אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם גרביים באמת מגנים מהצטננות? צילום: שאטרסטוק

האם גרביים באמת מגנים מהצטננות?

מדוע מומלץ לגרוב גרביים לפני השינה על מנת שלא להצטנן? הראש שלנו הרי לא מכוסה וכך גם כפות הידיים. אבינועם

10.09.2015, 07:42 | בלדד השוחי

אבינועם היקר,

 

תודה על השאלה המצננת. בימים אלה כל אזכור של חורף מתקבל בברכה. ואתה כמובן צודק. גם כשלובשים פיג'מה כהלכתה הידיים והראש נותרים גלויים, בדיוק כמו הרגליים. אלא שכפות הרגליים נוטות לבצבץ מתחת לשמיכה באמצע הלילה בעוד שאת הידיים קל לשמור מכוסות. ומנגד, גרביים הם עסק הרבה פחות מסורבל מכפפות.

לקרקפת דווקא יש כיסוי — ולא רק הכיסוי המובנה שנוטה להידלדל עם השנים. זוכר את מצנפות השינה? עד לפני כמה עשורים הן נחשבו לפריט חובה עבור הנמנמן החרד לבריאותו. אולי כי באותה תקופה נזלת היתה שלב לפני דלקת ריאות, שהיתה שלב לפני מנוחת עולמים. ואני מכיר יותר מטיפוס זהיר אחד שחובש כובע צמר בלילות קרים. אך כפות הרגליים לא זכו בכיסוי טבעי (אלא אם אתה הוביט), ורק הגיוני לעזור להן בזוג גרביים. לא כי הן מאבדות יותר חום מכל פיסת עור חשוף אחרת, רק כי קל להגן עליהן, אז למה לא?

אך כאן מתבקשת שאלה אחרת: האם יש קשר בין חשיפה לקור ובין המחלה המכונה "הצטננות" או "התקררות"? האם שמה של המחלה הזו מוצדק? עושה רושם שלא. המחלה הזו, שאינה אלא דלקת בדרכי הנשימה העליונות, נגרמת מפעילות של נגיפים (וירוסים, בלעז). בערך חצי מהאנשים שנחשפים לנגיפים מהסוג המתאים מקבלים נזלת, עם גרביים או עם בלי.

המדע טרם גילה למה נגיף ההצטננות פוגע בנו יותר בחורף, אבל כנראה מדובר בכמה גורמים: בחורף פחות מאוורר, היובש פוגע בציפוי הרירי של מערכת הנשימה והגוף מייצר פחות ויטמין D, איור: ערן מנדל המדע טרם גילה למה נגיף ההצטננות פוגע בנו יותר בחורף, אבל כנראה מדובר בכמה גורמים: בחורף פחות מאוורר, היובש פוגע בציפוי הרירי של מערכת הנשימה והגוף מייצר פחות ויטמין D | איור: ערן מנדל המדע טרם גילה למה נגיף ההצטננות פוגע בנו יותר בחורף, אבל כנראה מדובר בכמה גורמים: בחורף פחות מאוורר, היובש פוגע בציפוי הרירי של מערכת הנשימה והגוף מייצר פחות ויטמין D, איור: ערן מנדל

המדע עוד לא גילה מדוע נגיף ההצטננות פוגע בנו יותר בעונה הקרה, אבל נראה שמדובר בשילוב של כמה גורמים. אפילו בארצנו הלוהטת, בחורף החדרים פחות מאווררים ויותר צפופים, וסיכויי החשיפה לנגיף מטפסים בהתאם. אוויר החורף הקר והיבש עושה שמות בציפוי הרירי של מערכת הנשימה, קו ההגנה הראשון נגד פלישה. ואולי גם מחסור בוויטמין D, שאותו גופנו מייצר כשהוא נחשף לקרני השמש, משחק פה תפקיד. גרביים לא עוזרות לאף אחד מהגורמים האלה.

ישנם מדענים הסוברים כי המערכת החיסונית נחלשת כשהגוף נחשף לקור, אלא שבינתיים רוב המחקרים לא מצאו קשר בין טבילת הרגליים באמבט קרח לסיכויי ההידבקות בנגיף המושמץ.

רוצה להתגונן מהצטננות? רחץ ידיים לעתים קרובות. על אף שהנגיף יכול להתפשט דרך טיפות הנזלת הזעירות שמותזות לאוויר בכל עיטוש, נראה שרוב ההדבקות מתרחשות כשטיפה כזו נוגעת ביד, והיד בתורה מחדירה את הנגיף לגוף, תוך שפשוף האף או העיניים. נראה שדווקא הפה חסין יותר, אולי כי הוא מחובר למערכת העיכול החומצית.

אז מעתה אמור: גרביים כדי לשמור על החום, שטיפת ידיים כדי לשמור על הבריאות — שלך ושל כל מי שאתה עלול להדביק.

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
קשר לחולשת המערכת החיסונית?
האם יתכן שהנטיה להצטנן כשישנים ללא גרביים/ כשבחורף יוצאים ללא כיסוי ממקלחת קרה/ וכו' קשורה לחולשת המערכת החיסונית? אני מעלה אפשרות זו כי נדמה לי שנטיה זו רווחת יותר אצל בעלי מערכת חיסונית שטרם התחזקה (ילדים) או שנחלשה (קשישים), ופחות למשל אצל חיילים ואצל אנשים שהרגילו את הגוף שלהם לעמוד בשינויים טמפרטורה (כמו מאו צה טונג בזמנו שנהג לשחות בינג צה הקר).
סבא וירוס  |  12.09.15
לכל התגובות