אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איגוד השחקנים הבינלאומי רוצה לבטל את שוק העברות השחקנים צילום: רויטרס

איגוד השחקנים הבינלאומי רוצה לבטל את שוק העברות השחקנים

האיגוד, FIFPro, מוכן לממן לשחקנים הוצאות משפטיות של מאות אלפי יורו אם ינסו לערער על החוקים של שוק ההעברות, שהשווי שלו נאמד ב-4 מיליארד דולר בשנה

24.08.2015, 09:05 | שירות כלכליסט

כאב ראש נוסף לפיפ"א: איגוד השחקנים הבינלאומי רוצה לסיים את המסורת בת 125 שנים שבמסגרתה מועדונים משלמים כדי לרכוש שחקנים: האיגוד, FIFPro, מוכן לממן מאות אלפי יורו בהוצאות משפטיות אם השחקנים יסכימו לערער על החוקים של שוק ההעברות, שהשווי שלו נאמד ב-4 מיליארד דולר בשנה, ומאפשר לקבוצה לדרוש דמי העברה עבור שחקן שנמצא תחת חוזה - כך מסר אדם המקורב לתכניות וביקש להישאר בעילום שם. באיגוד החלו גם בלובינג של בכירים באיחוד האירופי במטרה לחסל את המערכת הנוכחית, שלטענתם מעניקה לשחקנים פחות חופש תנועה מאשר לעובדים אחרים. 

קראו עוד בכלכליסט

פיפ"א עוד מתאוששת מחקירת שחיתות בארה"ב, כך שקרוב לוודאי שלא יהיה לה תיאבון לבצע רפורמה בהעברות, גם אם תוכל למצוא דרכים אחרות לחלק מחדש את ההון כמו על ידי חלוקת ההכנסות מחוזי שידור בצורה שוויונית יותר בין הקבוצות, כך לפי ג'ף פירסון, מרצה למשפטים באוניברסיטת מנצ'סטר בבריטניה.

מישל פלאטיני וספ בלאטר. פיפ"א עוד מתאוששת מחקירת השחיתות - כך שספק אם יהיה לה תיאבון לרפורמה בהעברות, צילום: איי אף פי מישל פלאטיני וספ בלאטר. פיפ"א עוד מתאוששת מחקירת השחיתות - כך שספק אם יהיה לה תיאבון לרפורמה בהעברות | צילום: איי אף פי מישל פלאטיני וספ בלאטר. פיפ"א עוד מתאוששת מחקירת השחיתות - כך שספק אם יהיה לה תיאבון לרפורמה בהעברות, צילום: איי אף פי

"אפשר למצוא טיעונים טובים לסיום שוק ההעברות, אך לא נראה שרשויות הכדורגל מתעניינות בכך", אומר פירסון, שפרסם מאמר בנושא שוק ההעברות. העדכון בלבד של חוקי העברת השחקנים ב-2001 גרר שלוש שנים של דיונים, הוא מוסיף. פיליפ פיאט, נשיא איגוד השחקנים, אמר כבר ב-2013 כי שוק ההעברות – שראשיתו בכדורגל האנגלי ב-1890 ונועד לפצות קבוצות שמאבדות שחקנים לטובת יריבות עשירות יותר – "מאכזב 99% מהשחקנים".

לדברי המקורב, בין השחקנים המושפעים ביותר יהיו השחקנים ממדינות מזרח אירופה, שאינם חופשיים לעבור גם אם לא קיבלו שכר במשך שישה חודשים. ב-FIFPro רוצים שהשחקנים יוכלו לעבור עם התראה של חודש או חודשיים בלבד.

ב-2001 הגיעה פיפ"א להסדר בתביעה שהוגשה על ידי השחקן ההונגרי טיבור באלוג שאיים לערער על המערכת. ההסדר התקבל יום לפני שהפרקליטה הכללית האירופית כריסטין סטיקס האקל הייתה אמורה לפרסם את חוות הדעת האם לאשר את הפסיקה, שלפיה המועדון הבלגי שרלואה טעה כשדרש דמי העברה עבורו ב-1997. תנאי ההסדר לא פורסמו. באותה תקופה, עורך הדין מישל פאו אמר כי הארגון "נטרל פצצה".

זינוק של פי 3.7

כיום, פיפ"א שהוקמה ב-1904, מתמודדת עם השערורייה הגדולה ביותר בתולדותיה. במאי עצרה המשטרה השוויצרית 7 בכירים בארגון, כולל שני סגני נשיא, לבקשת החוקרים האמריקאים שהגישו נגדם כתבי אישום בחשד לשוחד ופשעים אחרים. שבוע לאחר מכן, נשיא פיפ"א ספ בלאטר, שאמנם לא הואשם באופן ישיר, הודיע על התפטרותו לאחר 17 שנות כהונה. ההצבעה לבחירת היורש שלו תתקיים ב-26 בפברואר.

מפיפ"א נמסר בתגובה כי הם עובדים עם FIFPro וארגונים נוספים הקשורים לכדורגל כדי לשפר את המערכת, וכי הם התקדמו בצעדים המתוכננים להבטיח תשלומים והסדרים מהירים של מחלוקות. בארגון לא השיבו על השאלה האם הם שוקלים לבטל את מערכת ההעברות.

מבין 28 המדינות החברות באיחוד האירופי, דמי העברה זינקו פי 7 ל-3 מיליארד יורו (3.3 מיליארד דולר) בין 1994 ו-2011, כך על פי דו"ח שפרסמה חברת הייעוץ KEA European Affairs . על פי פיפ"א, התשלומים הבינלאומיים טיפסו ל-4.1 מיליארד דולר ב-2015. חלון ההעברות של הקיץ מסתיים עבור מרבית הליגות האירופיות ב-31 באוגוסט, ובאנגליה למחרת. הוא נפתח מחדש ב-1 בינואר.

"זה די ברור שהמערכת של הפצת ההון אינה פועלת", אומר פירסון. "העשירים התעשרו והעניים נהיו עניים יותר". אולם אריאל ריק, עורך דין מבואנוס איירס מציין כי אם יבוטלו דמי ההעברה, אי השוויון יחמיר ככל הנראה מכיוון שקבוצות רבות תלויות בכסף כחלק מהמודל העסקי שלהן. ריבר פלייט לדוגמה צפויה להרוויח 16 מיליון דולר מהעברה של שני שחקנים – רמירו פונס ומתיאס קרנוויטר – לאברטון ואתלטיקו מדריד, בהתאמה. סכום זה גבוה פי 2.5 ממה שמרוויחה אחת הקבוצות הגדולות ביותר בארגנטינה בכל שנה עבור זכויות שידור.

איגוד השחקנים מורכב מ-58 ארגונים חברים, ביניהם איגוד שחקני הכדורגל המקצועי ממנצ'סטר, ומייצג מעל 65 אלף שחקנים. עם זאת, המקורב מציין כי עד כה האיגוד מתקשה למצוא ולו שחקן אחד שיערער על חוקי ההעברות של פיפ"א בבית משפט, בשל החשש לבזבוז זמן – המקרה של באלוג נמשך חמש שנים – ולפגיעה בקריירה.

בו זמנית, לדבריו של פירסון, הנציבות האירופית שעזרה ב-2001 לפיפ"א לנסח את חוקי העברות החדשים כולל חלון העברות באמצע העונה, לא תרצה להיראות כמתערבת בכדורגל ולהכעיס את האוהדים.

תגיות