אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החברות העתיקות ששינו את עולם הטכנולוגיה - איפה הן היום? צילום: ויקיפדיה

פרויקט כלכליסט

החברות העתיקות ששינו את עולם הטכנולוגיה - איפה הן היום?

מלכת קונסולות המשחקים אטארי פנתה לתחום ההימורים, חלוץ מנועי החיפוש לייקוס מייצר עכשיו צמידי כושר, חלוצת המחשב האישי קומודור מתחילה לייצר סמארטפונים ורק ממציא MIRC עדיין מעדכן את תוכנת הצ'טים הוותיקה. כתבה אחרונה בסדרה

24.08.2015, 08:20 | כתבי כלכליסט

mIRC

הותאם לווינדוס 10

עומר כביר 

 

בסוף שנות התשעים ותחילת שנות ה-2000 היה מקום אחד שבו נפגשו וירטואלית בני נוער וצעירים, חלוצי השימוש הביתי באינטרנט - IRC. מי שצ'וטטו ברשתות שהתבססו על הפרוטוקול הזה (הפופולריות ביותר בישראל היו דאלנט ואפנט) עשו זאת לרוב באמצעות תוכנת mIRC, או מירק, בחיבה. מאחורי אותה התוכנה, שבה השתמשו בשיא עשרות מיליוני אנשים, עומד אדם אחד, המפתח ח'אלד מרדם-ביי.

ח ח'אלד מרדם-ביי ח

מרדם-ביי, אזרח ירדני ממוצא פלסטיני וסורי, החל לפתח את מירק ב-1994 כתחביב, אך לאור הפופולריות של התוכנה החליט לגבות תמורתה 20 דולר מכל משתמש ורשם הכנסות גדולות כדי להפוך את פיתוח מירק לעיסוקו העיקרי. עליית ICQ ומסנג'ר, ובהמשך פייסבוק, פגעה בפעילות של מירק. ואולם, גם כיום יש פעילות ערה ברשתות IRC רבות, ומרבית המצ'וטטים משתמשים בתוכנה של מרדם-ביי, שעדיין מפיצה עדכונים על בסיס קבוע (העדכון האחרון כולל תמיכה בווינדוס 10).

אריקסון

מרשתות לסמארטפונים וחזרה

רפאל קאהאן

אריקסון השבדית נוסדה ב-1876 בידי לארס מגנוס אריקסון כחנות לתיקון ציוד טלגרף וטלפונים. בחלוף השנים היא הפכה לאחת מספקיות ציוד התקשורת והטלפוניה העיקריות בעולם, ובאמצע המאה העשרים שלטה בכ-40% משוק מרכזיות הטלפוניה העולמי. ב-1956 היתה בין החברות הראשונות להשיק מערכת רדיו-טלפון ניידת אמיתית. עם זאת, הפריצה הגדולה לתודעה הצרכנית התרחשה ב-1991, כשאריקסון החלה בכיבוש שוק הסלולר. אף שהמתחרה הגדולה מפינלנד, נוקיה, היתה ידועה יותר, אריקסון היא שמכרה את רוב ציוד המרכזיות שהפעילו הכל מאחורי הקלעים. נוסף על כך, היא השיקה סדרה של מכשירי טלפון ניידים שזכו להצלחה ניכרת.

מכשירי אריקסון מכשירי אריקסון מכשירי אריקסון

חלק גדול מהם היו פורצי דרך, כמו GA628, המכשיר הראשון בעולם שניתן היה להחליף לו את המרכב ושהורכב בו מעבד מחשב, או R380, המכשיר הראשון שזכה לכינוי סמארטפון וצויד במסך מגע, עוד ב־1999.

פקיעת בועת הדוט-קום והירידה החדה ברווחיהן של חברות התקשורת הביאו את חטיבת המובייל של אריקסון להתמזג עם זו של סוני ב-2001. השותפות החדשה, סוני־אריקסון, המשיכה להשיק מכשירים מעניינים אך לא פורצי דרך ופספסה את מהפכת מכשירי המגע והסמארטפונים.

ב-2012 אריקסון כבר לא ראתה צורך בחטיבה ומכרה את חלקה בה לסוני. אריקסון עזבה את השוק הצרכני והמשיכה לעשות חיל בתחום רשתות התקשורת והסלולר. סוני, בינתיים, החלה להילחם על מעמד בעולם האנדרואיד, בהצלחה מסוימת: סדרת מכשירי האקספריה חולשים כיום על פלח שוק של כ-8%.

 

אטארי

מהמרת על הימורים

הראל עילם 

 

יש לא מעט חברות משחקים אגדיות, אבל כולן חייבות את קיומן לחברה אחת - אטארי. ב-1972 השיקה החברה את משחק הארקייד המסחרי הראשון, פונג, וב-1977 היא נכנסה לתחום המחשבים האישיים עם אטארי 2600 ולאחר מכן עם סדרת אטארי 8, שהתחרתה ראש בראש באפל II. ב-1981 הקימה החברה חטיבה סודית בשם אטריאל, שעסקה בפיתוח של מכשירים מתקדמים, כולל מה שהיה אמור להיות טלפון הווידיאו הראשון בעולם. לזמן מה היה נראה ששום דבר לא יכול לעצור את אטארי.

 

קונסולת אטארי קונסולת אטארי קונסולת אטארי

 

ואולם, ב-1983 תעשיית משחקי המחשב הפורחת התגלה כבועה והתפוצצה לרסיסים. אטארי נפגעה יותר מכל חברה אחרת ומצאה את עצמה בהפסדים של חצי מיליארד דולר בשנה. החברה פוצלה שוב ושוב, נכסיה נמכרו והועברו לנמקו, מיצובישי וטרמיאל. בעלי המותג ניסו להשאיר אותו בחיים, אבל כישלונות מסחריים מהדהדים, כמו הקונסולה הניידת Lynx, דחפו את אטארי מטה.

אטארי החלה לחזור לעצמה ב-1998, כשנרכשה בידי חברת הצעצועים הסברו ואחרי כמה ארגונים מחדש ורכישות היתה לאחת המפיצות והמפתחות הגדולות בתעשייה בזכות משחקים כמו Neverwinter Nights. אבל גם תקופה זו באה לסיומה. אטארי הכריזה ב-2013 על פשיטת רגל ועכשיו היא מנסה להמציא את עצמה מחדש כחברת הימורים מקוונים.

 

אייווה

מסטריאו לתחנות עגינה

ניצן סדן

 

לפני 20 שנה כל בן נוער פנטז על מיני-מערכת סטריאו: טייפ דאבל קאסט, מגש דיסקים, רדיו עם תצוגה בשני צבעים ורמקולים שתלויים מעל המיטה. המערכת הראשונה שלי, כמו של רבים אחרים, היתה מבית אייווה היפנית. אייווה הוקמה ב-1951 כחברה לייצור מיקרופונים לתעשיית האודיו המקצועית. המוצרים שלה היו פשוטים ומדויקים והפעילות התמקדה ביפן. ב-1964 היא הציגה את TP-707, הטייפ-רקודר היפני הראשון, שהיה זול ופופולרי. מערכות הסטריאו המפורסמות, כמו גם מכשירי הרדיו למכוניות, הושקו רק בשנות השבעים בסיוע סוני, שהיתה בעלת מניות באייווה. הרחבת קו המוצרים והפנייה לשוק הבינלאומי התגלו כהצלחות מסחררות: מאותו עשור ועד שנות התשעים רוב הכנסות אייווה היו מארה"ב ומאירופה.

 

מערכת מיני של אייווה מערכת מיני של אייווה מערכת מיני של אייווה

 

בשנות התשעים המשיכה אייווה לקצור הצלחות, בין היתר בזכות השקת הטלוויזיה הראשונה שכללה בתוכה מכשיר וידאו, אבל היא נתקלה בקשיים בשל אסטרטגיות שמרניות של סוני, שניהלה אותה בפועל ובלעה אותה ב-2002. באותו העשור ניסתה סוני להשיק את אייווה מחדש כמותג מוצרי אלקטרוניקה מוזלים לצעירים, אך המיזם כשל וב-2006 התפוגגה החברה לחלוטין. כעת צפוי המותג הוותיק לחזור לחיים: יזם אמריקאי בשם ג'ו בורן רכש אותו השנה מידי סוני, והוא מתכנן להשיק קו של תחנות עגינה לסמארטפונים. מי יודע, אולי מוצרים של אייווה יחזרו להיות משהו שבני נוער מפנטזים עליו.

קומודור

מחשב ביתי לכל פועל

רפאל קאהאן

קומודור, החברה הראשונה למכור מחשב אישי זול והראשונה למכור מיליון מחשבים, הוקמה באמצע שנות החמישים בידי ג'ק טרמיאל, ניצול שואה שבילה את יומו בנהיגה במונית ואת לילותיו בתיקון מכונות כתיבה. עם פריצתם לשוק המחשבונים האלקטרוניים היפניים של קסיו ב-1969 נסע טרמיאל לטוקיו וחזר לניו יורק עם תוכנית לייצר כאלה בעצמו. אלה הפכו לפעילות העיקרית שלה עד 1975, עת החליטה טקסס אינסטרומנטס, להיכנס לשוק. טרמיאל החליט לשנות כיוון ורכש חברת שבבים בשם MOS. מייסד MOS צ'אק פדל הצטרף לקומודור כמהנדס ראשי ושכנע את טרמיאל שהעתיד נמצא במחשב האישי.

קומודור 64 המקורי קומודור 64 המקורי קומודור 64 המקורי

המחשב הראשון של קומודור, PET, הושק כבר ב-1977, אבל ההצלחה הראשונה הגיעה ארבע שנים מאוחר יותר, עם VIC-20, שהודות לתג מחיר של 299 דולר ומסע פרסום אגרסיבי בהובלת וויליאם נמכרו מיליון יחידות ממנו בתוך שנה. ב־1983 הושק קומודור 64, שנחשב עד היום כמחשב האישי הנמכר ביותר בהיסטוריה בשל מכירות של כמעט 22 מיליון יחידות. ב-1984 הודח טרמיאל ואיתו עזבו רבים ממהנדסי החברה. לפיתוח המחשב הבא שלה רכשה קומודור את אמיגה קורפוריישן תמורת 25 מיליון דולר. המחשב, שכונה אמיגה 1000 והושק ב-1986, תמך בכונן CD והיה זול במעט מהמתחרה הישיר, אפל מקינטוש.

בהמשך סבלה קומודור משינויים תכופים באסטרטגיה שלה ואיבדה נתח שוק לתואמי IBM עד שפשטה את הרגל ב-1994. המותג נמכר והתגלגל במשך כ-20 שנה מחברה לחברה, אך עד כה ללא הצלחה יתרה. כיום השם קומודור עדיין קיים, אם כי אינו בשימוש בתחום המחשבים. יצרן סמארטפוני אנדרואיד איטלקי זעיר רכש את המותג ולפני כמה שבועות הודיע על השקתו של סמארטפון חדש - קומודור PET. 

 

לייקוס

חוזר עם טבעת

עומר כביר

 

לפני גוגל היה לייקוס, שמחזיק בתואר מנוע החיפוש הוותיק ברשת. גוגל הפכה את האתר ללא רלבנטי, אבל כעת היזמים מאחוריו מתכננים קאמבק בתחום המחשוב הלביש. לייקוס עלה ב-1994 כפרויקט של ד"ר מייקל לורן מולדין מאוניברסיטת קרנגי מלון, ושנה לאחר מכן הפך לחברה בהשקעה של 2 מיליון דולר. עד סוף העשור הוא נעשה לאתר הפופולרי בעולם, הרחיב פעילותו ל-40 מדינות והחברה שמאחוריו ביצעה את ההנפקה המהירה בתולדות נאסד"ק. ב-2000 חברה בת של טלפוניקה רכשה את לייקוס תמורת סכום עתק של 12.5 מיליארד דולר. פקיעת בועת הדוט-קום (וכמובן גוגל) הביאה לפגיעה אנושה ברווחיות ובתעבורה, וב־2004 נמכרה החברה ב-95.4 מיליון דולר בלבד. בשנים שלאחר מכן ניסתה לייקוס למתג את עצמה מחדש, אך ללא הצלחה, וב-2010 עברה לידי Ybrant Digital ההודית בעבור 36 מיליון דולר. לאורך השנים המשיכה לייקוס לתחזק ולהפעיל את מנוע החיפוש, מה שאפשר לה לייצר הכנסות. כעת היא רוצה להיכנס לענף חדש. ביוני האחרון השיקה לייקוס צמיד כושר במסגרת המותג Lycos Life וכן טבעת חכמה שמאפשרת לפתוח את הסמארטפון ללא סיסמה. מוצרים אלה נראים כדבר המעניין ביותר שיצא מלייקוס מאז שנות התשעים.

 

הצמיד החכם של לייקוס הצמיד החכם של לייקוס הצמיד החכם של לייקוס

תגיות