אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדינה שוכרת מומחה לבוררות מול כיל ב־500 דולר לשעה צילום: בלומברג

המדינה שוכרת מומחה לבוררות מול כיל ב־500 דולר לשעה

פרופ' אריאל פורת יקבל ממשרד האוצר תשלום עד תקרה של 20 אלף דולר על כתיבת חוות דעתו, שתוגש עד אמצע אוקטובר. לטענת המדינה, כיל השתמשה בפרשנות יצירתית מדי כדי להקטין את התמלוגים שהיא משלמת על מוצרים שונים

26.08.2015, 06:59 | תומר גנון
משרד האוצר אישר בשבוע שעבר לשכור בפטור ממכרז את פרופ' אריאל פורת לצורך כתיבת חוות דעת משפטית וכלכלית במסגרת בוררות התמלוגים בין המדינה וכיל, שחוק זיכיון ים המלח מחייב אותם לפנות להליך בוררות. ועדת המכרזים המיוחדת של המשרד אישרה לשלם לפרופ' פורת, דיקן הפקולטה למשפטים בת"א לשעבר וכיום מרצה באוניברסיטאות בעולם, סכום של 500 דולר לשעה, ועד תקרה של 20 אלף דולר בתוספת מע"מ.

קראו עוד בכלכליסט

פורת אמור להגיש עד אמצע אוקטובר חוות דעת לבוררים - שופטת בית המשפט העליון בדימוס טובה שטרסברג כהן, ועוה"ד אלקס הרטמן ורם כספי - לעניין חיובה של כיל בריבית והצמדה על התמלוגים ששילמה בחסר בין השנים 2002–2011. במרכז המחלוקת בין הצדדים, נמצאת עמדת המדינה כי כיל השתמשה בפרשנות יצירתית מדי כדי להקטין את התמלוגים שהיא משלמת על מוצרים שונים, כמו מוצרי תרכובות ברום, שמבוססים על משאבי טבע שהיא כורה בנגב ובים המלח.

המדינה תבעה בתביעה המקורית 291 מיליון דולר. בהמשך, לאחר פסק ביניים שקיבל את עמדתה העקרונית של המדינה, העבירה כיל 90 מיליון דולר בלבד. לפני כחודשיים קיבלו הבוררים את טענתה העקרונית של המדינה, שמיוצגת על ידי עו"ד גיל אוריון ממשרד פישר־בכר־חן־וול־אוריון ושות'. נקבע כי חברת מפעלי ים המלח מקבוצת כיל הקימה חברות בנות רבות, והעבירה להן חלק גדול מפעילותה. החברות הבנות לא מעבירות תמלוגים למדינה בגין מכירות ורווחים שנצברו על ידן.

מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד

בנוסף, מחירי ההעברה שבין חברת האם לחברות הבנות שבגינם מועברים תמלוגים למדינה, הם במקרים רבים מופחתים ממחירי השוק. כיל ערערה לאחרונה לבית המשפט על ההחלטה.

הכרעת הבוררים לעניין הסכום הסופי שכיל צריכה לשלם , ובתוך כך סוגיית הריבית וההצמדה, נדחתה להמשך. הבוררים הנחו את המדינה להגיש חוות דעת בעניין עד חודש אוקטובר, בטרם יכריעו בסוגייה. על פי פרוטוקול הדיון שנערך באוצר בשבוע שעבר, חוות הדעת נדרשת בשל סוגיות משפטיות וכלכליות מורכבות. "אנו סבורים שפרופ' פורת הוא הספק היחידי בנסיבות העניין לצורך כתיבת חוות הדעת המשפטית בסוגיית הריבית וההצמדה", נטען בבקשה שהניח עו"ד אוריון בפני הוועדה, בהמלצת מנהל היחידה לאכיפה אזרחית בפרקליטות עו"ד ישראל בלום.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
בזבוז כסף תנו להם להשקיע 5 מיליארד בנגב ותאריכו להם את הזכיון.
מה הטעם לגבות מכיל עוד מיסים , ממילא מיסים מבוזבזים למשכורות אנשי ציבור , הכי טוב שישקיעו בנגב ייצרו מקומות עבודה , לדעתי צריך להאריך את הזכיון ולתת לכיל להשקיע בנגב , תוך ביטול שישנסקי 2 . האם המדינה תשקיע את כספי המיסים אם בכלל יהיו בנגב ? לא אין סיכוי . שישינסקי 2 זה הדבר הכי אווילי שהומצא , הכי חשוב זה פיתוח הנגב , יצירת מקומות עבודה חדשים ולא רק מיסים שמבריחים את החברות , עד שבסוף לא יהיו משקיעים במדינה הזאת . יושבים כמה אנשי תקשורת וטוחנים את המוח של הציבור בחדשות , עושים תעמולה שלילית נגד כיל , כאילו היא אויב , חוסר הבנה כלכלית של אנשי תקשורת שמנסים ללחוץ את הממשלה , בכלל לא אכפת להם מהתעשייה , מפיתוח הנגב , מכל העובדים בנגב , הממשלה מצידה נלחצת ומפחת לקבל החלטות , שלמעשה ייצרו מקומות עבודה חדשים בנגב . פשוט חבל - כתבים כלכליים שלא מבינים בכלכלה
אבי -  |  26.08.15
לכל התגובות