אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כך תנצלו את ראש השנה לתכנון כלכלי צילום: שאטרסטוק

כך תנצלו את ראש השנה לתכנון כלכלי

בידקו את הביטוחים, אתרו כספים אבודים ותכננו הוצאות גדולות כמו חופשות או אירועים משפחתיים - כך תעברו את השנה החדשה בלי ליצור מינוס בבנק

06.09.2015, 13:51 | ליאורה הירשהורן
ביומיום לרוב קשה לקחת פסק זמן כדי לתכנן מראש את התקציב השנתי שלנו. ראש השנה יכול להוות זמן מצוין לבחון מה צפוי לכם כלכלית בשנה הקרובה ולהיערך בהתאם. כדי לערוך תכנון כלכלי, עליכם להתחשב בהכנסות ובנכסים העומדים לרשותכם לצד ההוצאות הצפויות לכם בשנה הקרובה. מומלץ לרשום את ההוצאות שאתם מוציאים בפועל, לאורך כל השנה – ולהיעזר במידע זה כדי לקבוע את סעיפי התקציב העתידי ואת ההוצאה הצפויה בגינם. הנה מספר דברים שכדאי לקחת בחשבון בתכנון ההוצאות לקראת השנה הבאה. כדי לראות פירוט מלא של הוצאות צפויות, היכנסו למחשבון ניהול תקציב באתר 'האוצר שלי'.

1. ביטוחים:

משנת 2015 ביטוחי הרכב והדירה לא מתחדשים באופן אוטומטי. המשמעות היא שמוטלת עליכם האחריות לחדש את הביטוח ולוודא שאתם נשארים מכוסים לאורך כל ימות השנה. לעובדה שהביטוח מסתיים יש השלכה כלכלית על תכנון התקציב שלכם, שכן הסכום אותו אתם משלמים על הביטוח כיום יכול לעלות או לרדת בהתאם לעסקה החדשה שתחתמו מול חברת הביטוח. כדי לנצל את סיום הביטוח לטובתכם, בררו תחילה מה כולל הביטוח שלכם כיום ומפני מה הוא מגן עליכם. נוסף על כך, ערכו סקר שוק בין חברות הביטוח השונות ובדקו איזו חברת ביטוח מציעה לכם את המחיר הטוב ביותר. לשם כך, היכנסו לאתר אגף שוק ההון והיעזרו במחשבונים ובמדריכים השונים. כדאי להיעזר גם במדד השירות של משרד האוצר ולראות מה הציון שקיבלה כל חברת ביטוח. כמו כן, כדאי לבדוק האם אתם זכאים להטבות בגין מאפיינים מסוימים כגון נהג ללא תביעות קודמות או לחלופין אולי אתם זכאים להטבות ממקום העבודה שלכם. כדי לקרוא עוד על ביטוחים, היכנסו לאתר האוצר שלי.

2. כספים אבודים:

בתקציב מאוזן, יש לקחת בחשבון את צד ההוצאות, אבל לא פחות חשוב הוא צד ההכנסות שאמורות לכסות על ההוצאות הצפויות. ראש השנה הוא זמן טוב לבדוק האם יש בבעלותכם כספים שכלל לא ידעתם או שכחתם מקיומם. אלו הם כספים אבודים שהם שלכם, אבל איבדתם מעקב אחריהם. כספים אבודים יכולים להיות חסכונות פנסיונים לא פעילים, חשבונות וחסכונות לא פעילים בבנק וכספים שירשתם מקרוב משפחה שנפטר. כדי לעשות סדר בכספים האבודים, עליכם לחשוב באיזה שלב בחיים יכול להיות שאיבדתם מעקב אחר הכספים. לנוחיותכם, היעזרו במנוע החינמי לאיתור חסכונות לא פעילים או לחילופין השתמשו במסלקה הפנסיונית. כדי לאתר חשבונות בנק רדומים, עליכם להיעזר בדוחות תקופתיים ישנים שקיבלתם מהבנק ולברר האם קיים חשבון על שמכם. כאן תוכלו לקרוא עוד על דרכי איתור כספים אבודים.

תכננו מראש את החופשה וחשבו כמה תצטרכו לחסוך בכל חודש, צילום: שאטרסטוק תכננו מראש את החופשה וחשבו כמה תצטרכו לחסוך בכל חודש | צילום: שאטרסטוק תכננו מראש את החופשה וחשבו כמה תצטרכו לחסוך בכל חודש, צילום: שאטרסטוק

 

3. חופשות:

חופשה היא לפעמים גחמה של רגע ורובנו מכירים את אותו הרגע שבו אנחנו מרגישים שאנחנו פשוט 'חייבים חופש מהעבודה'. אז אנחנו מחליטים לארוז בספונטניות את הילדים ולנסוע לחופשה בארץ או בחו"ל. אבל האמת היא שחופשה משפחתית יכולה להגיע לעלויות של מאות, אלפי ואפילו עשרות אלפי שקלים כולל לינה, אוכל, אטרקציות ואולי גם טיסה לחו"ל – והוצאה גדולה ולא מתוכננת עלולה להביא בהמשך לנזק גדול. נסו להחליט מראש על אופי החופשה המשפחתית שאתם רוצים כדי לנסות ולהעריך מראש מה הסכום שצריך להקצות בצד עבורה. ברגע שיהיה ברשותכם את הסכום המוערך, תוכלו להעריך כמה עליכם לחסוך מידי חודש כדי להימנע מנטילת הלוואה, לרבות כניסה למינוס. בד בבד, תוכלו לקחת הוצאה זו בחשבון בזמן שאתם מקבלים החלטות כלכליות נוספות.

4. קניות בסופר:

אי אפשר באמת לוותר לחלוטין על קניות בסופר או לחלופין לצמצם את רשימת הקניות באופן משמעותי שעלול לפגוע בתזונה נכונה. אבל בכל זאת, כשעומדים בפני ההחלטה כמה להוציא על קניות שוטפות בסופר כחלק מתכנון כלכלי, חשוב לזכור שיש דרכים רבות להוזיל את אותו סל הקניות שאתם רגילים לקנות. בראש ובראשונה, חשוב מאוד ליצור רשימת קניות ולהשתדל לדבוק בה במהלך הקנייה. בנוסף, חוק שקיפות מחירים של רשתות המזון שנכנס לתוקפו מוקדם יותר השנה, מחייב את רשתות השיווק לפרסם באתר האינטרנט את המחירים של כל המוצרים, בכל סניף, בצורה גלויה וחופשית. כך למשל, תתאפשר לכם השוואה אמתית וגלויה בין המחירים של המוצרים השונים שתוכל להבטיח לכם שתבחרו בסל הזול ביותר. בנוסף, המועצה לצרכנות מעניקה שירות במסגרתו יישלח לכם בכל שבוע מייל עם תוצאות בדיקה שערכה סיירת מטעמה עם רשימת הסופרים הזולים ביותר באזור מגוריכם. היכנסו לקרוא עוד באתר המועצה הישראלית לצרכנות.

5. אירועים גדולים:

חוגגים בר/בת מצווה? חתונה? מזל טוב! בזמן תכנון ההוצאות לשנה הקרובה צריך לשים לב לאירועים גדולים שלכם או של הקרובים לכם. פעמים רבות אנו נוטים לשכוח את ההוצאות הכרוכות באירועים של הקרובים לנו אבל מתנות וצ'קים הם לא דבר של מה בכך כשמחברים את הסכומים לכדי הוצאה שנתית. לכן מומלץ להכניס גם את המתנות והצ'קים להוצאות הצפויות כדי לא להישאר מופתעים. לאירועים הגדולים אף כדאי לקבוע תקרת הוצאות בהתאם ליכולת הכלכלית שלכם ולא לחרוג ממנה. בנוסף, נסו לתכנן את האירוע בצורה שתהיה תואמת ליכולת הכלכלית שלכם, ורצוי לחסוך אליה מראש מבלי להתפתות לקחת הלוואה.

קראו עוד כיצד לנהל תקציב מאוזן בדרך להתנהלות פיננסית נבונה באתר 'האוצר שלי'. בנימה זו, נאחל לכולם שנה טובה ושתהיו לפלוס ולא למינוס בבנק.

הכותבת היא סגנית בכירה לממונה על שוק ההון במשרד האוצר ואחראית על קידום חינוך פיננסי במסגרת "האוצר שלי".

 

 

 

 

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
כמה עצות בנאליות ולא יעילות .
1) תתילו לתעד את ההוצאות באפלקציה , גם ככה כולם כל היום עם הסמארטפן ביד . אפליקציה מעולה היא MONEY LOVER לפי קטגוריות אפשר לבנות תקציב משהו מדהים. 2) תתחילו לחסוך. עם המינוס ועם הכל כל חודש לחסוך קצת פתאום בסוף השנה יש כמה אלפי שקלים ליום גשום. 3) תלמדו לבשל ! הרצון ללכת למסעדות יפתח האוכל שתכינו יהיה הרבה יותר בריא וטעים. 4) אתגרו את עצמכם למשל החודש לא קונים בגדים לא לעצמנו ולא לילדים. החודש נוסעים כמה פעמים בתחבורה ציבורית או הולכים ברגל לעבודה או עושים הסעה עם עוד כמה אנשים. תתפלאו כמה מהביזובוזים שלנו ניתן לחסוך עם הרגלים נכונים. 5) סיפרייה עירונית מינוי אחד קטן בסכום זניח והחיים שלכם משתנים . 6) קחו את זה בקלות ובשימחה ! תחשבו אני דואג לעתיד שלי לא אני ממש מסכן ולא יכול לקנות כלום. כמו דיאטה זה שינוי באורך חיים שבסופו יהיה לכם יותר טוב ופחות דברים לדאוג לגביהם.
מיכ  |  06.09.15