אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשבר הסיני לא מפחיד את אורבוטק

המשבר הסיני לא מפחיד את אורבוטק

המניה שלה קרסה לאחרונה ב־33%, אך יצרנית ציוד הבדיקה למסכים לא מודאגת. אורבוטק, שרבע מהמחזור שלה מגיע מסין, בונה על הממשל שם, שמעוניין להגדיל את מעגל העבודה באמצעות העדפת הייצור המקומי של מסכים על פני היבוא

01.09.2015, 08:50 | שלומי כהן

זקני וול סטריט גורסים שזו טעות להסתמך על אירועים היסטוריים, כי מבחינתם ההיסטוריה לעולם אינה חוזרת על עצמה, אבל בגולדמן זאקס כנראה חושבים אחרת. אנשי בנק ההשקעות קובעים כי המפולת האחרונה בבורסות היא שידור חוזר של משבר אוגוסט 1998. גם ההמשך, להערכתם, יהיה די דומה - כלומר ראלי סוף שנה כפי שהיה ב־1998.

ביום שני, 31 באוגוסט 1998, קרסו בורסות העולם בעקבות משבר פיננסי שהחל ברוסיה, אך בתוך שבועות ספורים הן חזרו להמריא ולא הביטו לאחור במשך כשנה וחצי, עד השיא של מרץ 2000. ביום שני שעבר שוב קרסו הבורסות, אלא שהפעם החליפה סין את רוסיה כטריגר למפולת.

בגולדמן זאקס גורסים כי כלכלת ארה"ב איתנה מספיק כיום לספוג את הזעזועים שמתרחשים בסין, בדיוק כפי שהיה לפני 17 שנה, כאשר רוסיה ומדינות עולם שלישי אחרות נקלעו למשבר גדול. ואולם, ברמת המיקרו אין ספק שיש חברות שחשופות הרבה יותר מאחרות לשוק הסיני. במגזר הטכנולוגי זו אפל (AAPL), שחשיפתה לסין מככבת בכותרות, והיום נבדוק חברה ישראלית גדולה שחטפה בגלל חשיפה משמעותית לסין - אורבוטק (ORBK).

 , צילום: ענת גרין צילום: ענת גרין  , צילום: ענת גרין

ביום שני שעבר היו כל העיניים נשואות למניית אפל, החברה בעלת השווי הגבוה בעולם שנכללת בכל המדדים - כולל ב־30 מניות הדאו ג'ונס ובמשקל משמעותי. הפרשן הכלכלי ברשת CNBC ג'ימי קרמר, שועל קרבות בורסה ותיק, שלח מייל לפני המסחר למנכ"ל אפל טים קוק ושאל: איך העסקים בסין?

משפט אחד של טים קוק תרם להתאוששות הבורסה

סביר להניח שקודמו של קוק, סטיב ג'ובס, לא היה טורח לענות לקרמר, אבל לתדהמת כולם - כולל עורכי דין הטוענים שאסור היה לו להתפתות - קוק השיב: "אני מקבל עדכונים בכל יום על הביצועים שלנו בסין, ונכון לבוקר זה אני יכול להגיד שביולי־אוגוסט המשכנו לראות ביקושים חזקים בסין". אין ספק שלדברי קוק היה משקל משמעותי בהתאוששות המהירה של הבורסה לקראת סוף השבוע שעבר.

צריך לזכור שקהל היעד של אפל ברחבי העולם מורכב בעיקר מבעלי אמצעים או ממכורים למותג עצמו, כך שייתכן מצב שבו סין תיקלע למיתון כזה או אחר, ובכל זאת אפל תצליח לצמוח חזק על בסיס מכירות לעשרות מיליוני סינים עשירים מתוך אומה של 1.4 מיליארד תושבים. במשבר של 2008 שהחל בארה"ב היתה אפל, שנשענה אז כמעט בבלעדיות על השוק האמריקאי, בין החברות הבודדות בתחום האלקטרוניקה שצמחו משנה לשנה.

רק לאחרונה, ב־12 ביוני, נגעה מניית אורבוטק בשיא של 22.3 דולר, וביום שני שעבר היא הידרדרה לתחתית של 15 דולר - קריסה של 33%; ממש כפי שאפל קרסה מהשיא של 134 דולר לתחתית של 92 דולר בשבוע שעבר. אגב, הקשר בין אפל לאורבוטק קיים, אם כי בעקיפין, כי ככל שאפל מפתחת מכשירים מסובכים יותר, כך קבלניות הייצור וההרכבה שלה במזרח אסיה זקוקות לציוד הייצור והבדיקות המתקדם של אורבוטק.

נראה ששוק המניות לא העניש את אורבוטק על הקשר העקיף לאפל, אלא על הנוכחות הגדולה שלה בסין. כבר שני עשורים החברה היא ספקית של ציוד בדיקות למפעלי המסכים שמוקמים בסין בהשקעות ענקיות. הממשל הסיני מעוניין לספק את הביקושים ההולכים וגדלים לטלוויזיות LCD, טאבלטים ושאר ניידים מייצור מקומי במקום המכשירים המיובאים.

בשנת 2014 היו המכירות של אורבוטק לסין 37% מהמחזור, אבל רכישת SPTS הבריטית מתחום ציוד השבבים תמורת 371 מיליון דולר במזומן באוגוסט אשתקד הביאה השנה לחלוקה מאוזנת יותר של המכירות, הן גיאוגרפית והן מגזרית, על פני תעשיות. היקף מכירות החברה לסין במחצית הראשונה של 2015 ירד ל־25% לא בגלל ירידה במכירות, אלא עקב גידול במכירות במקומות אחרים בעולם, בעקבות רכישת SPTS.

אורבוטק צופה גל השקעות נוסף בסין ב־2016

לכאורה אין סיבה לפאניקה של המשקיעים בגלל פעילותה המשמעותית של אורבוטק בסין, אלא להפך. הפוטנציאל של החברה ילך ויגדל ככל שהממשל הסיני יהיה מעוניין לספק יותר מקומות עבודה באמצעות העדפת הייצור המקומי על פני היבוא - וזה מה שיקרה ככל שהמשבר יעמיק.

אולם, ברגעים של פאניקה קודם יורים ואחר כך בודקים, ולכן אנו מוצאים היום את אורבוטק עם מכפיל מכירות אטרקטיבי מאוד של פחות מ־1 ומכפיל רווח של פחות מ־10, שניהם על פי תוצאות 2015.

בנוגע למצב בסין הסביר המנכ"ל אשר לוי בשיחת התוצאות לפני כחודש כי הפרויקטים הגדולים של החברה בתחום בדיקות המסכים הם חלק מתוכנית ארוכת טווח, במימון ממשלתי ועם שותפים חזקים, ולכן הוא צופה שגם במחצית השנייה של השנה היקף המכירות שם יהיה 25% למרות המשבר. בנוגע לשנת 2016 הם צופים גל השקעות נוסף בסין, שאמור לגרום לשנה חזקה נוספת בתחום בדיקות המסכים.

מניית אורבוטק, אם כן, אטרקטיבית מאוד כיום להשקעה, ומי שירצה להתעדכן במצבה אחרי אוגוסט הסוער יוכל לשמוע את מנהליה בכנס השנתי לחברות טכנולוגיה של סיטי ביום חמישי הבא, 10 בספטמבר, בניו יורק. בנק ההשקעות RBC ממליץ עליה כ"קנייה" עם מחיר יעד של 23 דולר וצופה מכירות של 748 מיליון דולר השנה ושיפור ל־800 מיליון דולר בשנה הבאה. הרווח למניה, להערכתם, יגיע השנה ל־2.01 דולר ויגדל בשנה הבאה ל־2.32 דולר.

השורה התחתונה: למשקיעים אין סיבה לחשוש מרמת החשיפה של אורבוטק לשוק הסיני. להפך, פוטנציאל המכירות של החברה ילך ויגדל ככל שהמשבר שם יעמיק.

הכותב הוא יועץ ומשקיע בני"ע שונים

תגיות