אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הראל לוקר מוביל קבוצה לרכישת כלל

בלעדי לכלכליסט

הראל לוקר מוביל קבוצה לרכישת כלל

לוקר מייצג קבוצה של שלושה גופי השקעות גדולים מסין. ההצעה הגבוהה ביותר שייכת לקבוצה סינית אחרת, קבוצת הייפנג טיינאן, שרוצה לרכוש את כלל ביטוח לפי שווי של 4.9 מיליארד שקל

03.09.2015, 07:21 | גולן חזני

הראל לוקר, מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר, מוביל קבוצה סינית המתמודדת על רכישת כלל ביטוח. ל"כלכליסט" נודע כי לוקר מייצג בישראל את הקבוצה הכוללת שלושה גופי השקעות גדולים מסין והונג קונג. בראש הקבוצה עומד איש העסקים וונג צ'ין, שמשפחתו היא בין הראשונות בתחום הביטוח הסיני. הקבוצה כוללת את Shanghai Gongbao, חברת השקעות הפרטית בבעלות משפחת שאנג, אחת ממייסדות שוק הביטוח הסיני.

קראו עוד בכלכליסט

החברה פועלת בין השאר בתחומי הבנקאות, הנדל"ן וניהול ההשקעות. ההון העצמי שלה מוערך בחצי מיליארד דולר. השנייה היא QH, קרן השקעות מהונג קונג, והשלישית היא Chinese Urban Transportation, קרן השקעות בעלת הון עצמי מוערך של כ־1.5 מיליארד דולר.

לפני שלוקר מונה למנכ"ל בידי ראש הממשלה בנימין נתניהו ב־2011, הוא פעל בתחום המיזוגים והרכישות בארה"ב ובישראל במשך 18 שנה.

אלשטיין יזרים הון לאי.די.בי אם ההצעות יהיו נמוכות

עוד נודע ל"כלכליסט" כי מבין ארבע ההצעות הלא מחייבות שהוגשו לרכישת החברה, הגבוהה ביותר היא זו של הקבוצה הסינית לי הייפנג וטיינאן, שנקבה בשווי של 4.9-4.4 מיליארד שקל לכלל ביטוח. ההון העצמי של כלל, בשליטת אי.די.בי פתוח (54%), עומד כיום על 4.3 מיליארד שקל. קבוצת לי הייפנג וטיינאן מורכבת מחברת הביטוח טיינאן (Tianan), מהוותיקות בסין, שחלקה הוא כ־85% מהקבוצה, וכן מאיש העסקים לי הייפנג מהונג קונג. הייפנג הוא יו"ר, מנכ"ל ומבעלי חברות האחזקות וההשקעות JT Capital ו־Pohua JT Management. חלקו בקבוצה עומד על 15%.

כפי שפורסם ב"כלכליסט", אם וכאשר תימכר השליטה בכלל ביטוח, יהיה זה לידי גוף סיני, שכן בתהליך מתמודדות רק קבוצות סיניות לאחר שהגוף האירופי הרציני ביותר, קרן CVC, החליט לפרוש. זאת לאור אי־הודאות בנושא תקנות הסולבנסי לאיתנות הפיננסית (בחינה מקיפה של הסיכונים) של חברות הביטוח ולאור הקשיים שהציבה המפקחת על הביטוח דורית סלינגר לתגמול שביקשה CVC למנהלים בחברה.

שתי ההצעות האחרות לרכישת כלל ביטוח הוגשו על ידי קבוצת מיקרולינק וקרן ההשקעות צ'יינה מינג שנג. ההצעות של שלוש הקבוצות היו נמוכות במעט מזו של טיינאן ולי הייפנג, ושיקפו לחברה שווי של כ־3.5 מיליארד שקל, המגלם לה מכפיל הון (יחס בין שווי שוק להון עצמי) של 0.81.

בעל השליטה באי.די.בי אדוארדו אלשטיין עדיין לא גיבש עמדה לגבי ההצעות של הקבוצות. אם ההצעות יהיו נמוכות מדי לטעמו, הוא צפוי להזרים מאות מיליוני שקלים לתוך אי.די.בי ולהיאבק על שמירת השליטה בכלל ביטוח.

הראל לוקר ובנימין נתניהו הראל לוקר ובנימין נתניהו הראל לוקר ובנימין נתניהו

"לקבוצה יש מטרה להמשיך ולהשקיע בישראל"

ארבע הקבוצות מנהלות בשלב זה בדיקות נאותות בכלל ביטוח שכוללות פגישות עם הנהלת החברה וכניסה לחדרי המידע. בתום הבדיקות יוגשו הצעות מחייבות, לא יאוחר מסוף אוקטובר. מנהלי המכרז למכירת השליטה עדיין לא החליטו אם יתבצע הליך התמחרות בין ההצעות לאחר הגשתן.

ברקע למירוץ לרכישת כלל נמצאת ההחלטה של המפקחת על הביטוח. סלינגר קבעה שהחברה־האם אי.די.בי פתוח צריכה לאתר עד סוף השנה רוכש לכלל ביטוח, אחרת הנאמן מטעם האוצר משה טרי יפעל למכירת המניות בבורסה. מכירה בבורסת תל אביב עשויה להתבצע לפי שווי הנמוך יותר מזה שניתן לקבל בעסקה בין קונה למוכר מרצון.

מקבוצת טיינאן לי הייפנג נמסר ל"כלכליסט" כי "כחברת הביטוח האלמנטרית הפרטית השנייה בגודלה בסין, הקבוצה רואה את עצמה כמועמדת המתאימה ביותר לרכישת כלל ביטוח".

הקבוצה של לוקר שלחה אתמול התייחסות ראשונה ל"כלכליסט": "לכלל פוטנציאל עסקי גדול, מבחינת הפעילות הקיימת ומבחינת אפיקים נוספים שבהם ניתן לפתח אותה. יש בקונסורציום את כל המרכיבים שהופכים אותו למתאים למה שכלל ביטוח צריכה כדי לשגשג. לקבוצה יש אמון גדול בכלכלה הישראלית, וזוהי השקעה ראשונה של הגופים בישראל, מתוך מטרה להמשיך ולהשקיע בתחומים נוספים".

תגיות