אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הלובי החקלאי בכנסת: נילחם להוציא את רפורמת הפטם מחוק ההסדרים צילום: אביהו שפירא

הלובי החקלאי בכנסת: נילחם להוציא את רפורמת הפטם מחוק ההסדרים

מזכ"ל התאחדות החקלאים אבשלום וילן: "האוצר מדבר על חיסכון של מיליארד שקל בזכות הרפורמה. אני אומר לכם שזה לא יותר מחמישה שקלים וחצי למשפחה בחודש, 65 שקלים לשנה, כש-500 חקלאים קטנים ייעלמו"

02.09.2015, 11:16 | אורי תובל

"אם אנחנו רוצים הישגים צריך לנהוג כמו חקלאי צרפת, לאיים בהשבתת תוצרת ולא להסכים לשום ועדה עם משרד האוצר לפני שרפורמת הפטם יוצאת מחוק ההסדר", כך אמר ח"כ איתן ברושי מהמחנה הציוני בכינוס של מאבק החקלאים בכנסת. הלובי החקלאי, ראשי ארגוני החקלאים וראשי מועצות אזוריות קראו להוציא מחוק ההסדרים את רפורמת הפטם שמציע האוצר לביטול התכנון בענף העוף וזאת למרות שהיא הועברה לדיון בוועדת הכלכלה. במקום זאת, החקלאים דורשים להגיע לתוכנית אב לחקלאות ל-15 השנים הבאות, כשדיונים בנושא החלו מול משרד האוצר.

את הדיון הובילו ח"כים מהאופוזיציה אך השתתפו בו גם ח"כים מהקואליציה ובהם ינון מגל ובצלאל סמוטריץ' מהבית היהודי ואורן חזן ודוד אמסלם מהליכוד. גם בין ראשי המועצות היו חברי ליכוד ובהם דוד אלחייני ראש מועצת בקעת הירדן. בדיון השתתפו יו"ר המחנה הציוני יצחק הרצוג ויו"ר מרצ זהבה גלאון, וכן מובילי הלובי החקלאי בכנסת עומר בר לב, דניאל עטר, איתן ברושי מהמחנה הציוני וחיים ילין מיש עתיד, לצד ח"כים נוספים רבים מהמחנה הציוני כמו איציק שמולי, איל בן ראובן, עמיר פרץ ועוד.

סמוטריץ' רמז כי "אני לא מוטרד מהפטם או הצאן בהקשר חוק ההסדרים. אני חושב שזה מאחורינו". הוא הוסיף כי "הזכירו כאן שרמי לוי מדליק משואה, ואנחנו החקלאים נחשבים לאחראים על יוקר המחיה לא בצדק".

לול תרנגולות, צילום: אביהו שפירא לול תרנגולות | צילום: אביהו שפירא לול תרנגולות, צילום: אביהו שפירא

מזכ"ל התאחדות החקלאים אבשלום וילן, אמר כי "האוצר מדבר על חיסכון של מיליארד שקל בזכות הרפורמה. אני אומר לכם שזה לא יותר מחמישה שקלים וחצי למשפחה בחודש, 65 שקלים לשנה, כש-500 חקלאים קטנים ייעלמו ועוד שתי משחטות. והמחירים בטווח הנראה לעין לא יירדו".

הוא עדכן כי נציגי החקלאים נפגשו עם שר האוצר משה כחלון וראשי משרדו. "הגענו להבנה שנתחיל במו"מ על כל הנושאים הגדולים בחקלאות כדי להגיע להסדר ארוך טווח של 15-10 שנה בנושאים כמו תמיכות. כיום רק 10% מהתוצרת החקלאית נתמכת, וזה כולל ביטוח נזקי טבע שאפילו בארצות הברית נותנים יותר ותמיכה במחקר ופיתוח. הנושא השני – מס מעסיקים על עובדים זרים. שליש מההוצאות של חקלאי זה מס מעסיקים. והנושא השלישי – הקצאות מים". עם זאת אמר, "לא נפסיק את המאבק ואנו ממשיכים בו".

בדיון אמר ח"כ ילין כי "המאבק יהיה להוציא את הרפורמות מחוק ההסדרים ולדאוג לפעול בדיון שיגיע לוועדה הכלכלה". גם וילן הוסיף כי "נביא את החוק לוועדת הכלכלה עם שורת הצעות".

ח"כ עטר אמר כי "האוצר רצה להעביר את רפורמת הפטם וכל השאר אלה עזים. אין מה לחגוג על מה שהלכו לקראתנו. אין הרבה הזדמנויות עם כל כך הרבה ח"כים שמבינים שהמשך השחיקה בחקלאות זה פירוק ההתיישבות והערכים הבסיסיים של המדינה הזאת"

ראש המחנה הציוני יצחק הרצוג אמר כי "מה שבולט בתקציב זה הפגיעה בחקלאות. גם אם הפטם עובר לוועדת הכלכלה, אני לא רואה את זה הולך כל כך מהר. בואו נגיד בקול: החליטו להיכנס בכם. אני לא מתרשם שההבנות עוזרות לחקלאות. אם מגיעים לשולחן משותף על הנושאים שוילן מנה, אז צריך להוציא את הפטם מההסדרים ולעשות עסקת חבילה אחת שכוללת גם סבסוד כמו באירופה. אי אפשר ללכת בשיטת הסלמי. זה מאבק עקרוני על דמותה של המדינה, הציונות והחקלאות,.

נשיא התאחדות האיכרים דובי אמיתי אמר כי "מה שמדאיג זה הירידה בצריכת הפירות והירקות בישראל, פער המחירים העצום בין המחיר שהחקלאי מוכר למחיר לצרכן. והריכוזיות בשיווק הירקות והפירות "

ניר מאיר מנכ"ל התנועה הקיבוצית אמר כי "האוצר רוצה להחיל את חוק ההגבלים העסקיים על החקלאות. זה לא קורה בשום מקום בעולם והם מספרים סיפור על מונופול עצום. יש גבול לכל תעלול, זה לא יעבור".

ח"כ ברושי, לשעבר מזכ"ל התנועה הקיבוצית אמר כי "תכנון המכסות והגנה מפני יבוא הוא סם החיים של החקלאות במדינה. השאלה אם זה יהיה חקלאות של מתיישבים או טייקונים. זה עניין לאומי ויש לערב את ראש הממשלה ומשרדו. אני בספק אם פקידי האוצר יובילו את השינוי שלו אנחנו מצפים. יש להוציא את הפטם והצאן מההסדרים, ולהפוך אותם לדיון מעמיק בוועדת הכלכלה. לא נסכים למסך עשן שיעביר את הרפורמות בהבטחה לוועדה עם האוצר שאין לה כתב מינוי ולא ברור מה מטרתה. יש להגיע לאמנה חדשה, אך צריך להתכונן להשבתת תוצרת".

יו"ר התאחדות חקלאי ישראל ומזכ"ל תנועת המושבים, מאיר צור אמר כי "רק באמצעות הסכם ארוך טווח ל-15 שנה אשר יטפל בכל שרשרת הערך, מהחקלאי-המגדל, דרך המפעלים והשיווק ועד הצרכן, ניתן יהיה להגיע לכך שגם אנחנו, החקלאים נתפרנס בכבוד מעבודתנו ומעמל כפנו וגם הצרכן הישראלי יקנה תוצרת איכותית וטרייה במחירים הוגנים. אני מברך את שר האוצר, משה כחלון ואת שר החקלאות, אורי אריאל שרואים כמונו את חשיבות החקלאות והחקלאים ומודעים לצורך לחזק את החקלאות ולדאוג לפרנסתם של החקלאים כמו גם ליוקר המחיה".

תגיות