אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרשת תיאום העמלות בין הבנקים: 35 מיליון שקל מחכים לציבור צילום: שאול גולן

פרשת תיאום העמלות בין הבנקים: 35 מיליון שקל מחכים לציבור

הסכום נקבע על ידי בית המשפט במסגרת הסדר פשרה; לקוחות של חמשת הבנקים הגדולים שלא עברו חשבון שעברו חשבון מאז 2008 - יקבלו באופן אוטומטי את הפיצוי. לקוחות שביצעו מאז שינויים בחשבון צריכים למלא תצהיר ולהגישו לנאמן עד ה-13.9. ההחזר לכל בעל חשבון יגיע עד עשרות שקלים

03.09.2015, 23:02 | תומר ורון

לקוחות הבנקים הישראלים יזכו לפיצוי מהבנקים וזאת על פי הסדר פשרה שנקבע בבית המשפט. סכום ההחזר שצפוי לעמוד על מספר שקלים עד עשרות שקלים בלבד יועבר אוטומטית ללקוחות בנקים שלא עברו חשבון מאז תקופת ההסדר ועד היום. מנגד לקוחות שביצעו שינויים בחשבונות הבנק, נדרשים למלא תצהיר ולהעביר אותו עד ה-13.9.15 - פחות מ-10 ימים.

קראו עוד בכלכליסט

בהתאם להסדר פשרה, שאושר על ידי בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו בחודש מרץ, הבנקים נדרשים להשיב לציבור 35 מיליון שקל וזאת על רקע התביעות הייצוגיות שהוגשו נגד הבנקים בטענה על החלפת מידע בין הבנקים לצורך תיאום עמלות. ההחזר לכל לקוח יסתכם ככל הנראה בין שקלים בודדים לבין עשרות שקלים בודדים, שכן סכום ההחזר הכולל הוא 35 מיליון שקל והוא יתחלק על פי מספר החשבונות שיגישו את טופס ההחזר.

מדובר בתביעות שהוגשו נגד חמשת הבנקים הגדולים בישראל - הפועלים, לאומי, מזרחי טפחות, דיסקונט והבינלאומי. על פי ההסדר, כל לקוח שהחזיק חשבון עובר ושב או עסק שהחזיק חשבון בבנקים אלו בין ינואר 1990 לבין יוני 2008 ומחזיק באותו חשבון גם היום - זכאי להחזר כספי אשר יועבר ישירות לחשבון הבנק שלו באופן אוטוטמי.

סניף בנק. הכסף מחכה לציבור, צילום: גלעד קוולרצ סניף בנק. הכסף מחכה לציבור | צילום: גלעד קוולרצ'יק סניף בנק. הכסף מחכה לציבור, צילום: גלעד קוולרצ

לקוחות שהחליפו חשבון מאז נדרשים למלא תצהיר שמופיע באתרי האינטרנט של הבנק ולשלוח אותו לחברה לנאמנות של בנק אגוד שנבחר על ידי בית המשפט להיות הנאמן של הסדר הפשרה. חברת הנאמנות של אגוד יושבת ברחוב אחד העם 28 בתל אביב.  

הבנקים תיאמו עמלות

בתביעות שהוגשו על ידי עורכי הדין רם גורודיסקי, עמית מנור ורם דקל, נטען כי כי בין הבנקים התקיים הסדר כובל אסור שהתאפיין בתיאום גובה מחירי העמלות הבנקאיות השונות וגרם לייקורן, וכאשר בחלקן נטען בנוסף לחילופי מידע בין הבנקים.

התובעים טענו כי הבנקים הפרו בין היתר את חוק ההגבלים העסקיים, פקודת הנזיקין, חוק הגנת היצרן וחוק הנאמנות. אלה ביקשו כי הקבוצה תפוצה על ידי הבנקים בתשלומי היתר שבהם חויבו.

רונית קן, לשעבר הממונה על ההגבלים העסקיים, צילום: אוראל כהן רונית קן, לשעבר הממונה על ההגבלים העסקיים | צילום: אוראל כהן רונית קן, לשעבר הממונה על ההגבלים העסקיים, צילום: אוראל כהן

בנוסף, הסתמכו התובעים על קביעת הממונה על ההגבלים העסקיים שפורסמה באפריל 2009 לפיה הבנקים העבירו ביניהם מידע הנוגע לעמלות.

הסכום שישולם לתובעים יקוזז מ-70 מילון השקלים שהבנקים התחייבו כבר לשלם לקופת המדינה, בתמורה לביטול קביעת הממונה על ההגבלים העסקיים משנת 2009, לפיה הם החליפו ביניהם מידע על עמלות. בפשרה עם הממונה נקבע כי הבנקים לאומי והפועלים ישלמו 21.5 מיליון שקלים כל אחד, דיסקונט ישלם 14.3 מיליון שקל, הבינלאומי ישלם 8 מיליון שקל ומזרחי ישלם 4.85 מיליון שקל.

את הקביעה בנושא העמלות פרסמה הממונה לשעבר, רונית קן, בשנת 2009, בעקבות חקירה שניהלה הרשות. קן קבעה כי הבנקים החליפו ביניהם מידע על עמלות שונות שהם גבו מהציבור, למשל עמלת עריכת מסמכים. הקביעה סיימה את ההליכים הפליליים נגד הבנקים, והעבירה אותם למישור האזרחי.

ומי יגזור קופון?

על פי הקביעה "בין הבנקים התקיימו הסדרים כובלים שעניינם העברת מידע הנוגע לעמלות. הסדרים כובלים אלה התקיימו מראשית שנות ה-90' ועד תחילת חקירת הרשות בעניין, בחודש נובמבר 2004. מחקירת הרשות עלה, כי שני גורמים מרכזיים הדריכו את הבנקים בקביעת גובה העמלות שמשלם הציבור: מדיניות של 'יישור קו' לעמלות שגובים שאר הבנקים; והמיקום היחסי של כל אחד מהם במדד יוקר העמלות שפרסם בנק ישראל".

מי שיגזור קופון מהפשרה הם עורכי הדין של התובעים שיקבלו יחד שכר טרחה של 6 מיליון שקל לפי הסדר הבא: עו"ד רם דקל 3.3 מיליון שקל, עוה"ד עמית מנור ויוקי שמש כ-1.4 מיליון שקל ועוה"ד רם גורודיסקי ואמיר ישראל כ-1.3 מיליון שקל. סכומים אלה ישולמו בנוסף ל-35 מיליון השקלים שהבנקים ישלמו לתובעים.

תגיות