אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביהמ"ש ביטל שומת היטל השבחה שהוצאה לפני התיקון לחוק התכנון והבנייה צילום: shutterstock

ביהמ"ש ביטל שומת היטל השבחה שהוצאה לפני התיקון לחוק התכנון והבנייה

השומה הראשונה לנכס הוצאה ב-2007 אך הוא לא נמכר בסופו של דבר. ביהמ"ש קבע שבהיעדר מימוש, הוועדה המקומית רשאית לבטל את השומה שנקבעה ולהוציא במקומה שומה חדשה

09.09.2015, 17:30 | דותן לוי

בעלת קרקע ביישוב גני הדר (ליד רחובות) תשלם את מלוא היטל ההשבחה שנקבע לה על ידי הרשות המקומית, כך קבע לאחרונה בית המשפט המחוזי מרכז. הוועדה המקומית של מועצת גזר שבתחומה ממוקם הנכס קבעה לו בשנת 2007 היטל השבחה בגובה 407 אלף שקל אך בסיכומו של דבר מכירת הנכס לא מומשה מסיבות שונות.

חמש שנים לאחר מכן, בשנת 2012 נמכר הנכס ובעקבותיו הוצאה לבעלים שומה חדשה בסכום של 607 אלף שקל. השומה החדשה הוצאה בהתאם להוראות תיקון 84 לחוק התכנון והבנייה, אשר נכנס לתוקף ביולי 2008 וביטל את האפשרות של מוסדות התכנון להגיע להסכמות עם נישומים לעניין היטל השבחה.

בעלת הקרקע טענה, כי שומת 2007 הייתה שומה סופית ומחייבת, וכי הוועדה המקומית לא הייתה מוסמכת להנפיק שומה חדשה. לדבריה, אין בתיקון החדש כדי לבטל שומות שהתקבלו טרם כניסתו לתוקף.

עוד היא טענה, כי שומת 2007 מהווה חוזה מחייב שאין לסטות ממנו, וכי ביטולן סותר את עקרון חוקיות המנהל. ועדת הערר המחוזית לפיצויים והיטלי השבחה דחתה את טיעוניה וקבעה, כי מאז עריכת השומה חלפו שנים רבות, ללא שבוצע כל מימוש וללא ששולמה שומת 2007. במהלכן נכנס לתוקפו תיקון 84 לחוק התכנון והבניה, ששינה באופן מהותי ופרוצדוראלי את הוראת החוק העוסקת בהיטל השבחה, לכן, הוועדה המקומית אינה רשאית להגיע להסכמות עם נישומים.

בעלת הקרקע ערערה לבית המשפט המחוזי על החלטת ועדת הערר, אך גם במקרה זה נדחו טענותיה ונקבע כי הפגמים בשומת 2007 מפקיעים את תקפה וכי גם ועדת הערר נהגה כדין כאשר דחתה את הערר והותירה את השומה החדשה על כנה.

את הוועדה המקומית גזר, ייצגו עוה"ד שחר בן עמי והילה הררי דורון ממשרד שרקון, בן עמי, אשר ושות'.

תגיות