אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נובל שוב מאיימת בבוררות שתעכב את פיתוח לווייתן צילום: אלבטרוס צילומי אוויר

נובל שוב מאיימת בבוררות שתעכב את פיתוח לווייתן

בכיר בצוות הבין־משרדי שגיבש את מתווה הגז: "זה יהיה אסון אם הם יתבעו. הבוררות יכולה להימשך שנים, ואז ישראל תישאר ללא חוזי גז ליצוא ועם צנרת בודדת שמחזיקה את כל המשק"

06.09.2015, 07:04 | ליאור גוטמן
חברות הגז דלק ונובל אנרג'י מאיימות לפתח את מאגרי הגז הקטנים כריש ותנין, ולהשאיר את מועד הפיתוח של מאגר לווייתן לפסיקת בוררות בינלאומית. זהו אחד החששות העיקריים שעלו בימים האחרונים בסביבת משרד ראש הממשלה בנימין נתניהו. החשש לא נולד בימים האחרונים, אולם הוא התחזק לאור התייחסותה של נובל לחוסר היכולת של נתניהו לאשר את מתווה הגז שגובש מולה.

קראו עוד בכלכליסט

ביום רביעי התקיימה פגישה של בכירי נובל עם נתניהו, כאשר יו"ר ומנכ"ל החברה דיוויד סטובר נכח על קו הטלפון. בכירי החברה הביעו במהלך השיחה חשש מדחייה נוספת בפיתוח מאגרי הגז, ויממה לאחר מכן סטובר הוציא הודעה חריפה: "מתווה הגז אושר באופן חד־משמעי על ידי הקבינט. זה מחויב המציאות שממשלת ישראל תאשר את המתווה ללא דיחוי. נובל מוכנה להגן מיידית על נכסיה". האפשרויות העומדות בפני נובל רבות. הקיצונית שבהן היא גרירתה של ישראל להתנצחות בבוררות משפטית בינלאומית שתארך שנים.

יצחק תשובה, צילום: אוראל כהן יצחק תשובה | צילום: אוראל כהן יצחק תשובה, צילום: אוראל כהן

בכיר בצוות הבין־משרדי שגיבש את מתווה הגז התייחס לכך: "זה יהיה אסון אם הם יתבעו. הבוררות יכולה להימשך שנים, ואז ישראל תישאר ללא חוזי גז ליצוא ועם צנרת בודדת שמחזיקה את כל המשק".

בהיעדר מתווה מאושר, נובל ודלק נשארות עם מועדי פיתוח למאגרי כריש ותנין שכפופים לחוק הנפט. לפי ההערכות, נובל תרצה להוכיח שהיא "לא שוברת את הכלים", אף על פי שסוגיית פיתוח לווייתן תקועה, ותפתח אותם.

מי שלא מחכה לאף אחד הוא בעל השליטה בדלק יצחק תשובה, שנפגש בחמישי האחרון עם נשיא קפריסין ניקוס אנסטיאדיס. בפגישה השתתפו מנכ"ל דלק קידוחים יוסי אבו, שר האנרגיה הקפריסאי ג'ורג לקוטריפיס ובכירי נובל.

ההערכות הן שככל שאישור מתווה הגז הישראלי יתעכב, דלק ונובל יתקדמו בפיתוח מאגר אפרודיטה הקפריסאי שנפחו כ־60% מנפח מאגר תמר. בשל צורכי המשק הקפריסאי הנמוכים, רובה המוחלט של מכסת הגז במאגר זה מיועדת ליצוא והיא יכולה לשמש את החברות באחד משני החוזים שמתוכננים להיחתם מול מצרים. לפי התוכנית המקורית, הגז שיסופק למצרים אמור להגיע ממאגרי תמר ולווייתן, שפיתוחו מתעכב בגלל שהמתווה לא מאושר.

במשרד האנרגיה חוששים מתסריט כזה. הדבר היחיד שמונע את התממשותו הוא הסכם לחלוקת מאגר הגז שנחתם בין ישראל לקפריסין, משום שמאגר אפרודיטה זולג בחלקו למים הכלכליים של ישראל.

תגיות

34 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

33.
חוצפה! נובל הפרה בבוטות את תקנות ההגבלים העסקיים בישראל!
נובל לא פנתה, לפי דרישות החוק, לקבל אישור מהממונה על ההגבלים לכניסת שותפות ללוויתן. לאחר שנתגלההמאגר הם באו וביקשו אישור מתוך מחשבה יהירה שיקבלו אותו ללא קושי. זה נכון שהממונה נטה לאשר להם את הכניסה ללוויתם בדיעבר, אבל נקודת המוצא היא שהחברה חטאה חטא קדמון ולא ביקשה אישור ועכשיו מאיימת על המדינה. לפי חוק הנפט אם הם לא יקדחו וישאירו את המאגר מיותם אפשר לקחת להם אותו ללא תמורה.
יריב  |  06.09.15
30.
איך זה שבכל העולם מצליחים מצליחים ליצור סביבת רגולציה סבירה...
... ורק פה חברות הגז מאיימות לתבוע וכולם מתקפלים? חברות הגז לא עומדות בהסכם לפיו הן צריכות לפתח את לוויתן ולכן הן צריכות להחזיר את הזכיון למדינה. אם נובל לא רוצה יש מספיק חברות שישמחו לפתח מאגר בגודל של לוויתן. אסור לשכוח שחברות הגז לא יפסידו פה לפי שום מתווה - השאלה היא אם הן כמקובל בענף בכל העולם או פי שלוש כפי שהן רוצות.
ג'ו  |  06.09.15
לכל התגובות