אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החברות הזרות נוהרות לאיראן צילום: איי פי

החברות הזרות נוהרות לאיראן

ההסכם שנחתם בין איראן למעצמות נתן את האות ושרים ונציגי חברות שונות ניצלו את השבועות האחרונים לבחינה קרובה של הפוטנציאל הטמון בשוק. האיראנים מצדם לא חוסכים במאמצים למשוך אותם

09.09.2015, 08:20 | דורון פסקין
ההסכם שנחתם בין איראן למעצמות נתן את האות לנהירת החברות הזרות לשוק האיראני, ושרים, נציגי חברות ענק וחברות בינוניות ניצלו את השבועות האחרונים לבחינה קרובה של הפוטנציאל הטמון במה שנראה כשוק מבטיח. האיראנים מצדם לא חוסכים מאמצים — הם מטפלים באורחים כבאח"מים ומספקים סיורים מודרכים במפעלים, בשדות נפט ובמתקנים שהיו רוצים לשדרג. עיקר תשומת הלב מרוכזת מטבע הדברים במגזר האנרגיה. האיראנים מציגים כעת למשקיעים זרים פרויקטים בשווי 100 מיליארד דולר לחמש השנים הקרובות, שנזנחו בשל הסנקציות.

לפי הצהרות האיראנים, חברות זרות שפעלו במדינה בתחום לפני הכבדת הסנקציות, כמו וורלי פרסונס האוסטרלית או טכניפ הצרפתית, כבר עושות צעדים לשיקום מעמדן בקרב מקבלי ההחלטות בממשל בטהרן.

איראנים חוגגים את הסכם הגרעין, צילום: איי אף פי איראנים חוגגים את הסכם הגרעין | צילום: איי אף פי איראנים חוגגים את הסכם הגרעין, צילום: איי אף פי

גרמניה, שהיוותה בעבר שותף מסחרי משמעותי עבור האיראנים, בולטת כיום במאמציה להניח יד על ההזדמנויות בשוק האיראני. שר הכלכלה הגרמני ביקר בטהרן בראש משלחת של בכירי המשק כדי לדון באפשרויות שיתוף הפעולה, ובכיר בחברת הענק לינדה צוטט באומרו "יש פוטנציאל אדיר" לפרויקטים בתחום.

הסכר שנפרץ עם הסרת הסנקציות לא מסתיים בחברות הענק ומקיף גם חברות בדרגים הנמוכים יותר. דוגמה לכך היא ההסכם שחתמו לאחרונה איראן וגרמניה להקמת חווה להפקת אנרגיה מרוח, ושתי תחנות כוח סולאריות באזור הכלכלי החופשי ארבאנד שבדרום מערב המדינה במימון גרמני ובשיתוף חברות איראניות פרטיות. בשלב ראשון, שיושלם בתוך 18 חודשים, יוקמו 30 טורבינות רוח והשלמת הפרויקט הסופית של הפרויקט מתוכננת ל־2019. האיראנים מסרו כי הגרמנים ישקיעו בפרויקט הסולארי כ־21 מיליון יורו.

מנהל האזור איסמאיל זמאני אמר שחוות הרוח תוכל לייצר 100 מגה־ואט של חשמל ושתי תחנות הכוח ייצרו 40 מגה־ואט נוספים. יזם הפרויקט ד"ר פרנק רייסבק הצהיר כי בעתיד יורחב פרויקט הפקת האנרגיה מרוח לערים נוספות באיראן, ובהן עבדאן ומשהר.

משקיעים ממדינות אסיה פעילים גם הם בשוק האיראני, ובעיקר היפנים, הסינים, הדרום־קוריאנים וההודים. בכירים בממשלת יפן נפגשו עם מקביליהם באיראן ודנו בשיתוף פעולה בתחומי הטכנולוגיה, האנרגיה והרכב. משלחת של בכירי התעשייה היפנית ביקרה באחרונה באיראן, ובעקבות זאת הודיעה חברת קובה על נכונותה להשקיע בפרויקטי כרייה ומחצבים שונים.

גם תעשיית הרכב האיראנית צפויה לזכות בשיקום מהיר. מגעים עם חברות יפניות ואירופיות לחידוש הייצור המקומי כבר החלו, לאחר שהסנקציות האחרונות פגעו קשות בתעשייה זו. לענף הרכב חשיבות כלכלית אדירה באיראן עם יותר מחצי מיליון מועסקים.

אולם הבעיה העיקרית של הענף היא ההסתמכות על יבוא רכיבים. לצורך כך תזדקק איראן לחדש את שיתוף הפעולה עם חברות זרות שעזבו אותה בלחץ משטר הסנקציות כמו פיג'ו ורנו.

למרות העניין שמגלות חברות זרות בתחום מוצרי הצריכה והמזון בשוק האיראני, נראה כי דרכן לשם אינה פשוטה, בוודאי בהשוואה למגזר האנרגיה.

למרות השמועות על כניסת רשת מקדונלד'ס לאיראן עדיין קשה לראות התפתחויות שכאלו, ולא רק בגלל המשמעות הסמלית לכך: בשנים האחרונות נשחק כוח הקנייה של המעמד הבינוני באיראן, בין השאר בשל שיעורי האינפלציה הגבוהים.

כמו כן, בתחום המזון צפויות החברות הזרות לתחרות עיקשת מצד הייצור המקומי, שפיתח תחליפים זולים בעידוד השלטונות כתגובה למשטר הסנקציות.

עם זאת חלק מהחברות הזרות המובילות בעולם, כמו נסטלה או דנונה, כבר פעילות בצורה מצומצמת באיראן שכן הסנקציות לא כללו את תחום המזון.

תגיות