אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

ניתוח כלכליסט

נתניהו מציג: הפארסה הגדולה של מתווה הגז

הגז הטבעי שהתגלה במימי ישראל לפני 6 שנים חולל מהומות פוליטיות אדירות. ראש הממשלה שם את יוקרתו על מתווה הגז שגיבש מול דלק ונובל, ומוכן לעשות הכל כדי לאשר אותו. אבל אולי הוא צריך להודות שעליו לחשב מסלול מחדש

08.09.2015, 06:52 | נעמה סיקולר, שאול אמסטרדמסקי וליאור גוטמן

מחיאות הכפיים של ראש הממשלה בנימין נתניהו בסיום ההצבעה אתמול והכינוס הספונטני של העיתונאים כדי לחגוג את הרוב כי "נתניהו משיג כל מה שהוא רוצה", מכסים על מציאות הרבה יותר עגומה.

קראו עוד בכלכליסט

 

רה"מ אולי מגלה נחישות יוצאת דופן בעניין מתווה הגז, אבל ההתנהלות של הממשלות בראשותו - הנוכחית וקודמותיה הן לא יותר מפארסה אחת גדולה.

עוד מבלי להיכנס לפרטי המתווה הממשלתי ולנתח כיצד היה ניתן למקסם את ההישגים שקיימים בו, על עצם ההתנהלות מגיע לנתניהו ולממשלה בראשותו ציון נכשל.

 

כי גם אם מתווה הגז יאושר בסוף בתרגיל כזה או אחר, ההתנהלות כולה היא אנטיתזה למשילות ולאחריות. אם לא היה מדובר באחת ההחלטות הכלכליות החשובות שנלקחו בישראל בשנים האחרונות, החלטה שיכולה לשנות את חיי האזרחים בישראל לשנות דור קדימה, זה אולי היה מצחיק.

להחליט זו לא מילה גסה

 

מה לא היה לנו כאן - ממונה על הגבלים עסקיים שניהל שנים מגעים עם חברות הגז, התפכח והתפטר; ראש רשות חשמל שניסתה להזהיר שמדובר בקטסטרופה ומצאה את עצמה מפוטרת; צוות ממשלתי שניהל מגעים ארוכים עם חברות הגז רק כדי להביא את המתווה הטוב ביותר, ואז אחרי חודש להביא שוב לאישור הממשלה את המתווה הטוב ביותר; קבינט מדיני ביטחוני, לחצים אמריקאיים, ממשלה ושוב ממשלה; מאגר גז ענק שהתגלה במצרים; כמה ניסיונות לגייס רוב בכנסת; ואריה דרעי אחד, ששוב הכל מתנקז אליו כיוון שהוא האיש היחידי שיכול לממש את התקדים ההיסטורי, לעקוף את סמכויות הממונה על ההגבלים העסקיים ולהעניק לחברות הגז פטור מהסדר כובל. הוא או הממשלה, אם יצליח נתניהו לגייס את הרוב שיאפשר לו את המהלך הזה.

 

די. מספיק. הגיע הזמן שנתניהו יקבל את ההחלטה החשובה ביותר - מתי הוא גומר עם הסיפור הזה, או משנה כיוון ומנסה דרך אחרת. חודשיים וחצי חלפו מהרגע שאישרה הממשלה את מתווה הגז בקבינט ופרסמה אותו לציבור. בזמן הזה שלוש פעמים הוא ניסה להביא לכנסת את ההצבעה על העברת הסמכות של דרעי ליטול את סמכות הממונה על הגבלים עסקיים לידי הממשלה, ובכל פעם הוא נכשל. כמה זמן הוא עוד ימשיך לנסות? עוד חודש? עד פסח?

 

בינתיים המצרים מוצאים עוד גז ואולי ימצאו גם בקפריסין. כל יום שעובר מקטין עוד ועוד את הסיכוי לפיתוח מאגר לווייתן, עם מתווה או בלעדיו. לכן הגיע הזמן שיתחום את האישור בזמן ושיקבע לעצמו דדליין. אי אפשר למשוך את זה לנצח. אפילו חברות הגז כבר מבינות שהוא מבלף.

 

להפוך את הפרדיגמה

 

לרשות נתניהו והממשלה עומדות כעת שלוש אפשרויות. הראשונה היא לא לעשות כלום - לשכוח מהמתווה, ועל הדרך לשכוח מהגז, וזהו. זו האפשרות הגרועה ביותר.

 

האפשרות השנייה היא להמשיך להתעקש על המתווה הנוכחי ולבצע בו שינויים קלים. האפשרות הזאת סיזיפית ואינה מובילה לשום מקום, אלא אם יגדיל נתניהו את הקואליציה שלו.

 

האפשרות השלישית היא לשנות פרדיגמה לחלוטין, להודיע כי הניסיון להעביר את המתווה כשל ולחשוב מחדש מה עושים עכשיו - מה המטרות החשובות ביותר לממשלה ומה הדרך להשיגן, בהינתן שהדרך הנוכחית כשלה.

 

אם המטרות החשובות ביותר לממשלה הן שישראל לא תהיה תלויה בצינור אחד ובמאגר אחד, נתניהו יכול להחליט שהממשלה תממן הנחת צינור נוסף ממאגר תמר (עניין של 6—7 מיליארד שקל בפריסה לכמה שנים; לא עלות בלתי אפשרית) ושהמדינה תיתן ערבויות לחברות הגז לפיתוח מאגר לווייתן (אין לזה אפילו עלות תקציבית, לפחות לא ישירה).

 

אי אפשר למשוך זמן לנצח

 

זו שעת ההכרעה הגדולה ביותר של נתניהו, הזמן שלו להיות מנהיג באמת.

 

דרך אחת להשיג את מבוקשו היא לתחמן. למשל, שדרעי ייצא לנבצרות כדי שמישהו אחר יחלק במקומו היתרים להפעיל את הכדורגל בשבת, כפי שדרש ממנו בית המשפט השבוע.

 

במקרה כזה, נתניהו יתפוס לרגע את מקומו של דרעי כשר הכלכלה ויאשר על הדרך את מתווה הגז.

 

דרך שנייה היא לגלות מנהיגות ולהצהיר בפני הציבור - אם עד תאריך מסוים לא נצליח בדרך הזאת, נבחר בדרך אחרת, ואלה פרטיה.

אם הזמן הוא אכן מרכיב חשוב כל כך, נתניהו אינו יכול למזמז את זה לנצח. נתניהו, אשר כבר את המתווה הזה או הבא חלופה אחרת לגמרי.

 

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
לא מתאים לכם להעתיק את השטויות של שטייניץ
במאמר מופיע המשפט "בינתיים המצרים מוצאים עוד גז ואולי ימצאו גם בקפריסין" שטייניץ מספר לנו כי "בקפריסין מחפשים [גז] וגם ימצאו". שטייניץ יודע, או צריך לדעת כי בקפריסין מצאו גז כבר לפני ארבע שנים. זו אינה נקודה טריוויאלית, מאחריה נמצא מידע הסותר לחלוטין את מה שנתניהו, שטייניץ ונושאי כליהם מנסים ל'מכור' לנו כדי להצדיק את אישור מתווה הגז. בסוף דצמבר 2011, שנה אחרי תגלית לויתן, הודיעה נובל אנרג'י על תגלית אפרודיטה בקפריסין. שדה אפרודיטה בבעלות נובל אנרג’י וקבוצת דלק, נמצא בבלוק 12 במים הכלכליים של קפריסין, כ-35 ק"מ ממערב לשדה הגז לויתן. באפרודיטה יש כ-4.5 TCF, או כ- 130 BCM גז טבעי, כמחצית משדה תמר, ופי 4.5 מכמות הגז שהיה במארי-בי (ים-תטיס) שסיפק גז לישראל בשנים 2004 – 2012. כאמור, זו אינה נקודה טריוויאלית, שכן עד היום שדה הגז אפרודיטה לא פותח, ולא שמענו משטייניץ ומתאגידי הגז על בעיות 'מתווה גז' או בעיות רגולטוריות בקפריסין, על וויכוחים ציבוריים כאלו ואחרים בקפריסין שעיכבו או מעכבים את פיתוח שדה אפרודיטה. שדה הגז אפרודיטה בקפריסין לא פותח במשך ארבע השנים מאז התגלית, למרות שקפריסין משוועת לפתח אותו, מכיון שאספקת גז מאפרודיטה תקטין בצורה משמעותית את הוצאותיה בתחום האנרגיה. לקפריסין יש מספר יתרונות, בין השאר היא חברה באיחוד האירופי, יש לה הסכמי כפל מס עם יותר מ-45 מדינות, יש לה תשתית כלכלית-חברתית טובה, ומערכת פוליטית ומשפטית יציבה. למרות הצורך בגז והיתרונות של קפריסין, שדה אפרודיטה עדין לא פותח, ועברו כ-4 שנים מאז גילויו. קפריסין קטנה מלהיות שוק המצדיק את ההוצאות בפיתוח שדה אפרודיטה. הפתרון הוא בייצוא הגז. נשאלת השאלה מה הפריע לנובל אנרג'י וקבוצת דלק המחזיקים במאגר אפרודיטה לחתום על הסכמי 'ייצוא' למצרים דוגמת אלו שאותן חברות רצו ורוצות לחתום עם בריטיש גז ויוניון פנוסה ולספק גז מלויתן? רק לפני שלשה חודשים, באמצע יוני 2015, שלש וחצי שנים אחרי התגלית, מסרו נובל אנרג'י וקבוצת דלק המחזיקים במאגר אפרודיטה כי הגישו לממשלת קפריסין מתווה מוצע לתוכנית פיתוח של מאגר אפרודיטה. בהודעה מבהירים השותפים כי הגשת מתווה תכנית הפיתוח "כפוף, בין היתר, לאישור תכנית פיתוח סופית על-ידי ממשלת קפריסין והשותפים במאגר אפרודיטה, צפי סביר למכירות גז טבעי, ובקבלת החלטת השקעה סופית (FID) על-ידי השותפים במאגר אפרודיטה". (הדגשה לא במקור). מתווה הפיתוח המוצע דומה, כמעט זהה למתווה הפיתוח של לויתן. כלומר, כארבע שנים אחרי התגלית, הפיתוח של מאגר אפרודיטה עדיין לא וודאי, ומותנה במה שמוגדר בלשון נקיה ב"צפי סביר למכירות גז טבעי". מסתבר שכמו במאגר לויתן בישראל, כי האפשרויות לייצא גז טבעי בצינורות לשווקים באזור אינן כה ריאלית, וזו הסיבה לכך שאפרודיטה ולויתן לא פותחו עד היום הזה.
אמנון פורטוגלי  |  10.09.15
10.
הפארסה רק תלך ותחריף עם השנים
כאשר יתבררו עוד עובדות על שוק הגז בישראל - - כאשר יתברר בעוד כך וכך שנים שבעצם לא נותר כמעט גז לחפש, כך שהטיעון שצריך לייצא 50% מהגז כדי לעודד עוד חברות להגיע הוא טיעון שקרי. - כאשר יתברר כי המיסוי מהגז יגיע לפחות 5 שנים אחרי פיתוח לוויתן - כאשר יתבררו המימדים הצנועים של מיסוי הגז, והתרגילים בהם נוקטות חברות הגז כדי להקטין את המיסוי (60% - בחלומות הלילה שלכם) - כאשר יתברר כי ישראל תקועה עם מונופול בגז ל10 השנים הבאות ואין אפשרות לשנות. - כאשר יתברר לעוד תושבים כי 90% מעתודות הגז בעולם נמצאות בידי מדינות עויינות וכי מדינות ידידות לישראל כמו ארה"ב , שיש בהן גז, לא ממהרות למכור לנו אותו.
אלון  |  08.09.15
9.
לאדון אהרון ועוד שונאי ישראל שחושבים שהם אוהבים ישראל
מי שמך להחליט שמה שמי שלא חושב כמוך הוא שונא ישראל? חוצפן. מה הקשר בין פריחה בישראל לבין פיתוח של לווויתן בשנת 2020 שאת המיסים עליו נקבל בשנת 2025 לכל המוקדם? אתה יודע למה אין קידוחים היום? תסתכל בדוח מבקר המדינה - משנת 2012 משרד האנרגיה לא מאשר קידוחים בים. זה לא יחמוביץ זה ממשלת ישראל בראשות ביבי שמגנה על המונופול של החברים שלה. מי שמך להחליט ששמירת הגז לדורות הבאים הוא שנאת ישראל? נמאס כבר מהפטרונות והזחיחות - כאילו להפטר בשיא המרץ מ50% מהמאגרים זה פטריוטויות? גם אתה כמו שאול מרידור רוצה לסגור את המדינה עוד 30 שנה (בעצם רק עוד 27)? איזה אהבת ישראל , אשפר למות.
אורי  |  08.09.15
לכל התגובות