אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבנקים ישלמו 45 מיליון שקל נוספים כפשרה על תיאום עמלות

בלעדי לכלכליסט

הבנקים ישלמו 45 מיליון שקל נוספים כפשרה על תיאום עמלות

לאחר שהבנקים הגדולים הגיעו להסדר פשרה שבמסגרתו ישיבו 35 מיליון שקל לציבור בתביעות ייצוגיות על תיאום עמלות, הפועלים, לאומי ודיסקונט נמצאים במשא ומתן לגבי החזר נוסף. ועדיין, הסכום הזניח ממחיש בעיקר את אוזלת היד של רשות ההגבלים העסקיים

06.09.2015, 07:05 | תומר גנון ותומר ורון

הבנקים הפועלים, לאומי ודיסקונט נמצאים במו"מ מתקדם להשיב ללקוחותיהם כ־45 מיליון שקל בפרשת תיאום עמלות הבנקים – סכום שיתווסף ל־35 מיליון שקל שכבר הודיעו שישיבו. כך נודע ל"כלכליסט". מדובר בסכום שיושב ללקוחות במסגרת הסדר פשרה בשתי תביעות ייצוגיות, אשר יוגש בשבועות הקרובים לבית המשפט המחוזי בת"א. הסדר זה מתווסף להסדר הפשרה בארבע התביעות הייצוגיות שאושרו בחודש מרץ ובו נקבע שחמשת הבנקים הגדולים ישיבו ללקוחות 35 מיליון שקל. בסך הכל צפוי לעמוד הסכום הכולל שישיבו הבנקים במסגרת שש תביעות, אם הסכם הפשרה השני יאושר, על 80 מיליון שקל.

קראו עוד בכלכליסט

מאחורי הסכמי הפשרה עומד צו מוסכם עם רשות ההגבלים העסקיים שאושר בבית הדין להגבלים ביוני 2014. הצו נחתם בעקבות מגעים שהתנהלו בין הבנקים לממונה לשעבר, דיוויד גילה, לביטול קביעה שפרסמה הרשות ב־2009 לאחר חקירה מאומצת, לפיה הבנקים תיאמו ביניהם מידע על עמלות שונות בין 1990 ל־2004. במסגרת הצו נקבע שהבנקים ישלמו למדינה 70 מיליון שקל. במקביל נקבע שכל סכום שהבנקים ישלמו במסגרת פשרה בשש התביעות הייצוגיות שהוגשו נגדם בפרשה, הם יוכלו לקזז מ־70 מיליון השקלים הללו.

הפשרה בארבע תביעות ייצוגיות נגד הפועלים, לאומי, דיסקונט, הבינלאומי ומזרחי טפחות, שלפיה הם ישיבו 35 מיליון שקל ללקוחותיהם, אושרה בחודש מרץ השנה. הודעות הוואטסאפ שפורסמו במהלך סוף השבוע ודיברו על החזרים נכבדים ללקוחות, מתייחסות לתביעות אלה. אלא שכאמור, ישנן עוד שתי תביעות שעדיין מתנהלות. האחת היא של חברת שרנוע מכונות מחשוב, המיוצגת על ידי עו"ד איציק אבירם, והשנייה היא של פרופ' שמואל קניאל, המיוצג על ידי עוה"ד גלעד ברנע ושי שריד. התביעות האלה נוגעות לשלוש בנקים: הפועלים, לאומי ודיסקונט.

יישרו קו בשיחות טלפון

לאחרונה הודיעו הצדדים לסגן נשיאת בית המשפט המחוזי בת"א, השופט יצחק ענבר, כי הם יגישו הסדר פשרה. זאת לאחר דיון שהתקיים אצלן בחודש מאי השנה. כאמור, נודע שהצדדים במו"מ מתקדם להחזר של 45 מיליון שקלים ללקוחות. בשורה התחתונה, ואם תאושר הפשרה השנייה, המדינה לא תקבל כסף מהבנקים ואף יתווספו 10 מיליון שקל כהחזר ללקוחות, מעבר ל־70 מיליון שקל שנקבעו בהסדר עם רשות ההגבלים.

רונית קן, צילום: אוראל כהן רונית קן | צילום: אוראל כהן רונית קן, צילום: אוראל כהן

למרות שמדובר במספרים גדולים לכאורה, צריך לזכור שבשורה התחתונה הם מכסים על כישלון של רשות ההגבלים. "החקירה חשפה הסדרים כובלים בין הבנקים במסגרתם העבירו בינם לבין עצמם מידע הנוגע לעמלות. המידע הועבר בעיקר בשיחות טלפון בין אנשי מחלקות העמלות, וסייע לבנקים במדיניות 'יישור הקו'". הציטוט הזה, שבמילים פשוטות קובע שהבנקים פעלו כקרטל בתחום העמלות במשך כ־14 שנים, לקוח מתוך ההחלטה המקורית שפרסמה הממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר, רונית קן, באפריל 2009. קביעה שהגיעה חמש שנים לאחר שנפתחה אחת החקירות המקיפות של הרשות בחשד שחמשת הבנקים הגדולים תיאמו עמלות שונות.

חמש שנים נוספות חלפו, רשות ההגבלים התקפלה והקביעה הזאת בוטלה. הממונה הפורש גילה, לאחר שקיבל איתות מבית הדין להגבלים לעסקיים, וממגשר בין הצדדים, החליט להתפשר עם הבנקים. הוא ביטל את הקביעה בתמורה לכך שהם ישלמו לפחות 70 מיליון שקל – או לציבור או למדינה. בפועל מדובר על "עמלה" של 0.5% שמשלמים הבנקים מתוך הכנסה שנתית ממוצעת של 15 מיליארד שקל מעמלות. כסף קטן בשבילם.

כישלון צורב לרשות

הפשרה של הרשות עם הבנקים, שקיבלה תוקף של פסק דין לפני למעלה משנה, היא כישלון צורב בניסיון של המדינה להיאבק בכוחם הלא מרוסן של הבנקים שמנוצל לרעה בתחום העמלות. מסקנה שאליה הגיעה כבר ב־2007 ועדת החקירה הפרלמנטרית לעניין עמלות הבנקים, בראשות שר האוצר כיום משה כחלון. "מערכת הבנקאות בישראל סובלת מרמת ריכוזיות גבוהה ומרמת תחרותיות נמוכה בהשוואה למדינות אחרות", קבעה ועדת החקירה. "הבנקים משתמשים כוח השוק שלהם וגובים עמלות גבוהות יחסית ממשקי בית ומעסיקים קטנים".

חקירת רשות ההגבלים בדקה את החשד שהבנקים מנצלים את כוח השוק שלהם גם בדרכים פליליות של תיאום אסור. אבל אז הרשות התכופפה פעמיים. פעם ב־2009 כשהחליטה לא להגיש כתבי אישום, ופעם כשהחליטה לבטל את הקביעה תמורת סכום זניח עבור הבנקים.

מרשות ההגבלים נמסר: "הסכמים הושגו בהמשך למתווה אליו הגיעה הרשות (בסיום תיק ממושך) בשנה שעברה, על פיו חמשת הבנקים הגדולים ישלמו 70 מיליון שקל לאוצר המדינה, אלא אם ייתגבשו הסדרי פשרה מול התובעים הייצוגים בנושא, אז הסכום יועבר ישירות לציבור הצרכנים, כפי שאכן קורה בפועל. בית הדין להגבלים, שאישר את המתווה, קבע בהחלטתו כי "המתווה רואה לנגד עיניו את טובת ציבור הלקוחות....מדובר בסכום המעלה את רף האכיפה בתחום".

תגיות

49 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

48.
איך פורשים?
ךפי הסכם הפשרה כל "חברי הקבוצה" מלבד הפורשים מוותרים על כל טענה עתידית כלפי הבנקים. כלומר כל הלקוחות בהווה ובעבר איכשהו מוותרים על תביעה עתידית בלי לחתום על כלום, וזאת אאע אם "פרשו". כמובן שהחוזה לא חוקי בכל אופן, אבל עדיין האם קיימת דרך בפועל "לפרוש" ומהי? מישהו יודע?
ש  |  08.09.15
47.
לפי עניות דעתי העו"דים מעלו בתפקידם וצריך לתבוע אותם
לפי עניות דעתי הבלתי מקצועית בעליל אני חושב שעורכי הדין ואחרים לא עשו את עבודתם כנדרש. מיעוט הזמן שניתן לציבור לבקש ההחזר , והתזמון הגרוע של ימי ערב חג שבו לאף אחד אין את הפנאי לכך הם שערוריה וקשה שלא להניח שמדובר בניהול זמנים מכוון. לעו"ד שיצאו עם השלל ממש לא משנה שהם הגיעו לתוצאה כל כך גרועה לציבור והאנשים המוחלשים בחברה אלה שהיו שבויים בידי הבנקים, שאין להם יכולת להתמודד עם בעיות ומשימות כי הם קורסים גם ככה בוודאי שלא יכולו לקבל את הפרוטות שעבורן הן ממש כסף. לדעתי צריך להגיש ייצוגית נגד כל מי שלקחו חלק בפארזה הזו.
יואב , מרכז  |  07.09.15
45.
רושם דברים של השיחה עם הפקידה מהבנק
אני: שלום, אני הבנתי שמגיע לי כסף חזרה מהבנק בגלל שתיאמתם עמלות עם בנקים אחרים או משהו כזה בנקאית: נכון, היה לך חשבון בסניף שלנו בין 1990-2008? אני: כן, בגיל 8 ההורים שלי פתחו לי חשבון בלאומי ושם שמרתי את כל ההון שלי שהיה בערך 100 שקלים פלוס מינוס בנקאית: והיום אתה כבר לא בבנק שלנו? אני: לא בנקאית: אז כן, אתה עומד בקריטריון אני: יש! כמה מגיע לי? בנקאית: רגע אני אבדוק אני: בדיוק באתם לי טוב, אני רוצה לטוס עם אשתי לחופשה בחו"ל בנקאית: מה הת.ז.? אני: 063455688 בנקאית: בודקת אני: או לקנות לה רכב בנקאית: יאיר? אני: כן בנקאית: אני מסתכלת כאן אני: אולי איזה צימר יוקרתי בנקאית: ואני רואה שמגיע לך אני: או אפילו להוסיף עוד חדר בבית בנקאית: 4.95 ש"ח אני: בנקאית: אני: בנקאית: אני: 4.95 ש"ח? בנקאית: 4.95 ש"ח אני: אפילו לא 5 שקלים? בנקאית: לא, זה חמש אגורות פחות אני: את זה אני יודע בנקאית: איך אתה רוצה את ההחזר, במטבעות או ישירות לחשבון? אני: רגע, זו החלטה כבדה, תני לי שנייה לחשוב על זה בנקאית: קח כמה זמן שאתה צריך אני: אם זה במטבעות זה מטבע אחד של חמש? בנקאית: לא, זה 4.90 במטבעות. אין מטבע של חמש אגורות. אני: מי קבע שזה יורד למטה ולא עולה למעלה? בנקאית: הטלת מטבע אני: אבל לא הטלת בנקאית: הטלתי עם הקודם, יצא לו 5. אז אצלך זה 4.90 אני: בנקאית: אני: טוב, אני לא מאמין שאני מנהל דיון על זה, תעבירי לחשבון שלי בבקשה וזהו בנקאית: בשמחה, רק תחתום לי כאן שאתה יודע שאתה משלם על זה עמלה של 5.50 שקלים אני: 5.50 שקלים? בנקאית: כן, זו עמלה של פעולה מול בנקאי אני: אבל זה יותר ממה שאני אקבל בנקאית: יותר ממה שתקבל? אני: אם אני חותם אז אני מקבל 4.95 אבל משלם עמלה של 5.50. אני מפסיד 55 אג'. בנקאית: אמממ כן אני: בנקאית: אני: בנקאית: אני: יאללה איתכם, העיקר שתשלמו את הכסף הזה בחזרה לאזרחים ותבינו שאי אפשר סתם ככה לגנוב את האזרח יא גנבי עמלות *חותם*
שווה קריאה! , חיפה  |  06.09.15
לכל התגובות