אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההאטה בשווקים המתעוררים תכביד על ההנפקה של פרארי צילום: רויטרס

ההאטה בשווקים המתעוררים תכביד על ההנפקה של פרארי

פיאט החליטה לפצל את יצרנית רכבי הספורט שבשליטתה יותר מ־40 שנה ולהפוך אותה לחברה נפרדת, דווקא כאשר מסתמן משבר במדינות שהיא מקווה לצמוח בהן. גם התחרות מצד יצרניות הרכב הגרמניות לא תהפוך את הנסיעה לחלקה יותר

27.08.2015, 08:10 | תומר הדר

בשנת 1929 הוקמה במודנה שבאיטליה, עירם של חרשי מתכת ומעצבים רבים, קבוצת מירוצים. שמה היה סקודריה פרארי על שם מקימה אנזו פרארי.

קראו עוד בכלכליסט

נהג המרוצים לשעבר לא התעניין כלל בייצור מכוניות שייסעו בכבישי אירופה, אלא רק במכוניות מירוץ, מה גם שכמכונאי רכב הוא לא הצטיין. ואולם, כישרון אחד היה לו: ניהול של קבוצות מירוצים.

באותה התקופה מירוצי מכוניות נחשבו לספורט של ג'נטלמנים, ושירותי ניהול קבוצות המירוצים של פרארי נדרשו במהרה על ידי יצרנית הרכב אלפא רומיאו. פרארי חם המזג, ששאגותיו נשמעו לעתים תכופות בסדנת המירוצים שנשאה את שמו, הסתכסך עם קברניטי אלפא רומיאו - ובשנת 1939 פרש מניהול קבוצת המירוצים של החברה. הוא חתם על הסכם שבו התחייב לא לייצר במשך ארבע שנים מכוניות הנושאות את שמו. פרארי הקים מפעל לחלקי חילוף למכוניות ולמטוסים, ורק ב־1947 ייצר את מכונית הספורט הראשונה שלו, שיועדה לכביש ולא למירוצים.

חנות מזכרות בדובאי

כיום פרארי נחשבת ליצרנית רכבי הספורט המוכרת ביותר בעולם. החברה, שפועלת מהעיר מאראנלו הסמוכה למודנה, מחזיקה במפעל רכב, בקבוצת מירוצים, ברשת חנויות המוכרות מזכרות של המותג ואפילו בפארק שעשועים - עולם פרארי, השוכן בדובאי.

בחודש שעבר הגישה פרארי תשקיף לקראת הנפקה ציבורית פומבית בניו יורק, 55 שנה לאחר שהונפקה לראשונה כחברה עצמאית בבורסת מילאנו. בהנפקה הקרובה יונפקו לציבור 10% ממניות פרארי, שבשליטת ענקית הרכב פיאט מאז 1969. פיאט בעצמה התמזגה עם קרייזלר האמריקאית בשנה שעברה. זמן קצר לאחר מכן היא הודיעה כי היא מתכוונת לפצל את פרארי ולהפוך אותה לחברה נפרדת.

מכונית של קבוצת פרארי במירוץ פורמולה 1, השבוע בבלגיה. ספורט של ג מכונית של קבוצת פרארי במירוץ פורמולה 1, השבוע בבלגיה. ספורט של ג'נטלמנים | צילום: אי פי איי מכונית של קבוצת פרארי במירוץ פורמולה 1, השבוע בבלגיה. ספורט של ג

פיירו פרארי, בנו של אנזו פרארי המנוח, מחזיק ב־10% ממניות החברה וכבר הודיע שהוא מתכוון לשמור על אחזקתו. אחרי ההנפקה תחזיק פיאט קרייזלר ב־80% מהמניות. ההחלטה האסטרטגית של תאגיד הרכב האיטלקי־אמריקאי החדש מגיעה על רקע התאוששות ענף הרכב באירופה וארה"ב. החברה הציגה דגמים חדשים דוגמת רנגייד ופיאט 500X והם זכו להצלחה. פרארי, מצדה, רשמה רווח נקי של 265 מיליון יורו ב־2014, לעומת רווח נקי של 246 מיליון יורו בשנה שלפני כן.

הפיצול של פרארי יאפשר לפיאט קרייזלר להתמקד בקידום מותג הרכב היוקרתי האחר שלה, מזראטי. בשנת 1993 נרכשה יצרנית רכבי הספורט האיטלקית, שנחשבה שנים רבות למותג מתחרה לפרארי, בידי קבוצת פיאט, ומאז נחשבת לכינור שני בו אחרי פרארי הנחשקת. בראיון שהעניק לאחרונה לבלומברג אמר נשיא פיאט קרייזלר סרג'יו מרקיונה: "מזראטי חשובה מאוד. לאחר הנפקת פרארי היא תהפוך למותג הכי נחשק ואקסקלוסיבי שיש לקבוצה". מזראטי היא אכן מכונית נחשקת, אך למרות ההיסטוריה בעולם לא מדובר במכונית אשר ממוצבת באופן ישיר מול פרארי, אלא במקום נמוך יותר בסולם הדרגות של יצרני הרכב. בפועל מזראטי ממוצבת מול מרצדס וב.מ.וו. בחברה תולים לא מעט ציפיות בהצגתו של רכב כביש־שטח ראשון של החברה - לוואנטה - בשנת 2016. בסופו של דבר מזראטי אינה פרארי ואינה יכולה, ככל הנראה, להיכנס לנעליה.

חרף האופטימיות של מרקיונה אנליסטים רבים צופים שלאחר ההנפקה מניות פיאט קרייזלר יאבדו משוויין, אחרי שתשומת לב המשקיעים תשוב לחובות שמכבידים עליה ובניסיונות המקרטעים לשחזר את הצלחת אלפא רומיאו בשוק הרכב האמריקאי. התוכנית להשיב את אלפא רומיאו לכבישי צפון אמריקה נדחתה כמה פעמים בשל היעדר דגמים מתאימים - לפחות עד להצגת אלפא רומיאו ג'וליטה החדשה.

הודו לא תושיע

גם לפרארי לא צפויים להיות חיים קלים כחברה ציבורית עצמאית. האנליסט מקס וורברטון, הנחשב כיום לאחד מהאנליסטים הבולטים בענף הרכב, ציין רק השבוע כי ערכן של מניות פרארי בעת ההנפקה עלול להיות גבוה משוויין האמיתי. בדבריו פירט את האתגרים העומדים בפני יצרנית הרכב כבר בעתיד הקרוב. כך לדוגמה, כיום כל יצרני הרכב חייבים לעמוד בתקנות זיהום אוויר מחמירות במיוחד. התקנות מחושבות על סמך שקלול של כל הדגמים שכל יצרן מוכר, גדולים כקטנים, ורמת הזיהום שהם מייצרים.

הדירוג שמקבלת יצרנית הרכב קובע את מכסת המכוניות שהיא יכולה למכור בעולם. אלא שבמקרה של פרארי כל הדגמים שלה נחשבים למזהמים במיוחד, מה שיאלץ את היצרנית להגביל את מספר המכוניות שהיא יכולה למכור ל־10,000 בלבד. מלבד זאת, קשה להתעלם מן העובדה ששוק הרכב הסיני - שפרארי הודיעה אשתקד על כוונתה למכור בו 600 מכוניות בכל שנה, יותר מאשר באיטליה - נמצא בימים אלה במגמת צניחה. אף שהחברה הודיעה שבכוונתה לחזור להודו ולפתוח שתי סוכנויות במומבאי ובדלהי, תחזית המכירות הנדיבה שלה לשנת 2015 כנראה אינה צפויה להתגשם.

יתרה מזאת, בל נשכח שהטריטוריה האקסקלוסיבית של פרארי - ייצור מכוניות־על שמנועיהן מפיקים 500 כוחות סוס ומעלה - מאוימת מצד יצרניות רכבי יוקרה דוגמת מרצדס ואאודי, שלוטשות עיניים אל שוק רכבי היוקרה באמצעות דגמי ספורט חדשים משלהן, כמו אאודי R8 ומרצדס SLS.

רוברט דה נירו וכריסטיאן בייל יגלמו את אנזו פרארי

סיפור חייו של אנזו פרארי - "איל קומנדאטורה" - שנודע באופיו הקיצוני ובמערכת יחסיו הסוערת עם נהגי המירוצים שלו, ליבה את התלהבותם של לא מעט יוצרים קולנועיים. בימים שבהם הוליווד מחפשת סרטים שוברי שגרה שיוכלו להיות רבי־מכר מבלי להציג על המסך שפע של פיצוצים, היא מצאה השראה בפרארי האקסצנטרי ואימפריית המירוצים שלו. בימים אלה מופקים בהוליווד שני סרטים על אנזו פרארי שמתמקדים בהיבטים שונים של חייו.

הראשון, בכיכובו של השחקן הוותיק רוברט דה נירו, ייקרא כנראה "פרארי" ויתבסס על הביוגרפיה הרשמית של אנזו פרארי: "פרארי 80", המתעדת את חייו של פרארי משנות הארבעים ועד שנות השמונים של המאה ה־20. על פי פרסומים בעיתונות הזרה, קלינט איסטווד הביע עניין בבימוי הסרט, שנמצא בשלבי הפקה ראשונים. לתפקיד הראשי בסרט השני, בבימויו של מייקל מאן, לוהק כריסטיאן בייל, שהתפרסם כשגילם את גיבור־העל באטמן.

רוברט דה נירו, צילום: איי אף פי רוברט דה נירו | צילום: איי אף פי רוברט דה נירו, צילום: איי אף פי

הסרט לא יגולל את כל סיפור הקריירה של פרארי, אלא יתמקד באירועים הדרמטיים שעברו עליו ב־1957 - כששני נהגים בקבוצת מירוצי פורמולה 1 של פרארי, אלפונסו דה פורטאגו ואדמונד נלסון, ניספו עם תשעה צופים בתאונה במירוץ הידוע "מילה מיליה" (אלף המיילים - ת"ה), שבוטל לנצח בעקבות המקרה. הסרט יתבסס על ספרו של ברוק ייטס "אנזו פרארי, האיש, המכוניות, המירוצים".

תגיות