אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לן בלווטניק השלים את ההשתלטות על משאב בחצי מיליארד שקל

בלעדי לכלכליסט

לן בלווטניק השלים את ההשתלטות על משאב בחצי מיליארד שקל

לפי ההסכם שנחתם ערב החג תרכוש כלל תעשיות את אחזקותיו (25%) של תאגיד המלט האירי CRH בזרוע התעשייה של בלווטניק בישראל, שמחזיקה במונופול המלט נשר ובתעבורה. העסקה משקפת שווי של יותר מ־2.3 מיליארד שקל למשאב

16.09.2015, 06:49 | גולן חזני

כלל תעשיות רכשה את אחזקותיו (25%) של תאגיד המלט האירי CRH בחברת משאב, ועם סיום העסקה היא תחזיק ב־100% ממשאב. ל"כלכליסט" נודע כי העסקה נחתמה ערב החג וכי כלל תעשיות שבשליטת לן בלווטניק תשלם יותר מ־550 מיליון שקל בעבור המניות, מחיר המשקף שווי של יותר מ־2.3 מיליארד שקל למשאב. כלל תעשיות (כת"ש) החזיקה עד העסקה ב־75% במשאב, שאחזקותיה העיקריות הן מונופול המלט נשר (100%) ואחזקה בשותפות עם משפחת לבנת בחלקים שווים מחברת תעבורה. מטעם כלל הוביל את העסקה דניאל שנער. המגעים לרכישה של יתרת המניות של משאב נחשפו לראשונה ב"כלכליסט" במרץ.

קראו עוד בכלכליסט

לפי ההסכם תרכוש כת"ש 20% מהמניות מיידית, ואת היתרה (5%) בתוך שנה עד שלוש שנים. כלל תעשיות היא כיום חברה פרטית והזרוע המרכזית של קבוצת אקסס של בלווטניק בישראל. בלווטניק רכש את השליטה בכלל תעשיות מידי נוחי דנקנר ב־2012 תמורת 2.3 מיליארד שקל. מאז הספיק למחוק את החברה מהבורסה בהצעת רכש לציבור בעלי המניות וכן באמצעות רכישת האג"ח שלה. בד בבד מכר בלווטניק לקרן פימי את השליטה בנייר חדרה תמורת 350 מיליון שקל ואת האחזקות במד 1 תמורת 45 מיליון שקל.

מפעל נשר. מונופול המלט הוא אחת האחזקות העיקריות של משאב, צילום: אריאל שרוסטר מפעל נשר. מונופול המלט הוא אחת האחזקות העיקריות של משאב | צילום: אריאל שרוסטר מפעל נשר. מונופול המלט הוא אחת האחזקות העיקריות של משאב, צילום: אריאל שרוסטר

עתה, נוסף על ההשקעה של קרוב ל־100 מיליון שקל באיירון סורס בפברואר, שמבטאת את האמון שלו במשק הישראלי, הוא מגדיל למעשה את השקעותיו במשק הישראלי שבו עסקיו מתמקדים בשתי זרועות עיקריות: זרוע התעשייה (נשר) וזרוע הטכנולוגיה והביומד, בהתאם לאסטרטגיה שמוביל אבי פישר יו"ר כת"ש. לכת"ש עוד כמה אחזקות קטנות כמו השליטה במנועי בית שמש הציבורית.

על פי הערכות, החלטת האירים למכור את חלקם במשאב מושפעת משיקולים עסקיים, אולם ייתכן שהושפעה גם מהקיפאון המדיני המתמשך שגרם למחאה של גורמים פלסטיניים ואחרים נגד החברה באירלנד. CRH רכשה את אחזקותיה במשאב ב־2001 תמורת 141 מיליון דולר, מחיר דומה למחיר שבו היא מוכרת. מאז היא משכה דיבידנדים של יותר מ־300 מיליון שקל מנשר, כך שהיא רשמה תשואה נמוכה של 50% על ההשקעה במשך 14 שנה.

לפני כשנה מינתה CRH מנכ"ל חדש — אלברט מניפולד, והוא החליט למכור את אחזקות הקונצרן ב־40 חברות שבהן החזיק במניות מיעוט, ובהן גם משאב. בזמן המיזוג בין שתי ענקיות המלט באירופה, HOLCIM ו־LAFARGE, נאלצה החברה הממוזגת למכור חלק מנכסיה בהיקף של 7 מיליארד דולר, ו־CRH היא שרכשה אותם. האירים שכרו את שירותיו של בנק ההשקעות דויטשה שיצר קשר עם מוסדיים ישראליים בשנה האחרונה, בניסיון לגבש קבוצה שתרכוש את האחזקה של CRH במשאב לפי שווי של 600 מיליון שקל, אך ללא הצלחה.

תגיות