אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סימן להתאוששות המשק? מדד מלניק עלה ביולי ב-0.2% צילום: יותם פרום

סימן להתאוששות המשק? מדד מלניק עלה ביולי ב-0.2%

בשבוע שעבר דיווח בנק ישראל כי המדד המשולב עלה ביולי ב-0.3%. עליית המדד מסמנת את התייצבותה של רמת הפעילות במשק

26.08.2015, 13:28 | אמנון אטד
סימן נוסף להתאוששות הפעילות הכלכלית במשק, לאחר אומדני החשבונות הלאומיים המדאיגים לרבעון השני של השנה שפרסמה לאחרונה הלמ"ס. אחרי שבשבוע שעבר דיווח בנק ישראל כי המדד המשולב למצב המשק עלה ביולי ב- 0.3%, מפרסם היום המרכז הבינתחומי הרצליה כי גם מדד מלניק למצב המשק עלה ביולי ב- 0.2%. את המדד המשולב מחשבת חטיבת המחקר של בנק ישראל ואת מדד מלניק מחשב פרופ' רפי מלניק מהמרכז הבינתחומי הרצליה.

שני המדדים מחושבים כסיכום השינויים בכמה סעיפי משנה שמייצגים את הפעילות במשק בחודשים האחרונים, וחשיבותם העיקרית היא ביכולתם לאבחן בזמן אמת את רמת הפעילות ואת התפניות בפעילות הכלכלית במשק. בחודש שעבר צפה מדד מלניק את ההאטה שנרשמה במשק ברבעון השני, כשבועיים לפני פרסום הנתונים הראשונים על ידי הלמ"ס, ולכן אפשר להתייחס אל פרסום המדד החיובי הנוכחי כאל נתון מבשר טובות.

לדברי פרופ' מלניק, עליית המדד ביולי מסמנת את התייצבותה של רמת הפעילות במשק. מדד הייצור התעשייתי, המשקף את צד ההיצע של המגזר העסקי, עלה ביוני ב- 3.7%, ותיקן בכך את הירידות שנרשמו בו בחודשים הקודמים. יחד עם זאת, הייצור התעשייתי, המהווה את החלק הארי של יצוא הסחורות, ממשיך להיות מושפע מחולשת הפעילות באירופה וככל הנראה גם מחוזקו של השקל.

פרופסור רפי מלניק , צילום: אוראל כהן פרופסור רפי מלניק | צילום: אוראל כהן פרופסור רפי מלניק , צילום: אוראל כהן

מדד הפדיון של ענפי המסחר והשירותים, המשקף את הביקושים המקומיים ובעיקר את הצריכה הפרטית, עלה ביוני ב- 1.4% והוא ממשיך לכן לתמוך בצמיחת המשק. מדד היבוא, הכולל בעיקר יבוא תשומות לייצור מקומי אך גם מוצרי תצרוכת, ירד ביולי ב- 0.8%, לאחר עלייה חדה של 5.5% שנרשמה בו בחודש הקודם. מספר משרות השכירים במגזר העסקי תיקן חלקית את הירידה של 0.5% שנרשמה בו בחודש אפריל, ועלה ביוני ב- 0.2%.

תגיות