אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מאויב לאוהב: ביורו מעדיפים את ציפרס וחוששים מהאלטרנטיבות צילום: איי אף פי

המשבר ביוון

מאויב לאוהב: ביורו מעדיפים את ציפרס וחוששים מהאלטרנטיבות

אחרי שספג הרבה ביקורת מראשי גוש היורו, ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס, שהכריז בסוף השבוע על התפטרות והליכה לבחירות בזק, מצטייר כעת כאופציה הכי טובה מבחינתם לקידום תוכנית החילוץ

22.08.2015, 20:08 | שירות כלכליסט

הגמישות והפרגמטיות שהפגין ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס בשיחות על תוכנית החילוץ והפיצול של הזרם הרדיקלי ממפלגתו, סיריזה, הפכו אותו מפוליטיקאי לעומתי שהאירופים רצו בעזיבתו, למנהיג המיטבי לקידום תוכנית החילוץ — כך לפי "הניו יורק טיימס".

קראו עוד בכלכליסט

 בבחירות שנערכו ביוון בינואר היה ציפרס המועמד השנוא על רוב מנהיגי מדינות גוש היורו. עם היבחרו, שמונת חודשי שלטונו עד כה התאפיינו במאבקים ראש בראש עם גורמים בגוש היורו. ברוב המקרים ראש הממשלה היווני נאלץ לוותר כמעט על כל עקרונותיו, תוך שהוא סופג כינויים לא מחמיאים כמו פופוליסט ו"כדור הרס" מאותם הגורמים.

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל. "מנהיגי אירופה מרוצים מהתנהלותו של ציפרס", צילום: איי פי קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל. "מנהיגי אירופה מרוצים מהתנהלותו של ציפרס" | צילום: איי פי קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל. "מנהיגי אירופה מרוצים מהתנהלותו של ציפרס", צילום: איי פי

כעת, כשהוא נאבק להישאר בשלטון לאחר שהכריז על בחירות בזק, הוא דווקא מצטייר כדמות הרצויה מבחינת מדינות האיחוד המוניטרי — כזו שעשויה למלא אחר סעיפי הסכם החילוץ בין יוון לנושיה.

"אני משוכנע שמנהיגי אירופה מרוצים מהתנהלותו של ציפרס עד היום", קובע פרופ' הארי פפאסוטיריו, מרצה ליחסים בינלאומיים מאוניברסיטת פנתיאון שבאתונה. פפאסוטיריו מסביר כי ציפרס, העומד בראש המפלגה שהניפה בעבר את דגל ההתנגדות לצנע, סיכן את עתידו הפוליטי כדי לקדם את תוכנית החילוץ שמגלמת את כל מה שפעם התנגד לו. "כעת המאפיינים של התוכנית כבר מזוהים איתו".

סיכוי לקואליציה רחבה יותר

ביום חמישי הודיע ציפרס על התפטרותו ומסר כי בכוונתו לקיים בחירות בזק בחודש הבא. "מיציתי את המנדט שניתן לי על ידי העם היווני ב־25 בינואר". בתגובות של חלק מהגורמים בגוש היורו ניכר החשש מפני האפשרות שהבחירות יורידו לטמיון את תוכנית החילוץ, בהיקף של 86 מיליארד יורו. ראש היורוגרופ — פורום שרי האוצר של גוש היורו — ירון דיסלבלום ציין כי דאגתו העיקרית היא לוודא שהבחירות לא יעכבו את תוכנית החילוץ.

ואילו אחרים דווקא ראו בבחירות הזדמנות לציפרס ולשאר תומכי ההסכם לחזק את בסיס התמיכה שלהם בעם. "בבחירות האלה יש סיכוי ליצור קואליציה רחבה יותר ותמיכה טובה יותר בחבילת החילוץ", אמר ביום שישי שר האוצר הפיני אלכסנדר סטוב בראיון לעיתון הפיני "הלסינקי סאנומט". גם נשיא הנציבות האירופית ז'אן־קלוד יונקר והנציב לענייני כלכלה ופיננסים של האיחוד האירופי פייר מוסקוביסי ציינו כי הם רואים בהליך הדמוקרטי הזדמנות להגביר את התמיכה בתוכנית.

אנליסטים תולים את ההתקרבות הפתאומית בין ציפרס למנהיגי גוש היורו בראייה פרגמטית של האחרונים, וברצונם להביא את תוכנית החילוץ והרפורמות בכלכלה היוונית לסיומן. לדבריהם, מנהיגי אירופה יודעים שציפרס הוא הדמות החזקה ביותר בנוף הפוליטי של מדינתו, ועל כן הם מבינים שרק הוא יוכל לעמוד במשימה שהם התוו לו. "מה שאירופה רוצה זו יציבות פוליטית ביוון", מסביר כריסטיאן אודנהאל, הכלכלן הראשי של מכון המחקר לרפורמות אירופיות בלונדון. לדבריו, המחויבות העמוקה של ציפרס להסכם הופכת אותו, בלית ברירה, לאדם הנכון במקום הנכון, גם עבור יריביו המרים ביותר.

חיזוק נוסף לתדמית הפרגמטית החדשה של ציפרס ולחשש מפני הטוענים לכתר סיפקה החלטתם של 25 חברי פרלמנט מהזרם הרדיקלי במפלגתו — להתפצל מסיריזה ולהקים מפלגה חדשה שתתנגד לתוכנית החילוץ ולהמשך משטר הצנע. בראשות המפלגה, האיחוד הפופולרי שמה, יעמוד שר האנרגיה של ציפרס לשעבר, פנאגיוטיס לפזאניס, אשר התפטר בהפגנתיות בעיצומו של המו"מ בין יוון לנושיה.

לגרוס את הסכם החילוץ.לפזאניס, שכעת עומד בראש הסיעה השלישית בגודלה בפרלמנט ההלני, הודיע כי בכוונתו להשתמש בסעיף בחוקה היוונית המאפשר לאחת משלוש הסיעות הגדולות להרכיב ממשלה.

לדבריו, הקואליציה החדשה בראשותו "תגרוס את הסכם החילוץ ותמחק את רוב החוב היווני". על פי הערכות של פרשנים בעיתונות היוונית, יש בציבור רוב להתנגדות לתוכנית החילוץ וליציאה מגוש היורו, בייחוד אם מביאים בחשבון גם את הזרמים הלאומניים. ואולם, לפזאניס לא יצליח להיות, כנראה, הגורם שיאחד את כלל הפלגים הללו. זאת משום שאינו מצטייר כמנהיג שמוסכם על הכלל. נוסף על כך, במהלך סוף השבוע הוא הבטיח שיפנה לכל המפלגות, למעט מפלגת השחר המוזהב הניאו־נאצית, דבר שיקשה על הצלחתו.

לפזאניס לא מסתיר את העובדה כי לעומת הבוס הקודם שלו, הוא לא מפחד מיציאת יוון מהיורו. "האמירות שלפיהן נחווה גיהינום הן מעשה דמוניזציה. יש מדינות רבות מחוץ לגוש, והן מסתדרות מצוין". ציפרס התייחס לפיצול במפלגתו ולהבטחות של השר לשעבר: "זה לא מהפכני להתעלם מהמציאות או ליצור מציאות מדומה", אמר בכינוס מפלגתו ביום שישי.

תגיות