדד המרכזי בכ־5% והמשיך את המגמה מיום שני. עד סיום המסחר הספיק המדד לבצע מפנה של 180 מעלות, והוא סיים את היום בעלייה של 1.2%. אתמול דיווחו כלי תקשורת בסין כי קרן ממשלתית השקיעה 23 מיליארד יואן במניות של חמישה בנקים, כדי לעצור את מגמת הנפילה.

לפי סוכנות הידיעות בלומברג, בחודשיים שחלפו מאז החלה הטלטלה בשוק ההון הסיני מי שמשכו את מרבית השקעותיו מהבורסה בשנגחאי היו המשקיעים האמידים ביותר. מספר המשקיעים שהחזיקו במניות בשווי כולל של יותר מ־10 מיליון יואן (1.6 מיליון דולר) צנח ב־28% ביולי עד 55 אלף לעומת 76 אלף ביוני. מספר המשקיעים שמחזיקים מניות בשווי שנע בין מיליון יואן ל־10 מיליון יואן צנח ב־22%. מנגד, מספר המשקיעים שמחזיקים במניות בשווי של פחות מ־100 אלף יואן, עלה ב־8%. אף שחלק מהשינויים אפשר להסביר בירידת הערך של האחזקות, נראה שהמשקיעים הכבדים מצמצמים את אחזקתם מחשש שההתערבות של הממשלה הסינית בשוק לא תצליח לייצבו. הפיחות בשער היואן תרם ללחץ על המשקיעים להיפטר מנכסים שנקובים במטבע.

מלחמת מטבעות באסיה

 

מגמת הפיחות של היואן הובילה גם מדינות אחרות באסיה לנקוט צעדים להפחתת שער החליפין של מטבעותיהן, כדי לשמור על התחרותיות של כלכלתן. כך למשל, אתמול הודיע הבנק המרכזי של וייטנאם על הפחתה של 1% בשער מטבע המקומי, דונג, לעומת הדולר. זוהי הפעם השלישית השנה שהבנק המרכזי במדינה מחליט על פיחות.

מתחילת השנה ירד שערו של הדונג ב־4.4%, שיעור שהציב את הכלכלה המקומית בעמדת נחיתות לעומת כלכלות אחרות באסיה כמו מלזיה ואינדונזיה, ששערי המטבעות שלהן, צנחו ב־15% וב־11% בהתאמה.

תגיות