אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אירופה טובעת בחלב: ליטר חלב זול מליטר של מים מינרליים צילום: איי פי

אירופה טובעת בחלב: ליטר חלב זול מליטר של מים מינרליים

ליטל חלב עולה כיום באירופה דולר אחד בלבד וחקלאים רבים נאלצים למכור אותו במחיר הנמוך מעלות הייצור. בין הסיבות: רוסיה הטילה אמברגו על יבוא מוצרי חקלאות מאירופה והביקוש בסין ירד

08.09.2015, 11:24 | שירות כלכליסט

אירופה טובעת בחלב. בעקבות ההחלטה של רוסיה לאסור על היבוא, היחלשות הביקוש בסין והסרת הגבלות על הייצור, מצאה עצמה אירופה רוויה בחלב. כתוצאה מכך, החלב כיום באירופה זול יותר ממים מינרלים: בעוד שבקבוק של ליטר של מים עולה 1.50 דולר, ליטל חלב עולה 1 דולר בלבד.

הירידה הזו במחירים פוגעת בחקלאים והרפתנים, משום שבעוד שהמחיר הקמעונאי של החלב ירד ב-5% השנה, המחיר הסיטונאי צנח ב-20% לרמה של 33 סנט. בעקבות כך, חקלאים רבים נאלצים למכור את החלב שהם מייצרים במחיר הנמוך מעלות הייצור.

אתמול (ב') הפגינו אלפי חקלאים הפגינו בבריסל, חסמו את הכבישים עם הטרקטורים וזרקו על השוטרים ביצים וקש. מהאיחוד האירופי מסרו בתגובה כי יעבירו לחקלאים סיוע של 500 מיליון יורו כדי לעזור להם להתמודד עם המחירים הנופלים.

מחאת החקלאים באירופה, צילום: רויטרס מחאת החקלאים באירופה | צילום: רויטרס מחאת החקלאים באירופה, צילום: רויטרס

אחת הסיבות העיקריות למצבם העגום של החקלאים האירופיים נובעת כאמור מאמברגו המזון שקבעה מוסקבה בתגובה לסנקציות שהטילו עליה מדינות המערב. רוסיה הייתה אחד השווקים הגדולים ביותר למוצרי החלב של אירופה: 32% מיצוא הגבינה ו-24% מיצוא החמאה.

סיבה נוספת קשורה להאטה בביקוש מסין, שנחשבת ליבואנית החלב הגדולה בעולם. בעקבות המצב, קוראים החקלאים להחזרתן של מכסות ייצור שיעזרו לאזן את השוק. המכסות הללו בוטלו מוקדם יותר השנה לאחר 30 שנים.

ביטול הרגולציה הוביל לאספקת יתר, מצב שמפעיל לחץ נוסף על המחירים. "אם הייצור לא יופחת, השוק ימשיך להידרדר בקצב מהיר", הגיב רומולד שאבר, נשיא מועצת החלב של אירופה, המייצגת את הרפתנים והחקלאים.

תגיות