אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שטיינמץ בחוץ: האחים נקש רכשו את כלכלית ירושלים צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

שטיינמץ בחוץ: האחים נקש רכשו את כלכלית ירושלים

המפולת בשוק ההון וההתעקשות של בני שטיינמץ על פרטים אחרונים עיכבו את ביצוע העסקה למכירת חלקו (40%) של בנק לאומי במניות כלכלית. לאומי בחר שלא להמתין, הזעיק את משפחת נקש בחזרה למו"מ, וסגר אמש בעסקת בזק את מכירת המניות

30.08.2015, 06:56 | גולן חזני

טוויסט דרמטי בעלילה. השליטה בכלכלית ירושלים נמכרת, אבל לא לבני שטיינמץ. ל"כלכליסט" נודע כי משפחת נקש היא זו שרכשה  בסופו של דבר את מניות כלכלית (40%) שמשועבדות לבנק לאומי - ההסכם נחתם אמש מעט לנפי חצות.

העסקה מול שטיינמץ היתה סגורה כמעט סופית, ומה שהביא לעיכובה — ולבסוף ביוזמת הבנק להורדתה מהפרק — היה המשבר הפיננסי בשווקים. משפחת נקש היתה בין אלה שניהלו מו"מ על רכישת כלכלית ירושלים עם הנחתה על המדף.  

קראו עוד בכלכליסט

התפנית אירעה בשלושת הימים האחרונים, לאחר שמשפחת נקש קיבלה פנייה מפתיעה מבנק לאומי לחזור למו"מ בתהליך מהיר עד לסוף החודש. במו"מ בזק נקבע כי משפחת נקש תרכוש את המניות של אליעזר פישמן, המשועבדות ללאומי, תמורת כ־380 מיליון שקל, ותתחייב להזרים עוד 200–250 מיליון שקל בצירוף משקיעים נוספים לכלכלית בתוך כמה חודשים.

במסגרת העסקה צפוי לאומי להעמיד לכלכלית קו אשראי של 150 מיליון שקל, וארבעה בנקים אחרים צפויים להעמיד לה כ־100 מיליון שקל נוספים.

לאומי מחזיק במניות המשועבדות מול חוב אישי של, בעל השליטה בכלכלית, בהיקף של 1.5 מיליארד שקל. מנכ"לית הבנק רקפת רוסק־עמינח הטילה על ירון בלוך, מנכ"ל לאומי פרטנרס, להוביל את מכירת המניות לצד עו"ד מיכל רבינוביץ', המשנה למנכ"ל לאומי פרטנרס. פישמן מחזיק ב־27% נוספים ממניות כלכלית המשועבדות לבנקים האחרים: הפועלים, דיסקונט, מזרחי טפחותו אגוד.

המתווה של בני שטיינמץ

 

בני שטיינמץ הגיע לפני כעשרה ימים לסיכום עקרוני עם הבנק על תנאי העסקה, שבו דובר על רכישת המניות תמורת 400–350 מיליון שקל, הזרמה של 200 מיליון שקל לכלכלית בצורת נדל"ן ובהנפקת זכויות, והעמדת קו אשראי של לאומי.

העסקה שנסגרה בסופו של דבר עם נקש די דומה, למעט הגדלה משמעותית של רכיב המזומן בהזרמה, במקום הנדל"ן ששטיינמץ התכוון להעביר לכלכלית כחלק מהתמורה לרכישה.

למרות ההסכם העקרוני ובעקבות המשבר בשווקים בשבוע שעבר, שטיינמץ לא הצליח להגיע להסכמות עם הבנק על שתי נקודות בתנאים הנלווים להסכם, וביקש להאריך את המו"מ מעבר ל־31 באוגוסט. הבנק, שמנוהל בידי רקפת רוסק־עמינח, סירב וטען כי דו"חות הרבעון של כלכלית שצפויים להתפרסם בימים אלה עלולים להביא למערבולת בחברה, לסכנת הערת עסק חי ולהעמדת החוב למוסדיים מחזיקי האג"ח, בהיקף של 2 מיליארד שקל, לפירעון מיידי. מחזיקי האג"ח של כלכלית בראשות כלל ביטוח יצאו נגד המכירה לשטיינמץ, בשל העובדה שהאחרון ביצע הסדר חוב עם בעלי האג"ח של חברת הנדל"ן סקורפיו שבבעלותו, והוא בדרך להסדר נוסף על הסדר זה אחרי שלא הצליח לעמוד בתנאיו. על פי המתווה המוצע כעת, שטיינמץ אמור לעשות תספורת של כ־80 מיליון שקל למחזיקי האג"ח של סקורפיו.

הרכישה באמצעות אמפא

 

ג'ו נקש, האח הבכור במשפחה, הגיע לארץ למעמד החתימה ולימים הראשונים שאחרי הרכישה. משפחת נקש תממן 50% מהרכישה ויתרת העסקה תתבצע באמצעת אמפא נדל"ן הפרטית שבה מחזיקה המשפחה ב־50% בעוד הבעלים השותפים (50%) בחברה הם שלומי פוגל וטולי פדר. שני הגופים יקימו חברה ייעודית שבאמצעותה יבצעו את העסקה.

מקורב למשפחה אמר ל"כלכליסט" כי לכל אורך הדרך המשפחה האמינה שהיא זו שתבצע את העסקה, וכי גם לאורך המו"מ של הבנק מול שטיינמץ ניסתה המשפחה להישאר בתמונה. העסקה מרחיבה משמעותית את עסקיה של משפחת נקש בישראל, ומציבה גם את שותפיה לעסקה, פוגל ופדר, במקום בולט משמעותית מבחינת היקף העסקים בארץ. פוגל מחזיק בבעלות במספנות ישראל עם אסי שמלצר, סמי קצב וכלל תעשיות.

אבי, ג אבי, ג'ו ורפי נקש אבי, ג

רק בשבוע שעבר הכניסה חברת מידרוג את דירוג האשראי של כלכלית ירושלים לרשימת מעקב (credit review) עם השלכות שליליות. כניסה לרשימת מעקב זו, משמעותה שהחברה נמצאת על הכוונת של מידרוג, ומזהירה את המשקיעים כי אין להסיק לגבי הדירוג בהחלטות השקעה ארוכות טווח. במקרה של כלכלית ירושלים, ההכנסה נעשתה עם השלכות שליליות — כלומר אם לא יחולו שינויים מהותיים בחברה, דירוג האשראי שלה יירד בטווח הקרוב. הדירוג של כלכלית ירושלים הוא ־Baa1 במידרוג, ועומד על מקביל ל־+BBB של מעלות.

לפי הכלכלנים של מידרוג, הכניסה לרשימת המעקב נובעת בין היתר משום שהחברה לא הצליחה לממש נכסים משמעותיים בשנת 2015. עוד נטען כי החברה נשענה בין היתר בתחזיות התזרים שלה על מקורות אלו, ועליה ליצור מקורות נוספים כדי לעמוד בהתחייבויותיה. לאור לוחות הזמנים הקצרים, עיקר יכולת הפירעון של החברה בטווח הזמן האמור נשענת על קבלת קווי אשראי חדשים. להערכת מידרוג, אם החברה לא תצלח בהגדלת מקורות נזילותה, ייתכן שדירוג החברה יורע באופן מהותי.

דרישה לפירעון מיידי

 

בשוק היו ספקות רבים בנוגע לשאלה אם לאומי אכן יצליח למכור את המניות בפרק הזמן שהקציב לכך — לפני סוף אוגוסט ופרסום דו"חות הרבעון השני — בעיקר לאור המינוף האדיר של כלכלית, כ־18 מיליארד שקל על מאזן של 19.8 מיליארד שקל. אם העסקה לא היתה נחתמת, הבנק היה נאלץ להתמודד עם צניחה אפשרית בשווי החברה בבורסה, ועם אובדן אפשרות להפיק 400 מיליון שקל מהחוב שרובו כבר הופרש. גם מבחינת הנושים האחרים של כלכלית ובעלי המניות של החברה מדובר בסוג של קרש הצלה. חובה של כלכלית ירושלים לבעלי האג"ח עומד על 2 מיליארד שקל. כלכלית אמורה לפרוע 450 מיליון שקל למחזיקי האג"ח עד סוף 2016, וסך הכל היא אמורה לפרוע מיליארד שקל עד יוני 2017. הורדה של שתי דרגות בדירוג האג"ח של החברה מהווה עבור מחזיקי האג"ח עילה לדרישה לפירעון מיידי של החוב כלפיהם.

ב־16 ביוני נחשף ב"כלכליסט" כי משפחת נקש מועמדת לרכישת החברה. המו"מ הופסק לאחר שהאחים ביקשו שהבנק ישתתף במימון העסקה והעמידו תנאים מתלים עתידיים לתשלום. הבנק החליט לפתוח את ההליך למעוניינים ופתח חדר מידע בחברה. יותר מעשרה גופים התעניינו ברכישה וחתמו על סודיות לחדרי המידע ובהם די.קיי. פרטנרס, טדי שגיא, יגאל אהובי, קרן בלקסטון ומשקיעים רוסים. בשלב מסוים הודיע הבנק כי החליט להתקדם לקראת המכירה עם שטיינמץ.

תגובת שטיינמץ נמסר על ידי דוברו: "מר שטיינמץ בחר שלא לבצע את העסקה בתנאים שהוצעו על ידי לאומי והתקבלו על ידי משפחת נקש. כלכלית ירושלים היא חברה טובה בעלת נכסים טובים. שטיינמץ מאחל הצלחה למשפחת נקש, לטובת נושי החברה ובעלי המניות בה".

ירום אריאב, צילום: אלעד גרשגורן ירום אריאב | צילום: אלעד גרשגורן ירום אריאב, צילום: אלעד גרשגורן

מטעם נקש ניהלו את המו"מ עם בנק לאומי מנכ"ל משרד האוצר לשעבר ירום אריאב ומנכ"ל כלכלית ירושלים לשעבר עודד שמיר, שהוחלף על ידי פישמן ובתו ענת מניפז בדודו זבידה. זבידה היה מעורב בתהליך מול שטיינמץ וסייע לו, אולם סביר להניח שבחודשים שאחרי העסקה הוא יישאר בכלכלית ירושלים. הרוכשים שכרו את שירותיו של עו"ד ישראל שמעונוב לייצג אותם במו"מ.

אמפא נדל"ן מחזיקה בארץ בנכסים מניבים בשווי של קרוב למיליארד שקל באמצעות החברה־הבת אמקור נדל"ן. עם אלה נמנים ארבעה נכסים בתל אביב ובהרצליה: מגדל אלקטרה, אמפא TLV, סנטרל פארק (CP) ושער הרצליה — בית פריסקייל (50%). לפני שנה הנפיקה אמקור נדל"ן אג"ח פרטיות למוסדיים בהיקף של 170 מיליון שקל בדירוג A2 באופק יציב על ידי מידרוג. ביוני האחרון הורידה מידרוג את דירוג האג"ח ל־A3 כאשר החברה לא הסבירה למוסדיים את הסיבה לירידה בדירוג. כספי אג"ח אלה ישמשו ככל הנראה למימון חלק מעסקת הרכישה של כלכלית ירושלים.

מעסקי הג'ינסים לנדל"ן

 

האחים ג'ו, רפי ואבי נקש החלו את פעילותם בארה"ב בתחום האופנה כשעמדו בראש אימפריית הג'ינסים ג'ורדאש. בהמשך הם התרחבו לעסקי הנדל"ן, בעיקר בארה"ב. עסקי הנדל"ן מהווים כיום את עיקר הפעילות של הקבוצה. בישראל מחזיקה הקבוצה בבעלות על חברת התעופה ארקיע ובשותפות עם משפחת פוגל, כאמור, בחברת הנדל"ן אמפא.

לפני כשנתיים חברו האחים לנוחי דנקנר, לקבוצה שניסתה לרכוש את השליטה באי.די.בי במסגרת הסדר החוב של החברה. חלקם בקבוצה עמד על כ־300 מיליון שקל מתוך הצעה של כמיליארד שקל, אך אדוארדו אלשטיין ומוטי בן־משה היו אלה שבסופו של דבר קיבלו את השליטה באי.די.בי. ב־2013 רכשו האחים נקש מבנק לאומי את הבניין של הבנק בניו יורק תמורת 100 מיליון דולר.

תגיות