אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההון העצמי הנדרש לרכישת דירה גדל, אבל המשכורות לא צילום: עמית שעל

ההון העצמי הנדרש לרכישת דירה גדל, אבל המשכורות לא

היכולת לרכוש דירה ברוב חלקי הארץ ובעבור כל עשירוני ההכנסה הולכת ומתרחקת. מנתוני המדד הרבעוני של מכון אלרוב לחקר הנדל"ן לחודשים אפריל־יוני עולה כי מחירי הדירות ממשיכים לעלות, המשכורות אינן מדביקות את הקצב והדבר היחיד שמאזן במידה את הפער הוא הריבית הנמוכה על המשכנתאות. האסון האמיתי יתרחש כשהיא תחזור לרמותיה הרגילות

17.09.2015, 08:14 | דותן לוי

מחירי הדירות עלו ב־2.7% בין הרבעון הראשון (ינואר־מרץ) לרבעון השני (אפריל־יוני) של השנה, אך ההון העצמי הנדרש לרכישת דירה עלה באותה תקופה בשיעור גבוה של 5.3% - כך עולה מהמחקר הרבעוני של מכון אלרוב לחקר הנדל"ן בפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב.

הממשלה הושבעה בדיוק באותו רבעון וחרטה על דגלה לפתור את מצוקת הדיור, אך בינתיים מצבם של הרוכשים רק הולך ומידרדר. המחקר של מכון אלרוב עוסק בשלושת הגורמים המרכזיים המשפיעים על היכולת לרכוש דירה: מחירי הדירות, שיעורי הריבית על המשכנתאות והכנסות משקי הבית.

הנתונים מלמדים שהחל מתחילת 2015 מחירי הדיור נמצאים במגמת עלייה, ואילו שיעורי הריבית יורדים ורמות השכר יציבות יחסית. לפיכך, ההרעה ביכולת לרכוש דירה בישראל ברבעון השני נגרמת בעיקר מהמשך העלייה במחירי הדירות.

הריבית הנמוכה מאזנת את הפערים

המדד של מכון אלרוב בוחן את יכולתם של משקי בית לרכוש דירת 4 חדרים בערים שונות בישראל, בהתבסס על ניתוח נתוני עסקאות הנדל"ן של רשות המסים, על נתוני ההכנסה של משקי בית של הלמ"ס ועל נתוני משכנתאות של בנק ישראל. כדי למדוד את היכולת לרכוש דירה, המדד מחשב את גובה ההחזר החודשי על המשכנתא שנדרש בערים שונות, בהנחות על סוג הנכס שנרכש, התנאים שבהם נלקחה המשכנתא ושיעור המימון של הדירה. נוסף על כך המדד מחשב את גובה ההון העצמי הנדרש לרכישת דירה בהנחות על התנאים שבהם נלקחה המשכנתא ואחוז החזר המשכנתא מההכנסה.

מבדיקת 12 הערים שנסקרו במדד עולה כי ההון העצמי הממוצע הנדרש לרכישת דירה עלה מכ־772 אלף שקל בחודשים ינואר–מרץ לכ־813 אלף שקל בחודשים אפריל–יוני - עלייה של 5.3%. בהשוואה לחודשים ינואר–מרץ 2014 מדובר בעלייה של 6%.

כל זאת תמורת דירת 4 חדרים הנרכשת בעזרת משכנתא בהחזר חודשי שאינו עולה על 30% מההכנסה של העשירון השביעי של משקי הבית בישראל, כלומר משקי בית שמשכורתם עומדת על 12–15 אלף שקל בחודש. העלייה במחירי הדירות באותה תקופה היתה כאמור 2.7% בלבד, לפי נתוני השמאי הממשלתי.

מדד ההחזר החודשי מציג גם הוא הרעה ברבעון השני של 2015 לעומת הרבעון הקודם, אך שיפור קל בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. ההחזר החודשי הנדרש לרכישת דירת 4 חדרים ממוצעת במימון של 70% (גובה המימון המרבי שאפשר לקבל בבנק בעבור רכישת דירה ראשונה) עלה מכ־6,140 שקל ברבעון הקודם לכ־6,190 שקל ברבעון השני של 2015 (עלייה של כ־0.7%). מדובר בעלייה זעומה יחסית, אך היא אינה סיבה לאופטימיות.

לדברי ראש מכון אלרוב ד"ר דני בן שחר, ירידת הריבית שומרת על יציבות יחסית במדד ההחזר החודשי, אך מצב של עליות ריבית במשק יגרור הרעה קיצונית במצבם של משקי הבית, כולל כאלה שכבר רכשו דירה ויתקשו לעמוד בהחזרי המשכנתא.

עוד עולה מהמחקר כי משקי בית בני העשירון השישי (שכר של עד 12 אלף שקל בחודש) והשביעי (עד 15 אלף שקל בחודש) מסוגלים לרכוש דירה בהחזר חודשי בשיעור שאינו עולה על 30% מהכנסתם נטו רק בערים חדרה ובאר שבע. בני העשירון השמיני (עד 18 אלף שקל בחודש) מסוגלים לעמוד בהחזר החודשי גם בחיפה, באשדוד וברחובות, ובתל אביב מסוגלים לרכוש דירה בהחזר של עד 30% מההכנסה נטו רק בני העשירון העשירי.

עם זאת, נתוני האוצר שנחשפו בעת האחרונה מצאו כי רבים מרוכשי הדירות בערים כמו תל אביב ונתניה, שבהן מחירי הדירות גבוהים במיוחד, בוצעו על ידי משקי בית ללא הכנסה או בעלי הכנסה נמוכה של כ־3,000 שקל בחודש. לפי הערכות בוצעו הרכישות האלה על ידי הורי הרוכשים, או, לחלופין, מדובר בהון שחור.

בן שחר אומר בהקשר זה כי מדובר בנתונים שבשוליים אשר אינם משנים את התמונה הכוללת, המשקפת את ההרעה במצב הזוגות הצעירים.

בחלוקה לערים, בהשוואה לרבעון הקודם חלה הרעה בערים תל אביב, בת ים, פתח תקווה, רחובות, אשדוד וחיפה, ושיפור בערים רמת גן, ירושלים, בני ברק, ראשון לציון, חדרה ובאר שבע.

לעומת הרבעון המקביל אשתקד חלה הרעה בערים תל אביב, בת ים, רחובות, אשדוד וחיפה, ושיפור בערים רמת גן, ירושלים, בני ברק, ראשון לציון, חדרה ובאר שבע.

אשדוד (ארכיון), צילום: גדי קבלו אשדוד (ארכיון) | צילום: גדי קבלו אשדוד (ארכיון), צילום: גדי קבלו

בממוצע ארצי חל שיפור של 1.9% בתשלום הנדרש בגין הלוואת המשכנתא, שיפור הנובע מירידת הריביות הניכרת על המשכנתאות בתקופה זו, שהשפעתה היתה דומיננטית לעומת עליית מחירי הדירות בתקופה.

בחדרה ובבאר שבע נדרש הון עצמי נמוך

כאשר בוחנים את גובה התשלום החודשי על המשכנתא, עולה כי רק בבאר שבע, בחדרה, בחיפה ובאשדוד ההחזר החודשי נמוך מ־5,000 שקל לחודש, ובבאר שבע הוא הנמוך ביותר ועומד על 3,037 שקל, ואילו בירושלים, ברמת גן ובתל אביב ההחזרים גבוהים במיוחד ועומדים על 7,165 שקל, 7,242 שקל ו־9,945 שקל לחודש בהתאמה.

ממדד ההון העצמי עולה כי כדי לעמוד בתקרת החזר משכנתא של 30% מההכנסה נטו נדרש משק בית בעשירון השישי להון עצמי העולה על חצי מיליון שקל בכל הערים מלבד באר שבע וחדרה (ששם עומד ההון העצמי על 144 אלף שקל ו־255 אלף בהתאמה).

בחיפה, באשדוד, ברחובות, בפתח תקווה ובראשון לציון נדרשים בני העשירון השישי להון עצמי של 500–800 אלף שקל, ובירושלים, ברמת גן ובתל אביב המחירים גבוהים מאלה ודורשים הון עצמי של 1.1–2 מיליון שקל. בד בבד, בני העשירון השמיני נדרשים להון עצמי של עד חצי מליון שקל בבאר שבע, בחדרה, בחיפה, באשדוד, ברחובות, בפתח תקווה ובראשון לציון.

כאמור, ברבעון השני של 2015 חלה הרעה של ממש בהיקף ההון העצמי הנדרש בממוצע ארצי לעומת הרבעון הקודם, ובערים תל אביב, בת ים, רחובות, אשדוד, חיפה ובאר שבע חלה עלייה של יותר מ־10% בהון העצמי הנדרש.

לעומת הרבעון המקביל אשתקד, חלה עלייה של יותר מ־20% בהון העצמי הנדרש לרכישת דירה בחיפה (21%) וברחובות (21%), ועלייה של יותר מ־10% בתל אביב, בבת ים ובאשדוד.

שתי ערים חריגות הן חדרה, שבה חלה ירידה ניכרת בהון העצמי הנדרש עקב ירידה במחירי הדיור בתקופה הרלבנטית, ובאר שבע שמדד ההון העצמי בה תנודתי במיוחד, מכיוון שערך הדירות בעיר מאפשר לרכוש דירה במימון של קרוב ל־100% בלי להידרש להחזר חודשי של יותר מ־30% מההכנסה החודשית.

תגיות

49 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

49.
בנדל"ן למגורים מדובר במשכורות שלנו ובמחירי השכירות.
בועה מוגדרת אל מול כוח הקנייה של האזרחים ואל מול מחיר המוצר התחליפי. בנדל"ן למגורים מדובר במשכורות שלנו ובמחירי השכירות. אלה וגם אלה לא קרובים להדביק את נסיקת מחירי הדירות. ב7/2015 למשל, מדד שכר דירה של הלמ"ס עלה ב-0.1%, בעוד מדד מחירי דירות בבעלות רשם עלייה חדה של 0.9%. ככה זה כשעל השכירות אנו משלמים באמצעות המשכורת (המדשדשת), בעוד שעל הדירה אנחנו משלמים בחוב עתידי ועם משכנתא נדיבה שניתן לפרוס ולמחזר כמעט ללא סוף. ואחרי סוף השבוע האחרון, כשהנגידה האמריקאית החליטה שוב להותיר את הריבית ברמה אפסית (וגם הבורסות ברחבי העולם המשיכו להציג תנודתיות מופרעת שלא ממש מייצרת אטרקטיביות למשקיעים), מוכרחים להודות שאין שום דרך להבטיח שלא נגיע גם להתייקרות מתמדת ונוספת של 40% או 50% במחירי הדירות ב-5 שנים הבאות בישראל ובכלל העולם.
גל  |  26.09.15
48.
חרף העלייה הנמשכת במחירי הדיור יש ירידה חדה בכמות הדירות שנכנסו להליך כינוס נכסים
חרף העלייה הנמשכת במחירי הדיור, נרשמה במחצית הראשונה של 2015, ירידה חדה בכמות הדירות שנכנסו להליך של כינוס נכסים: , במחצית הראשונה של 2015 נכנסו 857 דירות לתהליך של כינוס נכסים לאחר שבעליהן לא עמדו בתשלומי המשכנתא, לעומת 1,209 דירות כאלו במחצית המקבילה אשתקד - ירידה חדה של 29%. כך עולה מנתוני חברות כינוס הנכסים. לאחרונה הוציא השמאי הממשלתי דוח, שלפיו מחירי הדירות לא עצרו גם במחצית הראשונה והם רשמו עלייה שנתית של 5%. אף על-פי כן, בזמן שהשכר במשק ממשיך גם הוא לדשדש, מי שנחלצה לטובת בעלי הדירות ולווי המשכנתא היא הריבית הנמוכה, שמאפשרת לרוכשי דירות חדשות וישנות למחזר הלוואות וליטול הלוואות חדשות במימון נדיב וזול יחסית. הירידה הדרסטית בשיעור הנכסים המגיעים לידי כונס נכסים נובעת מהצניחה של הריבית במשק, שהובילה לגידול משמעותי בלקיחת המשכנתאות. הבעיה תתעורר כאשר הריבית תתחיל לעלות לסביבות 4%, מה שכנראה יהיה רק בעוד 5 שנים כאן .... כפי שהיתה ערב המשבר ב-2008, איתה יעלו ההחזרים החודשים של משקי-הבית, "תוספת שתתחיל בממוצע מ-800 שקל ותגיע גם לאלפי שקלים בחודש" אל מול שכר עבודה "שיישחק" כנגד עלייה שתמשיך להיות בהתייקרות מחירי הדירות והגדלת הצורך בהון העצמי בעת קבלת המשכנתאות. ומה לגבי צד הקונה? האם כדאי לנסות לצוד מציאות ולקנות דירה מכינוס נכסים? במקרים רבים שבהם נערכו התמחרויות בנכס מכינוס נכסים, סופן היה גבוה בעשרות אחוזים מהמחיר שנקב בו השמאי. בלהט ההתמחרות מביא לתוצאות מצוינות עבור הנושים ועבור בעלי הנכסים, ופחות לקונים.
IDO390ONE  |  26.09.15
47.
לן-44 - להזכירך " פראיירים שיושבים על הגדר ולא קונים נדל"ן /דירה מתחרטים תמיד .."
1.ל המתלהבים וחוגגים את עליית שווי דירתם שנרכשה בשנים האחרונות אכן חוגגים בזכות רווח של כ-130% בערך הדירה !!! הריבית על המכנתא לא עלתה ב- 130% .....!! 2. הרווח של אתו שקנו דירות ויקנו במהרה גם היום הוא רווח מוכח בשוק הנדל"ן ולא על הנייר !! שהרי מחיר הערך של הדירה - ההתיקרות במחיר הדירה הינה כ- 12% לשנת 2015 בלבד כפי שהנך יכול להבין מנתונים מוכחים של האוצר ומהמחקר שבוצע ומוצג כאן. 3.כל בעלי הדירות בישראל ממונפים במשכנתאות - ועדיין בעת מכירת הדירה "הרווח שנוצר לבעלי הדירה ב" ערך הדירה /הנכס" לאור התיקרות מתמדת במחירי הדירות הינו פער שמיטיב להחזר גדול יותר של תשלומי המשכנתא . על פי כל המחקרים שנעשו עד כה לעניין "הסיכון" של משקי הבית לחידלון/פרעון חובת המשכנתא הינו קטן ולא ממשי גם ואם הריבית תעלה ל- 3% תוך חודש כאן ... בנוסף כל המצוטטים את משבר ארה"ב מקשקשים מאחר ובישראל מודל מתן המשכנתאות והדרישה להון עצמי והבטחונות הדרושים איננו קיים עד להיום בארה"ב שממשיכה לחלק משכנתאות של 100% ממחיר הנכס על בסיס אפסס בטחונות לאשראי זה. להזכירך , יש ביטוי ידוע שאומר: " פראיירים שיושבים על הגדר ולא קונים נדל"ן /דירה לבסוף מתחרטים תמיד .."..... ובישראל הפראירים האלו מתפקחים רק אחרי שנחבטים ומתנפצים אל מול התיקרות מחירי הדירות לכן כל זמן שהכסף מושקע בבורסה -ברולטה של הבורסה- אלו הם המשחקים ב'נדמה לי'
קוביקו  |  25.09.15
46.
ל45-תגיד אתה אמיתי?האבסורד הוא שיש לך קושי להבין עובדות. מה קשר לשווק משכנתאות?
מה לא ברור ? יש לך קשיי הבנת הנקרא בעברית כנראה...חחחחח הפוסט המעולה הזה חד משמעית חושף עובדות ומספרים ואת המציאות שבה מחיר הדירות בישראל בהתייקרות מתמדת מול שכר העבודה שנשחק !! עשה טובה לעצמך ותקרא שוב את הפוסט לאט לאט בכדי שתבין מהר...)) כתוב חד משמעית ש.....המדד של מכון אלרוב בוחן את יכולתם של משקי בית לרכוש דירת 4 חדרים בערים שונות בישראל, בהתבסס על ניתוח נתוני עסקאות הנדל"ן של רשות המסים, על נתוני ההכנסה של משקי בית של הלמ"ס ועל נתוני משכנתאות של בנק ישראל. כדי למדוד את היכולת לרכוש דירה, המדד מחשב את גובה ההחזר החודשי על המשכנתא שנדרש בערים שונות, בהנחות על סוג הנכס שנרכש, התנאים שבהם נלקחה המשכנתא ושיעור המימון של הדירה. נוסף על כך המדד מחשב את גובה ההון העצמי הנדרש לרכישת דירה בהנחות על התנאים שבהם נלקחה המשכנתא ואחוז החזר המשכנתא מההכנסה. מסקנה : 1.ככל שהדירה מתייקרת - ההון העצמי הנדרש לרכוש דירה גדל !!! הנוסחה פשוטה !! 2.ככל שמחיר הדירה מתייקרת לצד אי הגדלה /תוספת בשכר העבודה שלנו נוצר "פער" בין השכר שלנו לבין מחירי הדירות שמתייקרות בהתמדה ומרחיק מאיתנו חלום רכישת דירה. ככל שהדירה יקרה יותר - ההון העצמי המתבקש ללקיחת משכנתא גדול יותר ללא כל ייחסיות והצמדה בהגדלת השכר שלנו !!!! וכן , רוכשי הדירות , אלו שכבר רכשו מתנחמים בדבר 1 ....שבכל ריבית שתהיה כאן להחזר המשכנתא עדיין הם ברווח אמיתי מאחר וערך הנכס שלהן עולה גם ואם השכר שלהם לא עולה באותו ייחס . לסיום - אני בהחלט מסכים עם תגובה 31 שיש להתמקד במשכנתא חכמה ולדעת למחזר אותה כדי לחסוך וניתן לומר שהאבסורד הוא שהנך מתלהם על כותב 31 מתוך בורות ותחמנות ..
עורקבי  |  25.09.15
45.
לכל המתלהבים וחוגגים את עליית שווי דירתם שנרכשה בשנים האחרונות
הרווח שלכם הוא רווח על הנייר בלבד!! ואם אתם ממונפים - אתם עדיין לא בעלי הדירה אלא הבנק. להזכירכם, יש ביטוי ידוע שאומר "כסף סופרים במדרגות"..... לכן כל זמן שלא מכרתם הכסף הזה נמצא בבלוקים ואתם משחקים ב'נדמה לי'
איצקו  |  22.09.15
לכל התגובות