אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המלזים לבשו צהוב - ויצאו להדיח את ראש הממשלה החשוד במעילה צילום: גטי אימג'ס

המלזים לבשו צהוב - ויצאו להדיח את ראש הממשלה החשוד במעילה

המלזים לא מרוצים מאופן ניהול כלכלת המדינה, ומסרבים לטאטא מתחת לשטיח חשדות שלפיהם ראש הממשלה קיבל לחשבונו הפרטי 700 מיליון דולר מכספי הקרן הממשלתית. גם שוויץ חוקרת תנועות כספים חשודות

30.08.2015, 22:03 | שירות כלכליסט

היום נכנסו ליומן השני הפגנות סוערות בקואלה לומפור, בירת מלזיה, נגד ראש הממשלה נג'יב רזאק. רבבות בני אדם יצאו למחות נגד אי־סדרים בניהול קרן ההשקעות הממשלתית בעקבות חשדות כי כ־700 מיליון דולר מכספי הקרן, הכורעת תחת חובות של 11 מיליארד דולר, הופקדו בחשבונו. המפגינים ביקשו למחות גם על אופן ניהול כלכלת המדינה, שהמטבע שלה, הרינגיט, איבד 16% לעומת הדולר מתחילת השנה.

קראו עוד בכלכליסט

המחאה, בארגון הקואליציה לטוהר הבחירות, המכונה BERSIH, שואבת את כוחה גם מאי־שביעות הרצון הציבורית מהמדיניות הכלכלית של נג'יב. ביום שבת יצאו כ־25 אלף בני אדם לרחובות בהפגנה שהחלה כבלתי חוקית. המשתתפים לבשו חולצות צהובות, גם זאת, לפי הממשלה, באופן בלתי חוקי. עם זאת, ההמונים לא התרגשו מנוכחות מאות שוטרים שנפרסו ברחובות, ורוכלים המשיכו למכור את החולצות. "אנחנו מתנגדים לממשלה הזו באופן קולקטיבי", אמר בשיחה עם "הוול סטריט ג'ורנל" אחד המפגינים.

ראש ממשלת מלזיה נג ראש ממשלת מלזיה נג'יב רזאק. 700 מיליון דולר הופקדו בחשבונו? | צילום: איי אף פי ראש ממשלת מלזיה נג

הנוכחות המשטרתית והדרישה לאסור לבישת צהוב שיקפו את החלטתו של נג'יב להישאר בשלטון, על אף החשיפה כי כמעט 700 מיליון דולר הופקדו בחשבונו זמן קצר לפני הבחירות ב־2013. בחודש שעבר הוא אף פיטר את סגנו מוחידין יאסין אחרי שזה ביקש ממנו לספק הסברים לחובות שאליהן נקלעה קרן ההשקעות הממשלתית, 1MDB. כן פיטר את התובע הכללי שהיה מעורב בחקירת פרשת הקרן.

למרות ההפגנות אנליסטים מעריכים כי נג'יב, קרוב לוודאי, ימשיך למשול במדינה עתירת המשאבים, כל עוד יזכה בתמיכת מפלגת UMNO, השולטת במלזיה מאז קיבלה עצמאות מבריטניה ב־1957, וימנע את המשך צניחת הרינגיט. השבוע אף הקים נג'יב צוות שאמור לסייע בייצוב כלכלת המדינה.

בחודש שעבר דיווח "הוול סטריט ג'ורנל" כי חוקרים במלזיה איתרו קרוב ל־700 מיליון דולר שהגיעו, לפי החשד, לחשבון של נג'יב, לאחר שעקבו אחר תנועת הכסף בין סוכנויות, בנקים וחברות הקשורות לקרן ההשקעות הממשלתית. נג'יב, העומד בראש הוועדה המייעצת של הקרן, הכחיש כי נטל טובות הנאה. לפי גורמים במלזיה, מקור הכסף בתרומה במזרח התיכון, אף כי לא צוין שם התורם. בתוך כך, בשבוע שעבר דיווחו רשויות שוויץ כי פתחו בחקירה פלילית לגבי "העברות חשודות" במגזר הבנקאות השוויצרי ובקרן 1MDB.

לפי כלכלנים, הזעם הציבורי ערער עוד יותר את הסנטימנט העסקי, שבגינו הפך הרינגיט לאחד המטבעות החלשים באסיה. "המחאה לא תשנה דבר", ציין ג'יימס צ'ין, העומד בראש מכון אסיה באוניברסיטת טזמניה באוסטרליה. "אם לא יפרצו מהומות בקנה מידה כולל, מעמדו של נג'יב עדיין חזק. הדבר היחיד שיכול באמת לחסל את הקריירה שלו הוא היחלשות הרינגיט. ואז אנחנו עשויים לחזות בטייקונים הגדולים מושכים את תמיכתם ומסלקים אותו".

תגיות