אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדינה בוחנת את העברת תחנת הכוח מנניקשווילי לשותפו

המדינה בוחנת את העברת תחנת הכוח מנניקשווילי לשותפו

טימור בן יהודה הודיע שירכוש את חלקו של נניקשווילי בחברה שמקימה את תחנת הכוח בבאר טוביה. אך לאור העדות שמסר בפרשת השוחד של בנימין בן אליעזר, משרד האנרגיה החליט לבחון את העברת הבעלות

17.09.2015, 08:42 | תומר גנון, זוהר שחר לוי וליאור גוטמן

איש העסקים הישראלי־רוסי טימור בן יהודה, שהודיע בערב ראש השנה על רכישת חלקו של אברהם נניקשווילי בחברת IPM, המקימה את תחנת הכוח בבאר טוביה, נחקר במשטרה בחודש אפריל במסגרת פרשת השוחד שנתן לכאורה נניקשווילי, שותפו העסקי בחו"ל של בן יהודה, לח"כ לשעבר בנימין (פואד) בן אליעזר. לאור מעורבותו של בן יהודה בפרשה, ועל אף שלא נחקר כחשוד אלא כעד, בוחן משרד התשתיות והאנרגיה האם לאשר את הבקשה להחלפת הבעלות בתחנת הכוח.

קראו עוד בכלכליסט

בן אליעזר ונניקשווילי זומנו לשימוע בטרם הגשת כתב אישום בפרשת השוחד בחודש יולי השנה. על פי כתב החשדות נגדם, במהלך 2011 העביר נניקשווילי לבן אליעזר 400 אלף דולר שהוסוו בחוזה לרכישת קרקע בנס ציונה. לטענת הפרקליטות הכסף מיסד יחסי תן וקח בין השניים המגבשים עבירות שוחד. כך למשל לפי כתב החשדות, מספר חודשים לפני כן, בעת שבן אליעזר כיהן כשר התמ"ת, פנה אליו נניקשווילי בבקשה שיסייע לשותפו בן יהודה בהשגת מעמד עסקי בישראל. "בעקבות פנייתו של נניקשווילי ומתוקף תפקידך כשר התמ"ת", נטען בכתב החשדות, "מינית את בן יהודה לסגן יו"ר הפורום העסקי ישראל־רוסיה".

בנימין בן אליעזר, צילום: עטא עוויסאת בנימין בן אליעזר | צילום: עטא עוויסאת בנימין בן אליעזר, צילום: עטא עוויסאת

בן יהודה זומן לחקירה בפרשה לאחר שנחשף ב"כלכליסט" תמליל עדות שמסר לחוקרי רשות ני"ע ב־2011. במסגרת אותה חקירה שבה נחשד בסיוע להרצת מניות מנופים פיננסים, תיק שנסגר נגדו מחוסר אשמה, סיפר בן יהודה כי בן אליעזר סייע לו בהארכת דרכון וכן המליץ למנותו לסגן יו"ר המועצה העסקית הישראלית־רוסית. לאחר הפרסום זימנו חוקרי המשטרה את בן יהודה וגבו ממנו עדות על מערכת היחסים עם בן אליעזר. גרסתו בחקירה שכנעה את הפרקליטות שמאחורי הסיוע שהעניק לו בן אליעזר, עמדו האינטרסים העסקיים של שותפו בחו"ל נניקשווילי.

לפי ההודעה שפרסם בן יהודה בערב החג, מניותיו של נניקשווילי (80%) בטריפל־מ, המחזיקה 50% מ־IPM, יעברו בשלב זה לחברת "א.ב. חברה להחזקת נכסי נאמנות", המנוהלת בנאמנות על ידי עורך דין אודי ברזילי — פרקליטו של בן יהודה. שותפים נוספים בטריפל־מ הם משה טרי, לשעבר יו"ר הרשות לניירות ערך ומוטי פרידמן, לשעבר יו"ר חברת החשמל.

תחנת הכוח שהחברה אמורה להקים באזור באר טוביה, תייצר על פי התכנון כ־430 מגה וואט, שהם כ־3% מכושר הייצור במשק. בהקמת התחנה הושקעו לפי ההערכות כ־55 מיליון דולר. ביולי 2013 דווח שחברת סימנס תספק את טורבינת הגז לתחנת הכוח, ואף תבנה עבור החברה את התחנה בעלות של כ־400 מיליון דולר. זמן בניית התחנה אמור לקחת כ־28–32 חודשים.

עם זאת, בשל העיכובים שנגררו בהקמת התחנה, בין השאר בשל החשדות נגד נניקשווילי, לחברת IPM עוד אין חוזה גז רשמי מול הספק היחיד במשק — שותפות תמר. למעשה, במידה ומתווה הגז הממשלתי לא יאושר, הסיכוי שתחנת הכוח תוכל לאשר חוזה גז הוא יחסית נמוך ולו בשל מגבלות הולכה שקיימות כבר היום על צנרת הגז הבודדת. כל תפוקת הגז למשק נשענת על צנרת תמר, כאשר צנרת שנייה אינה נראית באופק.

ממשרד האנרגיה נמסר: "הבקשה נמצאת בשלב מקדמי של הבדיקה, כל ההיבטים הרלוונטיים יבחנו וייבדקו".

מעו"ד דבורה חן, המייצגת את טימור בן יהודה, נמסר: "לטימור בן יהודה אין שום ידע לגבי מערכת היחסים בין בן אליעזר לבין נניקשווילי, מעבר לידיעה כללית שהיו ביניהם יחסי ידידות טובים. בשעתו, פואד הציע לטימור להיות יו"ר משותף של גוף בשם מועצת העסקים ישראל-רוסיה, שמטרתו הייתה לעודד ולקדם יחסים עסקיים בין המדינות. תחילה טימור סירב להצעה, עקב העובדה שאינו בקיא בעברית, וכן מכיוון שהבין שלכהן בתפקיד דורש זמן. בעקבות לחצים שהופעלו עליו על ידי אנשי עסקים מהארץ ורוסיה, הוא הסכים לקבל על עצמו את התפקיד. יודגש: התפקיד אינו מקנה לטימור שום טובות הנאה, ולהיפך הוא משקיע מכספו וזמנו".

תגיות