אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העולם שוב שטוח צילום: cutunderscore.com

העולם שוב שטוח

מיזם חדש מתביית על פליטי האייטיז: אתם שולחים לו אוסף שירים והוא מחזיר אותם חרותים על תקליט ויניל. היוזמת: "רוצים להחיות את ריטואל האלבומים"

31.08.2015, 08:57 | נמרוד צוק

במכונית של הוריי, אי אז בסוף שנות השמונים, היו בתא הכפפות רק שתי קלטות: "הקלטת הטובה בעולם" ו"הקלטת הטובה בעולם 2". שתיהן עמוסות רצפי שירים שאני לא זוכר. שתיהן נוגנו עד דק ברדיו־טייפ של הרכב, וכשאיכות הצליל באחת מהן הידרדרה עד לבלי שמע, היא הוחלפה ב"קלטת הטובה בעולם 3". השירים הועברו לקלטות באמצעות טכנולוגיה פיראטית מתקדמת לתקופה: העתקה מהקלטת המקורית בטייפ דאבל קסט.

יצירת קלטות מיקסטייפ היתה חלק מהשגרה הנוסטלגית של הדור שגדל באייטיז. היא השפיעה על איך שהכרנו מוזיקה ואיך שחשבנו על מוזיקה. לכל אחד מאיתנו, ילדי שלהי דור האיקס, נוצר זיכרון משמעותי שקשור לקלטות אוסף. לאחר שאלו נגוזו מהעולם, השלב הטבעי הבא הוא הקאמבק, משולב בטרנד החזרה לתקליטי ויניל שכבר מסתובב פה כמה שנים: המיקסטייפים והוויניל נפגשים כעת בשירות חדש שהחל לפעול באמסטרדם, ושמו ויניליפיי (Vinylify).

מחרטת תקליטים, צילום: cutunderscore.com מחרטת תקליטים | צילום: cutunderscore.com מחרטת תקליטים, צילום: cutunderscore.com

הטוב משני העולמות

ויניליפיי הוא אולי השירות הראשון שמאפשר לכל אחד ליצור אוסף שירים ולקבל אותו הביתה בדואר, בתקליט ויניל אמיתי, כולל עטיפה שעיצב לעצמו. "זה התחיל כשהבאנו למשרד מכונת ג'וקבוקס, שמנגנת סינגלים מתקליטים קטנים. היו שם רק כל מיני אולדיז, וחיפשנו דרך להוסיף למכונה שירים שאנחנו אוהבים", מספרת ל"כלכליסט" ג'ייד דרייק, אחראית הפיתוח העסקי בסטודיו Bored of Advisors שמאחורי המיזם. "משם התפתח הרעיון להמציא מחדש את המדיום. בחור גרמני בנה לנו מכונה לחריתה על תקליטים, והתחלנו".

ויניליפיי הושק בתחילת השנה כחלק מקמפיין למותג הבירה גרולש, בשיתוף הלייבל ההולנדי טופ נוץ', וביולי נפתחה האפשרות להזמנות באתר vinylify.com.

תקליט לדוגמה, צילום: cutunderscore.com תקליט לדוגמה | צילום: cutunderscore.com תקליט לדוגמה, צילום: cutunderscore.com

כל תקליט אישי מכיל עד 20 דקות מוזיקה, שכן מדובר באלבומי 10 אינץ', שנוחים לשליחה בדואר אבל קטנים מאריכי הנגן השכיחים של 12 אינץ'. המחיר הוא 50 יורו בתוספת דמי משלוח. בוחרים שירים מהקטלוג באתר או מעלים אליו קובצי מוזיקה, בוחרים עטיפה מהמוכן או מעלים קובץ גראפי, ובתוך כחודש התקליט מגיע בדואר. "עד היום מכרנו כ־1,500 יחידות, ואנחנו מקבלים עשר הזמנות בממוצע ביום", אומרת דרייק.

עשר הזמנות זה לא מעט. בויניליפיי לא מדפיסים את התקליטים במכבש שמייצר אלפי יחידות ביום, אלא במחרתה, בתהליך שאורך 25 דקות ועוד 25 דקות לבדיקת התוצאה. איכות השמע ועמידות התקליט אמורים לעמוד בסטנדרט מסחרי וליצור חיבור מושלם בין טביעת האצבע האישית של אוסף שירים לבין הצליל האנלוגי ה"חם" של תקליטים.

חזית המשרד של ויניליפיי באמסטרדם, צילום: cutunderscore.com חזית המשרד של ויניליפיי באמסטרדם | צילום: cutunderscore.com חזית המשרד של ויניליפיי באמסטרדם, צילום: cutunderscore.com

מה זה תקליט

לשירות, עם זאת, יש כרגע בעיה מרכזית אחת שמונעת ממנו להפוך למקבילת הוויניל של קסטת האוסף: אין לו עדיין הסכמי זכויות יוצרים עם חברות התקליטים הגדולות, מה שמגביל את המשתמשים לשירים (או קטעי אודיו אחרים) שהם עצמם יצרו, חומרים שזכו לאישור פרטני מהמוזיקאי שיצר אותם או שירים מתוך הקטלוג המצומצם למדי של ויניליפיי, שכולל בשלב זה כמה לייבלים הולנדיים קטנים יחסית.

"אנחנו במגעים עם לייבלים נוספים, והמטרה בסופו של דבר היא להגיע לקטלוג רחב", אומרת דרייק. "בינתיים אנחנו מייעדים את השירות לאנשים שמקליטים קאברים, אמנים שרוצים ליצור לעצמם עותקי ויניל של חומרים שלא יצאו כאלבום רגיל, או אפילו ברכות מוקלטות לימי הולדת. זה אמנם מוגבל, אבל מוציא מאנשים הרבה יצירתיות.

"החזון שלנו הוא להפוך את תקליטי הוויניל לנגישים יותר לכולם. פעם כל אלבום היה יוצא קודם כל כתקליט, אבל היום אמנים רבים מעולם לא ראו את האלבומים שלהם בפורמט כזה. כשאתה מנגן תקליט ויניל זה כרוך בריטואל מיוחד, השליפה של התקליט מהשרוול וההנחה שלו על הפטיפון - זה מכניס אותך למצב שונה של האזנה, שהייתי רוצה שיותר אנשים יוכלו לחוות".

תגיות