אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

יש לנו עניין בפועלי בניין, כי אין מספיק

אפילו אם מחר יתחילו להפשיר קרקעות בטירוף, אין בארץ די ידיים עובדות לעמוד במשימה. אמיתי גזית הזיע לצד פועלי בניין מטורקיה בניסיון להבין איך החלטות עבר של הממשלה גרמו למחסור, עד כמה מחירי הדירות מושפעים מכך וגם כמה באמת מרוויח פועל בניין

14.09.2015, 08:01 | אמיתי גזית

ארוחת הבוקר שאכלו עשרות פועלי החברה הטורקית יילמזלר בבניין מגוריהם בכפר קאסם החזירה אותי לימי המילואים שלי. על שולחן בעל רגלי ברזל מתקפלות הניח הטבח ירקות חתוכים, ריבה, גבינות, חלווה ולחם. קנקני צ'אי, שנראה ומריח כמו תה אך מריר כפליים, פוזרו על כמה שולחנות. טלוויזיה ששידרה את חדשות הבוקר מאנקרה נתלתה לצד דגל טורקיה ופורטרט של אתא טורק. זיפים בני יומיים עיטרו את פניהם של רוב הגברים שניהלו טקס פרידה משנת הלילה שלהם, צוברים כוחות לקראת יום עבודה שמתחיל בשש בבוקר ושיסתיים 12 שעות אחר כך, כשישובו בהסעה מתל אביב לאותו חדר אוכל.

180 פועלים מתגוררים בבניין בעשרות חדרים הפזורים על פני שלוש קומות. האחראי הלוגיסטי לא ידע לומר כמה חדרים יש בבניין בדיוק, אבל הדגיש שיש נוסחה המקצה לכל עובד 4 מ"ר, כך שחדר ששטחו 20 מ"ר יאכלס חמישה בני אדם. חוץ מהמבנה שמולי, כפר קאסם מארחת עוד כמה בניינים דומים ובמקום חיים כ־700 פועלים של יילמזלר.

לכתבות הנוספות בפרויקט מהשטח:

 

הריהוט בחדרים שוב מזכיר את המינימליזם של צה"ל, מיטות ברזל מתקפלות, ארוניות אלומיניום אישיות המונחות זו על זו כדי לחסוך מקום. על השולחן מאפרה וכוסות. מלבד מפות שהונחו על שולחנות בכמה חדרים, לא ראיתי דבר שעשוי להפיח תחושה ביתית במקום. אפשר להניח שאחרי השכמה בחמש לפנות בוקר ושגרה מייאשת של 12 שעות עבודה, לאיש אין כוח לעיצוב פנים. אגב, לעובדים יש גם משמרת לילה. כ־15 מהם האמונים בדרך כלל על יציקות הבטון. רבים מעדיפים לעבוד בלילה ולחמוק כך מאימת השמש הקופחת.

לא בדיוק קריירה נחשקת

מנהלי החברה מדווחים שהפועלים משתכרים כ־2,000 דולר נטו בחודש, פי 2.5 מהשכר הממוצע בטורקיה, ובתום שנת עבודה הם חוזרים לארצם למספר שבועות להתרעננות. מי שיבחר להמשיך, יוכל לחזור לכאן. אפרופו בחירה, בחברה מספרים שרבים מהפועלים חוסכים כסף שיאפשר לילדיהם לרכוש תואר אקדמי וימנע מהדור הבא ללכת בדרכם. אף שטורקיה נחשבת מעצמה עולמית בבנייה, גם אליה מגיעים פועלי בניין ממדינות חלשות יותר, שכן הענף רחוק מלהיות קריירה נחשקת.

פועלי הבניין, צילום: עמית שעל פועלי הבניין | צילום: עמית שעל פועלי הבניין, צילום: עמית שעל

כפר קאסם היתה הנקודה הראשונה במסעי אחר יום עבודתו של פועל בניין, בניסיון להבין איך נראה מקרוב המחסור הכה מדובר בכוח האדם בענף הבנייה, וכיצד הוא משפיע על מחירי הדיור. הקבלנים המקומיים קובלים על המצב זה שנים, אבל המדינה, ובייחוד משרד האוצר ובנק ישראל החלו להכיר בו רק בשנתיים האחרונות. לפני עשור היו בישראל 15 אלף פועלי בניין, רובם מסין, שהגיעו בפרץ הבנייה שפקד את המדינה לאחר גל העלייה הרוסית של שנות התשעים. בראשית שנות האלפיים לא היה בהם צורך עוד, והמדינה צמצמה את מכסות העובדים הזרים ל־8,000 בלבד, בכוונה לבטלן כליל בהמשך. כשנכנס הענף לסחרור והביקוש לעובדים שוב גאה המכסות המצומצמות נשארו בעינן. ב־2012 נותרו בארץ פחות מ־6,000 פועלי בניין סינים, והקבלנים החלו ללחוץ להגדלת המכסות.

שאול דנקור, צילום: ענר גרין שאול דנקור | צילום: ענר גרין שאול דנקור, צילום: ענר גרין

מחקר שערכה רותם אסטרטגיה עבור משרד הבינוי בשנת 2013 העלה שכדי לעמוד ביעד התחלות הבנייה הממשלתי יש להגדיל את מספר העובדים הזרים ל־15 אלף. אשתקד הועלתה המכסה לפי ההמלצות, והשנה היא אפילו עודכנה ל־20 אלף, אך הפועלים מבוששים לבוא.

לדברי שאול דנקור, מנכ"ל מנרב הנדסה ובניין, עוד עובדים יקצרו את לוחות הזמנים באתר הבנייה, שעלות אחזקתו מסתכמת בכ־800 אלף שקל בחודש. חיסכון בהוצאות הבנייה יאפשר להוריד גם את מחיר הדירה הסופי לרוכשים.

מימין: פועל בניין וכתב כלכליסט אמיתי גזית בפעולה, צילום: עמית שעל מימין: פועל בניין וכתב כלכליסט אמיתי גזית בפעולה | צילום: עמית שעל מימין: פועל בניין וכתב כלכליסט אמיתי גזית בפעולה, צילום: עמית שעל

והרבה יותר חשוב, מוסיף דנקור, "עובדים מקצועיים יחסכו עלויות שנגזרות מטעויות וחוסר ניסיון של עובדים לא מקצועיים". וכאן למעשה טמונה הבעיה המרכזית. מאז 2007 גדלו ההשקעות במכונות ובציוד מתקדם בענף הבנייה יותר מבכל ענף אחר. בעשור האחרון התמקמה ישראל בין שלוש המדינות המובילות ב־OECD מבחינת קצב הגידול בפריון העבודה בענף. אולם בשנתיים האחרונות, על אף המשך הצמיחה בהשקעה במיכון מתקדם, הפריון בענף דווקא בירידה.

הגורמים המעורבים בענף מסבירים את הפרדוקס הזה במחסור בעובדים מיומנים. הנתונים מדברים בעד עצמם: ירידה של 14% במספר התחלות הבנייה של בניינים של עשר קומות ומעלה: ב־2012 היו מגדלים אלה כ־25% מהתחלות הבנייה, אך בשנה שעברה הם ירדו ל־22%.

יש מחסור בפועלים מיומנים שיפעילו את המנופים והתבניות המתועשות הדרושים לבניית מגדלים. כיום נמצאים בארץ 4,000 פועלים סינים, 2,000 פועלים ממולדובה שהגיעו בשנה האחרונה ו־1,200 העובדים הטורקים של יילמזלר – רחוק מהמכסה המאושרת. במילים אחרות, השאפתנות של המדינה שרוצה להגדיל את התחלות הבנייה מ־45 אלף בשנה ל־65 אלף ניצבת מול סימן שאלה ענק.

דרישה גבוהה לעובדים מיומנים

בשבע הפועלים הטורקים כבר עומדים במעגל כדי לשמוע את מה שיילמזלר מכנה תדריך בוקר. מנהל העבודה מקריא שמות ושולח אותם בצוותים למשימה היומית. אני מצטרף לצוותי העובדים בגינדי תל אביב, הפרויקט שמשנה בימים אלו את המתחם של השוק הסיטונאי לשעבר. הטורקים מכירים לא רע את הסביבה, שכן הם היו מעורבים בהקמת רוב המגדלים החדשים בעיר - שרונה, מידטאון וטיים טאואר.

הפועלים בפעולה. הטורקים מעורבים בבניית מרבית המגדלים בתל אביב, צילום: עמית שעל הפועלים בפעולה. הטורקים מעורבים בבניית מרבית המגדלים בתל אביב | צילום: עמית שעל הפועלים בפעולה. הטורקים מעורבים בבניית מרבית המגדלים בתל אביב, צילום: עמית שעל

כמעט בשתיקה מטפסים הפועלים לתקרת הקומה התשיעית כדי להניח יסודות לרצפת הקומה הבאה. שקועים לחלוטין בעבודה וכמעט לא משוחחים ביניהם. שניים מסדרים את מוטות הפלדה שעליהם ייצקו אחר כך את הבטון שבעוד יומיים יהפוך לרצפה. אחרים מנסרים, וקבוצה אחרת מעמידה תבנית פלדה ענקית, שלאחר שיתקשה הבטון שנוצק לתוכה לכדי קיר, תשמש ליציקת הקיר הבא. התבנית מונפת באוויר באמצעות מנוף שאליו היא כבולה בשרשרת. שניים מכוונים את המנופאי למיקום המדויק בכמה צעקות.

בענף אומרים שהמחסור בעובדים מורגש במיוחד במה שמכונה "עבודות רטובות": שלד, חיפוי וריצוף, עבודות שמתבצעות בבנייה לגובה ובהן בעיקר מורגש התיעוש בבנייה. התנאים הקשים והצורך במיומנות מובילים לדומיננטיות של הפועלים הטורקים והסינים בתחומים אלה. לא עניין גנטי או תרבותי חלילה, אלא פשוט שנים על גבי שנים של ניסיון.

חדר האוכל של פועלי יילמזלר בכפר קאסם. היום מתחיל בחמש לפנות בוקר, צילום: אוראל כהן חדר האוכל של פועלי יילמזלר בכפר קאסם. היום מתחיל בחמש לפנות בוקר | צילום: אוראל כהן חדר האוכל של פועלי יילמזלר בכפר קאסם. היום מתחיל בחמש לפנות בוקר, צילום: אוראל כהן

מאמצים ממשלתיים להכשיר ישראלים לעבודות אלה כשלו בשל תנאי העבודה, אך גם בשל מחסור במנהלי עבודה מקומיים שיודעים להקים צוות ברמה של הזרים.

יותר פועלים, יותר תחרות, פחות עלויות

אז אם יש מכסה מאושרת של 20 אלף עובדים לענף, למה נמצאים בארץ פחות מ־8,000? החלטת ממשלה מ־2005 שמומשה ב־2012 מאפשרת לגייס עובדי בניין רק ממדינות שישראל חתומה עמן על הסכם בילטרלי המעגן את זכויותיהם. יש הסכמים כאלה עם בולגריה, עם רומניה, ועם מולדובה ובקרוב ייחתם הסכם דומה עם אוקראינה. אלא שבכל המדינות האלה נמצאו עד כה רק אותם 2,000 עובדים מולדובים מתאימים. ההסכם הבילטרלי עם הסינים תקוע מכיוון שישראל מסרבת להתחייב שלא להעסיק את העובדים הסינים מעבר לקו הירוק.

הפועלים של יילמזלר אינם חלק מהמכסות המאושרות, שכן לחברה הסכם רכש ביטחוני עם ממשלת טורקיה שבמסגרתו הסכימה ישראל לקבל עובדי בניין מהרפובליקה המוסלמית. בשנים האחרונות אישר משרד הביטחון להגדיל את מספר העובדים מהמדינה ב־50%, ל־1,200, אך מנכ"ל הסניף הישראלי של החברה, אחמד ארקי, סיפר לי שיש בידיו צבר הזמנות שבנקל יכול להספיק ל־1,000 עובדים נוספים.

בחודשים הקרובים צפויה המדינה לפרסם עשרות מכרזי בנייה בשיטת מחיר למשתכן, שלפיה המדינה מציעה הנחה על הקרקע, והזכייה ניתנת לקבלן שמתחייב לבנות את הדירה הזולה ביותר לצרכן הסופי. לפי דנקור, דווקא בשיטה זו חשוב להביא מספר מקסימלי של פועלים כדי להפחית עלויות, בייחוד בפריפריה, שם מתח הרווחים נמוך. הקבלנים מודים שהבאת פועלים נוספים תאפשר להוריד את העלויות גם משום שהדבר יאפשר להוריד את שכר העבודה.

במילים אחרות, כדי שנוכל לקנות דירות בזול צריך למצוא עובדים שמוכנים לעבוד קשה בתנאים לא קלים בפחות כסף.

תגיות

82 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

82.
יש לנו עסק עם כחלון פוליטיקאי תחמן המתנהל בדיקטטורה נעדרת איזונים ובלמים.
חידלון פחלון חייב לחזור לחדרה. בבחירות הבאות סיעת כולנו תימחק מהמפה. כחלון מקדם בריונות באמצעות אביגדור יצחקי לרמיסת החוק והחלטת בג"ץ במסווה מתן פתרון לבעיית הדיור בהבאת פועלים סיניים לישראל . אין זה צירוף מקרים שהצעה שנוסחה לפני שבוע בלבד, מוגשת בדחיפות לאישור הממשלה. כך משרד האוצר, בגיבוי ראש הממשלה, פועל במחשכים על מנת להתחמק מההשלכות החמורות של צעד זה. עלינו לקרוא לילד בשמו, יבוא עובדים זרים, ללא הסכם בילטראלי, הוא סחר בבני אדם ופגיעה בכלכלת ישראל. פח-לון וזביביהו במקום להעביר תקציבים לפיתוח ענף הבנייה הישראלי ופתחו את הענף לעובדים ישראלים מעדיפים לתת יד לדמי תיווך ולסחר בעבדים. ניצול עובדים, וחבל שהדרך לפתרונות של ענף הנדל"ן תהיה על הגב שלהם. אין הצדקה לעקוף את מה שהממשלה בעצמה קבעה על הסכמים בין המדינות. ארגוני זכויות עובדים בוחנים כעת את ההחלטה שהתקבלה וכל האפשרויות שלהם פתוחות כולל האפשרות להגשת עתירה. צריך גם להמתין ולראות אם בסין יאפשרו את יישום ההחלטה של פחלון .. "ארגז הכלים" של כחלון הפך לאימפריה. זוהי דיקטטורה נעדרת איזונים ובלמים.
צביאל  |  21.09.15
81.
ל-24-עלות בניה למטר בסטנדרט הכי גבוה היא 4,000 ? אתה בונה דירות מבמבוק כנראה..
כאדם פרטי שמשפחתו מחזיקה קרקעות פרטיות במדינת ישראל עוד מימים שלפני קום המדינה ובנה על הקרקעות האלה שני ביניינים ב5 השנים האחרונות, אני מודיע לקוראים שעלות בניה למטר בסטנדרט הכי גבוה היא 4,000 ..... תגיד אתה אמיתי ??? אתה אשכרה בונה כנראה דירות מקרטון וריצוף מנייר....ומשווק דירות מבמבוק ..))) מטר בניה כולל חומרים במחירי 2015 ועלות פועלי בניין על פי כל סטטיסטיקה שנערכה בלשכת המסחר והתעשיה ופורסם מגיע ל- 11.000 שח למ"ר !!! וזה בדיוק המחיר שכחלון דורש מהקבלנים במסגרת הצעת מחירי למכרזי דירה למשתכן..על אף שהמדינה איננה מתקצבת ומסבסדת את חומרי הבנין לקבלני ההבניה.. אגב אני מודיע לך רק לידיעתך ...בשנת 2008 מחיר בניה למ"ר היה 5.120 שח
19.09.15
80.
יבוא פועלי בנין - ניצול מרושע של פועלים?
לא ברור לי למה פועל בנין זר שרוצה לעבוד בישראל צריך לשלם אלפי דולרים למשרד שמביא אותו לישראל. לא ברור לי ולדעתי צריך לבדוק איך נבחרו המשרדים שקיבלו את ההיתר לייבוא פועלים על סמך איזה תקנות ? האם נעשה מכרז? מה הכישורים שנדרשו מבעלי המשרדים ומה מחויבותם כלפי העובדים שהביאו
יואל שאולי , מרכז  |  19.09.15
79.
מסקנה : לרוץ לקנות דירה ולא להאמין לסיפרי מעשיות של כחלון והבטחות הממשלה
אם אתם לוקחים משכנתא, כמו רוב האנשים, בטוח שהדירה לא רחוקה מהישג ידכם ! הדבר היחידי שעלה, זה ההון העצמי המינימלי לרכישת דירה, אבל עדיין יש מספיק אנשים שמסוגלים להעמיד את ההון העצמי הזה שהרי במילא קרטריוני דירה למשתכן של כחלון נועד למתמסכן החרדי .... ובאיזורים של סוף העולם ימינה במרחק אדיר ממקומות העבודה שלנו. מעבר לכך - יש הבדל משמעותי לחסוך במחירי ההתיקרות של הדירות בישראל משנה לשנה שהרי משנת 2008 עלה כאן מחירי הדירות ב-130% ורק ברבעון 2015 עלו מחירי הדירות ב- 6% ..זה אומר שבסוף 2015 נשלם על מחירי הדירות כ-12% יותר יקרר !! פעם היית משלם הון תועפות לבנק בריבית, היום אתה משלם פחות בריבית ויותר למוכר הדירה !!! להמחשה: בריבית של 5.5% ל25 שנה, על משכנתא של 700 אלף ש"ח היית משלם לבנק כ590 ש"ח בריביות!! זה אומר שבסה"כ היה עולה לך 1.29 מיליון. היום בריבית של 2.5% על משכנתא של מיליון, תשלם לבנק 300 אלף ש"ח בריבית, כלומר בסה"כ 1.3 מיליון שקל. https://youtu.be/lqO4Jur2tdk הבנתם? הנה סרטון עם מספרים וטבלת החזרים למשכנתא חכמה ורווחית מותאמת לכל ריבית שתהיה במשכנתאות . קונים למגורים, ולא להשקעה, אין מה לפחד, זה הבית שלנו לעוד שנים רבות והמחירים ירדו ויעלו וירדו ויעלו עד שנרצה למכור ולשדרג גודל הדירה /מיקום הדירה. הדבר היחידי שצריך לזכור מנסיון שלנו: לא להתפתות לריביות משתנות ולהצמדות למיניהן! לקחת משכנתא בריבית קבועה ולמחזר משכנתא בחוכמה ..! ושהסינים שמר אביגדור מתכוון להביא יבנו דירות לפראיירים שישלמו על דירות אלו יקרר יותר בשנת 2017 בעת גמר בנייתן...
צילה וקובי נעמני , יבנה  |  19.09.15
78.
כול יום אני אומר תודה לאישה האמריקאית שלי !!
שדוחפת אותי לגרין קארד בטענה שחולי נפש מנהלים לנו את המדינה , ורק פראיירים חיים כאן והכול יקר כדי שנפטם את כל אוכלי החינם פקידי הכורסאות והמשרדים ואת הפנסיה שלהם ואת השכר שלהם !!! . מי שיכול להגר- שירוץ לברוח מכאן ! ארץ עושקת שאין בה כל דאגה אמיתית מצד נבחרי הציבור לדור שלם כאן שהפך להיות עבדים שנלחמים לגמור את החודש . כחלון הוכיח שהוא שר של החרדים וניכנע לחליבת תקציבים שלהם , כחלון הוכיח שהוא בא בשביל הכיסא למנות את אביגדור יצחקי ולפרנס את כל מקורביו ואת החרדים העלוקות על גב העובדים שמשלמים כאן מיסים ומשרתים בצה"ל ונעשקים יותר מכוולם ועם חיוך על ידי כחלון. גם ככה הערבים והחרדים ישתלטו פה על המדינה ועל הממשלה בעוד 5 שנים !
דולב דותן , דרום  |  19.09.15
לכל התגובות