אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנפט סדק את היציבות של קנדה צילום: בלומברג

השורה התחתונה

הנפט סדק את היציבות של קנדה

אמנם הנפט הגולמי הוא רק 3% מהכלכלה הקנדית, אך גלי ההדף מהתרסקות מחירו בשנה האחרונה ניכרים היטב במדינה.

26.08.2015, 08:24 | ארז ברית ויוליה ויימן

במהלך המשבר הפיננסי הגלובלי ב־2008, כשכל הכלכלות העיקריות רעדו והמערכות הפיננסיות כמעט קרסו, היתה קנדה אי של יציבות בגלובוס הסוער. ואולם, כעת נראה שגם היא לא יכולה לעמוד בפני הצונאמי של הקריסה במחירי הנפט.

קראו עוד בכלכליסט

המדד העיקרי של קנדה איבד 30% בשנה האחרונה והדולר הקנדי נחלש לשפל של עשור אל מול מקבילו האמריקאי.

המניעים העיקריים לנפילות הם מחירי הנפט, מוצר היצוא העיקרי של קנדה, והמשבר בסין, אחת משותפות הסחר החשובות של המדינה. אבל יש בעיות נוספות שמחריפות את הסבל בשווקים הקנדיים. מדובר במדינה מפותחת ועשירה בעלת כלכלה מגוונת המבוססת שירותים ומערכת פיננסית יציבה. נוסף על כך, מדד המניות של קנדה כולל כמה חברות חזקות מאוד בעלות מוניטין גלובלי, שהפכו פתאום לזולות יחסית. כעת עולה השאלה אם זה הזמן לרכישת מניות קנדיות.

ארה"ב מעדיפה את מקסיקו

מדד הסחורות של בלומברג, הכולל 22 סחורות מרכזיות - מנפט, דרך נחושת ועד חיטה - נפל בשנה האחרונה לרמה שלא נראתה מאז 1999 ומצוי עמוק בשוק דובי. הנפט איבד 60% באותה התקופה, ומחירו עושה גיחה קצרה אל מתחת ל־40 דולר לחבית לראשונה מאז המשבר הפיננסי הגלובלי. הקיץ הגרוע ביותר בהיסטוריה של מחירי הנפט יכול להימשך זמן לא מוגדר; הייצור העודף וההאטה בביקושים יוצרים היצע משמעותי. אמנם נפט גולמי לבד הוא רק כ־3% מהכלכלה הקנדית, אבל התרסקות שכזו לא יכולה שלא להשפיע. אמנם לקנדה יש כלכלה מגוונת, אך יצוא הסחורות הוא כ־40% מכלל היצוא.

לכאורה היחלשות המטבע ב־25% אל מול הדולר האמריקאי מאז השיא לפני שלוש שנים היא דבר מעולה למדינה ששולחת 80% מהיצוא שלה אל מעבר לגבול הדרומי. ואולם, מגזר התעשייה הקנדי לא ראה צמיחה משמעותית בתעסוקה זה שנה. הסיבה לכך היא שקנדה מאבדת נתח שוק למקסיקו: היצוא שאינו נפט מקנדה לארה"ב נמצא בקיפאון במונחי דולר אמריקאי זה כשלוש שנים, ואילו היצוא ממקסיקו גדל. זאת מאחר שעלויות העבודה במקסיקו נמוכות פי עשרה מאשר בקנדה, והסכמי הסחר החופשי עם כל העולם מפחיתים משמעותית את עלויות היצוא.

מגזר הנדל"ן בקנדה מהווה כ־7% מהתמ"ג. על פי המדד של "האקונומיסט", שוק הנדל"ן בקנדה מתומחר יותר מכל שוק אחר בעולם במונחי שכירות, ומדורג שלישי בעולם במונחי הכנסות. במקביל הבנק המרכזי של קנדה הודה כי מחירי הבתים מתומחרים יתר בכ־30%. בועת נדל"ן מלווה בעלייה בחובות של משקי הבית, שהגיעו בקנדה ל־163% מההכנסה הפנויה. לפני כמה חודשים פרסמה קרן המטבע הודעה שלפיה רמות החוב הללו אינן בנות־קיימא. גופים פיננסיים אחרים תומכים בדעתה, וקרנות גידור שמחות לעשות שורטים על הנדל"ן הקנדי בביטחון כי הבועה הולכת להתפוצץ. מחד, המצב הכלכלי בקנדה ובעולם דווקא תומך בהמשך הבועה לפרק זמן לא מוגדר, שכן העלאת ריבית כלשהי אינה צפויה בתקופה הקרובה. מאידך, היחלשות המצב הכלכלי עלולה לגרום לקפיצה בהלוואות רעות הקשורות בנדל"ן.

לא פלא שהשקעות ההון במגזר הסחורות צנחו בשליש בשנה האחרונה. ההאטה בכלכלה הרחבה לא היססה להגיע, והבנק המרכזי נאלץ לחתוך בריביות למרות הבעייתיות של מהלך כזה בעת המשך הצמיחה של בועת הנדל"ן בערים הגדולות של המדינה. נוסף על כך הוריד הבנק את תחזית הצמיחה ל־2015 ל־1.1% בלבד, מהלך לא מפתיע לנוכח התכווצות התמ"ג במחצית הראשונה של השנה. בינתיים התחזיות לשנה הבאה אופטימיות יותר, אך אם המהומה בשוקי הסחורות לא תיפסק, גם בה יצטרך לחול תיקון מטה. כבר עכשיו הבנקים הקנדיים מכינים את המשקיעים לירידה ברווחים בשנה הבאה בשל הלוואות רעות למגזר הנפט והגז. ואולם, אם יתממש התסריט הגרוע של הידבקות חברות ממגזרים אחרים בצרות בליווי זינוק בשיעורי חדלות הפירעון על משכנתאות והלוואות צרכניות באזורים שנפגעו מהתרסקות הנפט, הירידה עלולה להפוך לנפילה. לאור הניהול השמרני והיציבות הפיננסית של הבנקים הקנדיים ניתן לבטל את החשש כי הם יזדקקו להצלה, אבל משקלם הכבד במדד המניות לא ייתן לירידות הרווחים לעבור על סדר היום.

מכפיל רווח עתידי של 14.7

המדד העיקרי של קנדה הוא S&P/TSX, הכולל 247 מניות בעלות שווי השוק הגדול ביותר מבין כלל המניות הנסחרות בבורסת טורונטו. המדד מוטה מניות פיננסים ואנרגיה: משקל המגזר הפיננסי בו הוא 35.5% ומשקל מגזר האנרגיה - 19.4%. המגזר השלישי בגודלו הוא חומרי גלם (materials): 9.4%. לאחר הירידות שחווה המדד בחודשים האחרונים ובפרט הנפילות של סוף אוגוסט הגיע מכפיל הרווח העתידי שלו ל־14.7 לעומת ממוצע תלת־שנתי של 15.1, אך הוא עדיין גבוה מממוצע של חמש ועשר שנים, העומד על 14.5.

המדד הקנדי כולל חברות מעולות שהפכו לזולות יותר, אך לא זולות מספיק לקחת את הסיכון הכפול של פגיעה בכלכלה הרחבה בידי מחירי הנפט והאפשרות של התפוצצות בועת הנדל"ן. בתקופה של ירידות רחבות אין לצפות לתשואות חיוביות נאות, אבל ההשקעה יכולה להשתלם בעתיד עם התייצבות המצב בשווקים. לעומת זאת, השקעה במדד הרחב אינה מומלצת בגלל ההטיה כלפי הבנקים והאנרגיה.

ארז ברית הוא מנכ"ל בית ההשקעות טנדם קפיטל, ויוליה ויימן היא אנליסטית מאקרו לשווקים גלובליים

תגיות