אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות ההגבלים הגישה כתבי אישום חמורים בפרשת קרטל ספרי הלימוד צילום: שאול גולן

פרסום ראשון

רשות ההגבלים הגישה כתבי אישום חמורים בפרשת קרטל ספרי הלימוד

בשני כתבי האישום שהוגשו היום לבית משפט המחוזי בירושלים, נטען ש-6 חברות להפצה ושיווק של ספרי לימוד תיאמו שיעורי הנחות והכשילו מכרזים, וזאת כדי להגדיל את רווחיהן. הקרטל פעל באגרסיביות במכרזים הקשורים לפרויקט השאלת הספרים של משרד החינוך

31.08.2015, 10:46 | תומר גנון

רשות ההגבלים העסקיים הגישה היום (ב') לבית המשפט המחוזי בירושלים שני כתבי אישום חמורים נגד המעורבים בקרטל ספרי הלימוד. מדובר ב-6 חברות להפצה ושיווק ספרי לימוד ו-11 מנהלים ועובדים בהן, המואשמים בביצוע עבירות של עריכת הסדרים כובלים (קרטל) וקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות. הרשות צירפה הודעה לבית המשפט שכתבי האישום מוגשים בדחיפות משום שהיועץ המשפטי של רשות ההגבלים, עו"ד אורי שוורץ, ימונה ממחר לממלא מקומו של הממונה על ההגבלים הפורש, פרופסור דיוויד גילה.

קראו עוד בכלכליסט

ספרי לימוד (ארכיון), צילום: שאול גולן ספרי לימוד (ארכיון) | צילום: שאול גולן ספרי לימוד (ארכיון), צילום: שאול גולן

חקירת הפרשה החלה במאי 2013. על פי החשד הקרטל שפעל בין השנים 2008-2013, תיאם את שיעור ההנחות שינתנו לבתי הספר במכרזים לרכישה מרוכזת של ספרים במסגרת פרויקט השאלת ספרי הלימוד של משרד החינוך, וזאת במטרה לשמור על רמת מחירים גבוהה ולמנוע את ירידתם. במסגרת פרויקט ההשאלה, ההורים משלמים אגרת שנתית (280 שקל ביסודי ובחטיבת הביניים, ו-320 שקל בתיכון) ויכולים לקבל את כל ספרי הלימוד מבית הספר. האגרות בנוסף לתקציבים של עשרות מיליוני שקלים שמעביר משרד החינוך, מממנים רכישה מרוכזת של ספרים, ומדי שנה הם מוחזרים ומשמשים את השנתון הבא.

כאמור, על פי החשד החברים בקרטל חששו שפרויקט ההשאלה יפגע ברווחיהם, והחליטו לתאם ביניהם את שיעור ההנחות במכרזים כדי למנוע ירידת מחירים. בנוסף תיאמו המעורבים לא לגשת לחלק מהמכרזים שפרסמה המדינה במסגרת הפרויקט – החלטה שהכשילה את המכרזים. בעקבות ביטול המכרזים תיאמו חברי הקרטל מול משרד החינוך הנחה בשיעור אחיד וחילקו ביניהם אזורי פעולה.

הרשות פיצלה את כתבי האישום בפרשה כך שמשפטם של שתי החברות הגדולות ומחוללות הקרטל לכאורה יתנהל בנפרד. זאת ככל הנראה כדי שמנהלי החברות הקטנות יוכלו להעיד במשפטם, דבר שלא היה מתאפשר אם כל החברות והמנהלים היו מואשמים ביחד. הדין קובע שנאשם לא יכול להעיד נגד נאשם אחר באותו משפט.

בכתב האישום הראשון נמצאת חברת לוני כהן ומנהלה איתמר קרלינסקי, שהיקף מכירותיה עמד על 140 מיליון שקל ב-2012. החברה מפיצה באופן בלעדי ספרי לימוד של ההוצאות מודן, כנרת, מעלות ואורט ישראל, וגם של מו"לים פרטיים כמו יואל גבע. החברה השנייה היא רכגולד ומנהלה אריה מן דעלי, שהיקף מכירותיה עמד על כ-80 מיליון שקל. רכגולד מפיצה בין היתר את ספרי מט"ח, משבצת ואורנה ענתבי. לוני כהן ורכגולד חולשות על פי הערכות על כ-40% משוק ההפצה, והכותרים הבלעדיים שהן מפיצות נמצאים כמעט בכל תוכנית לימוד. כתב האישום השני הוא נגד חיים כהן, מחברת כ.בונוס הפצות; שי ומשה כהן מיש הפצת ספרים; סיגל חבז וחיים ואודי זלוף, מספר לכל; ועודד שפר מחברת מדע.

תיק החקירה בפרשה, שזכה ברשות בשם "תולעת ספרים" ונחשף בעבר ב"כלכליסט", כולל ראיות רבות שאספה מחלקת החקירות של הרשות בראשות עו"ד חיים ארביב – האזנות סתר לטלפונים ניידים של המעורבים, הודאות של חלק מהחשודים ומסמכים נוספים המעידים על תיאום.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
למה שילטון החוק מגיב אחרי מעשה של שנים רבות.
היצצתי בהיזדמנות שקניתי עיתון -רוב הדף ריק או מכוסה קישוטים,מעט מאוד טקסט משמעותי,פשוט מוכרים נייר למדפסת ליחוב שתי חבילות בילקוט. יבוא נייר המוסג ליערות הגשם שקורטים בטירוף לחפוך ברזיל למידבר - מוצר כימעט חינם...ומורה היוצא לגימלאות "מוכרח" ליכתוב ספר "הכיטוב". וכל שנה מכריחים ליקנות חדש...זה לא ק' כמו...שלושה קופים ?
אף אחד  |  31.08.15
2.
החבר'ה האלה מתואמים למעלה מ-50 שנה
הנני היום בן 71 פנסיונר, זכור לי היטב לפני שנים בשנות השבעים והשמונים הים לנו ימים קשים כאשר קיבלנו את רשימת הספרים עבור שנת הלימודים החדשה עבור ילדינו. המדובר בהוצאה כבדה מאד ובנוסף נדרשנו לרכוש ספרים שלא נעשה בהם שימוש ולא הייתה אפשרות להעביר ספרים לילד בכתה יותר נמוכה עקב השינויים המינוריים שנעשו במהדורות השונות מידי שנה בשנה. אני מקווה שהשופטים לא יסלחו להם , הם עשקו את הציבור הרחב , וראויים לעונש חמור ביותר.
הראל , מרכז  |  31.08.15