אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חופשה עגומה: הפיטורים בקוואלקום ובג'מלטו ערב החג חסרי רגישות צילום: דוברות הטכניון

מאקרו טכנולוגי

חופשה עגומה: הפיטורים בקוואלקום ובג'מלטו ערב החג חסרי רגישות

קוואלקום התגאתה במחויבותה כלפי ישראל, אך חלק מהעניין הוא להתחשב בחגים המקומיים. החברה האמריקאית לא היתה מעזה לשלוח מכתבי פיטורים ערב חג המולד וכמותה גם ג'מלטו הצרפתית. שתיהן הרגישו בנוח להרוס את ראש השנה למאות אנשים

17.09.2015, 09:10 | מאיר אורבך
עובדי קוואלקום וג'מלטו בישראל לא ציפו לקבל הפתעה כזאת לראש השנה העברי. הם היו מסתפקים בשמחה בפרחים או בתלושים לחג, אבל מנהלי החברות החליטו על שי מסוג חדש - מכתב פיטורים. מכתב שעליו נאלצו לחשוב יותר מ־100 מפוטרי קוואלקום בישראל ועשרות מפוטרי ג'מלטו, בארוחות חג הרבה פחות חגיגיות משציפו.

קראו עוד בכלכליסט

האם ג'מלטו, יצרנית הכרטיסים החכמים הצרפתית, היתה עושה דבר דומה לעובדיה המקומיים ב־22 בדצמבר, רגע לפני חג המולד? האם קוואלקום, שקוראת תיגר על אינטל בענף השבבים ורכשה לא מעט חברות בישראל, היתה מפטרת עובדים במקום מושבה בקליפורניה, רגע לפני חגיגות השנה האזרחית החדשה? התשובה לשתי השאלות האלה כנראה שלילית.

בכריסמס לא הייתם מעזים. מטה קוואלקום בארה"ב, צילום: בלומברג בכריסמס לא הייתם מעזים. מטה קוואלקום בארה"ב | צילום: בלומברג בכריסמס לא הייתם מעזים. מטה קוואלקום בארה"ב, צילום: בלומברג

למרבה הצער, הרגישות החברתית והתרבותית של חברות רב־לאומיות נעצרת במקרים רבים בשערי המדינה שממנה הן מגיעות. חברה ישראלית לא היתה מפטרת ערב ראש השנה אלא אם לא היתה לה ברירה: חברות דוגמת ECI, שסבלו מקשיים בשנים עברו, חיכו שהחגים ייגמרו כדי לפטר. יתרה על כך: השנה החליטה קומו הישראלית לתת דיבידנד ענק לעובדים ולבעלי המניות ערב החג - עיתוי לא מקרי לחלוטין.

פעמים רבות התהדרה קוואלקום במחויבותה כלפי ישראל, שבאה לידי ביטוי בהקמת מרכזי פיתוח בצפון הארץ ובמרכזה, אבל מחויבות נמדדת גם ברגישות. תמיד יש סיבות הגיוניות לפיטורים: קיצוץ רוחבי בארגון (כמו במקרה של קוואלקום), שינוי מיקוד, רכישה שלא עלתה יפה. ואולם כשהם נעשים רגע לפני ארוחות החג, נוצרת הרגשה שאחדות מחברות ההייטק העולמיות מגיעות לישראל כדי להשתמש בידע ובעובדים ולזרוק אותם.

מי שיכולים להציל את המצב הם המנהלים הישראלים בחברות הרב־לאומיות. במקרים של קוואלקום וג'מלטו התברר שהמרחק שלהם ממרכז החברה אינו רק פיזי: אחרי הכל, הם לא השפיעו על ההחלטה לפטר ואפילו לא על התזמון הגרוע. קשה לדמיין מצב כזה בחברות כמו אינטל ו־EMC, שבהן מעורבות הבכירים הישראלים היא ברמה הבינלאומית. תהליך קבלת ההחלטות בהן, גם אם מדובר בהחלטות קשות ואפילו בפיטורים, ייעשה בשיתוף פעולה איתם ולא כהנחתה במייל. זו הדרך האמיתית להשתלב בהייטק הגלובלי.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
כתבה לא מדוייקת לחלוטין
1. העובדים קיבלו הודעה שתפקידם מבוטל. הם ימשיכן לעבוד עד נובמבר בחברה ובזמן זה הם יכולים להתראיין אצל מנהלים אחרים ולקבל תפקיד חדש בתחום נדרש. 2. שנה שעברה היו גם היו פיטורים ערב קריסטמס, כך שכל הטענות שהועלו כאן לא מחזיקות מים. בבקשה לדייק בעובדות!
עובד קוואלקום קליפורניה  |  21.09.15
3.
הכתב מקשקש - קוואלקום עדיין לא פיטרה איש
אף עובד לא קיבל מכתב פיטורים עדיין. רק הודיעו שיהיו פיטורים בחודשים שאחרי החגים. ולאלה שיפוטרו תהיה חבילת פיצויים נאה. כתב יקר, כתב חביב, בפעם הבאה שאתה בא להכפיש את שמה הטוב של חברה, של העובדים בה ושל מנהליה, אנא ממך, דווח עובדות, ולא שמועות. בברכת שנה טובה, עובד קוואלקום ישראל.
עובד קוואלקום , חיפה  |  19.09.15
2.
גם בפיטורין צריך לדעת לנהל מו"מ
חוסר רגישות מוחלט בעיקר לפני החגים למרות שמדובר בחברה פרטית שצריכה להישאר רווחית. אם המפוטרים קיבלו פיצויים בנוסף לסעיף 14 שבטח היו חתומים עליו או לחילופין יותר מ30 יום הודעה מוקדמת אז ניחא. רק לידיעה, גם חברות ישראליות ציבוריות ופרטיות מפטרות ערב חגים...
אחד שנכווה  |  18.09.15
לכל התגובות