אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פינוי בינוי: גובשה הצעת חוק שתאפשר לפנות דיירים סרבנים צילום: אוראל כהן

פינוי בינוי: גובשה הצעת חוק שתאפשר לפנות דיירים סרבנים

מטרת התיקון לחוק שגיבש משרד המשפטים היא להתגבר על מכשול הדייר הסרבן שנחשב לגורם העיקרי להכשלת פרויקטים מסוג זה

17.09.2015, 20:29 | דותן לוי
משרד המשפטים פרסם טיוטת תיקון לחוק פינוי בינוי אשר מעניקה סמכות לפנות בעל דירה בשל סירוב בלתי סביר לעסקת פינוי בינוי. לפי הטיוטה, מטרת החוק היא להקל על ביצוע עסקאות פינוי ובינוי וכך לעודד התחדשות עירונית אשר עד כה קידומה מתנהל בעצלתיים ולמעשה לא תורם משמעותית למאמץ הלאומי לפתרון בעיית הדיור.

קראו עוד בכלכליסט

התיקון לחוק הוא ניסיון להתמודד עם תופעה שנחשבת לנפוצה במסגרתה עסקאות פינוי בינוי לא יוצאות לפועל למרות שיעור משמעותי מבין בעלי הדירות מעוניינים בעסקה, וזאת בשל התנגדות בלתי סבירה של אחד או יותר מבעלי הדירות.

שרת המשפטים, איילת שקד, צילום: אביגיל עוזי שרת המשפטים, איילת שקד | צילום: אביגיל עוזי שרת המשפטים, איילת שקד, צילום: אביגיל עוזי

הצורך בהסכמת כל בעלי הדירות לשם ביצוע פרויקט פינוי בינוי נחשבת כבר שנים לאחת הבעיות הקשות בקידום פרויקטים ויצרה מצב שבו בעל דירה יחיד קיבל עמדת מיקוח בעייתית, בה עלול להיעשות שימוש לרעה, לעתים גם במחיר הכשלת העסקה. בשל בעיה זו כבר נקבע בעבר בחוק כי בעלי דירות המסרבים להצטרף לפרויקט מסיבות שאינן סבירות ייתבעו בתשלום פיצוי ליתר בעלי הדירות עבור הנזק שנגרם להם בשל אובדן העסקה. יחד עם זאת, לפי משרד המשפטים הניסיון שהצטבר מאז חקיקת החוק הראה כי עדיין קיים קושי רב בקידום עסקאות פינוי בינוי וכי האפשרות לתביעת פיצויים לא הוכחה עד כה כאפקטיבית.

לפיכך, מציע משרד המשפטים להעניק לבית המשפט גם את הסמכות להורות בצו על פינויו של בעל דירה מסרב, באופן שיאפשר קידום יציאתה של עסקת הפינוי בינוי אל הפועל וכן למנות אדם שיוכל לפעול למימוש עסקאות אלה.

התיקון המוצע קובע כי כאשר קיימת הסכמה של רוב מיוחס מבין בעלי הדירות במקבץ פינוי ובינוי לביצוע הפרויקט, יוכל בית המשפט להטיל על הדייר המסרב סירוב בלתי סביר, אחת משתי סנקציות: האחת היא זו הקבועה כבר היום בחוק – חובת פיצוי לדיירים שנפגעו מהסירוב. והשניה, להורות בצו על פינוי הדירה של בעל דירה מסרב ולמנות אדם אשר יהיה מוסמך בהתאם להוראות בית המשפט להתקשר במקום בעל הדירה המסרב בעסקת פינוי ובינוי.

הטלת סנקצית הפינוי תתאפשר רק אם מצא בית המשפט כי הפינוי מוצדק וסביר בנסיבות העניין, ולאחר שנתן לבעל הדירה המסרב הזדמנות לטעון את טענותיו.

תגיות

40 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

39.
מושחתים נמאסתם- מי יגן על הקשישים החלשים?
לתשומת לב.... ראשית, ברצוני לשבח את המתארגנים להגשת תביעה ייצוגית לבג"ץ (סעיף 30). אני רוצה לספר לכם על אמי המבוגרת.(אחת מני רבות במצבה). אישה כבת 85, ניצולת שואה אלמנה. אם לילדים גדולים. לרוב מסתובבת בין שתי בנותיה....ומדי פעם מגיעה לדירתה. נחרדה לראות את רצון בעלי הדירות בבלוק שלה, שמעוניינים בפינוי בינוי. הבניין מעל 50 שנים(מצבו עדיין טוב) ורוב בעלי הדירות משכירות את הדירה, דהיינו האינטרס שלהם חמדני, נטו. אמי לא השכירה את הדירה, היא מאוד קשורה אליה ולזכרונות.כל פעם שאחת הבנות ישנה איתה שם ליבה מתרחב. שנית: נניח שיסייעו לה בהעברת הדירה.... מי יסייע לה בסידור הדירה.הילדים עובדים ואין לאל ידם לעשות כן. יש מקרים רבים שהקבלן ברח, העבודה נעצרה ואין מושיע. יש לא מעט מקרים שהקבלן מממן שכירות דירה אחרת רק לתקופה מסויימת ולאחר מכן הדייר צריך לשבור את הראש. יש מקרים שהקבלן משיג דירה, בלתי ראויה למגורים... בתיאוריה זה נשמע טוב, הלכה למעשה זה מאמלל, מתיש, פוגע רגשית ומנטלית בקשישים, שקשה להם והם רגילים לסביבתם. אני מקווה שמחול השדים ייפסק...תחשבו שזו הייתה יכולה להיות אמכם, או סבתכם.... איך הייתם מרגישים? אמי לא מפסיקה לבכות ונמצאת בחרדה.... אמי חיפאית.הבנתי שראש העיר יהב, אינו שש לתוכנית ואני מברכת אותו על כך. אני מתפללת לאלוהים שלא יפעילו לחץ על קשישים. רק אלוהים יודע כמה זמן נותר לאמי לחיות. היא לא זקוקה לשינויים הללו.... לא הכל כסף בחיים. היא עבדה על כך בזיעת אפיה.... תמצאו פתרונות אחרים למגורים ואל תתעלקו על קשישים חסרי אונים. אם אין לכם מצפון,תחשבו על כך שיום אחד אתם תהיו במצב דומה... מקווה שהרבה אנשים יירתמו למנוע שואה מסוג זה.... לזכור ולא לשכוח!
אזרחית מזועזעת , צפון  |  07.10.15
38.
הדייר החמדן
.לא פחות מהדייר הסרבן מסוכן הדייר החמדן :אותו דייר שמנסה לקבל יותר מהמגיע לו מהעוגה באמצעות כל מיני עסקאות שונות מתחת לשולחן עם יזמים: או מנסה להשתלט על הפרויקט כדי לעשות לביתו. לפעמים מדובר באחוזי ייזום עסקה (2% ) שהוא מנסה לקבל מהיזם, לפעמים בהבטחת שירותיו ליזם כמתווך או כעו"ד או כאדריכל- בין אם בפרויקט ובין אם מחוצה לו: בין אם זו עבודה מקצועית כביכול- אם הוא מתווך או עורך דין- : בד"כ יידחוף את עצמו, ישתלט על הועד ויכפיש אישת את מתנגדיו.סופם של נסיונות השתלטות כאלה הנה תקיעת הפרויקט שתמיד מגיע לבתי המשפט!!!! דרושה רשות מפקחת ציבורית בלתי תלויה שתפקח על נקיון תהליך היישום ותמנע הן סקבנות והן חמדנות.
דן חסכן , חיפה  |  29.09.15
37.
ברגע שיש פינוי בינוי והיתר לבנייה לגובה, ערך הקרקע עולה בצורה משמעותית
זה נחמד שקוראים לדייר שרוצה למכור את הדירה שלו בשווי גבוה - ובצדק - חמדן או סחטן, אבל לקבלן שמחליף את הדירות בדירות חדשות ומקבל על הדרך עוד כמה קומות, לא. השוק פה אמור להיות שוק חופשי ולדייר יש את הזכות להיות "סחטן" כרצונו. במקרים מסויימים יתכן כי יגיעו עוד קבלנים שיציעו עסקאות טובות יותר. לעומת זאת ברגע שבית המשפט מתערב, ויש איום בקנסות במקרה של "סירוב לא סביר", עקרון השוק החופשי כבר לא רלוונטי, שוויה של הדירה משתנה, ודיירים כבר לא יסתכנו בהתמקחות, בסירוב לעסקה, או בהמתנה לעסקה טובה יותר, שהם צעדים לגיטימים ובריאים בשוק חופשי.
שוגי  |  28.09.15
36.
החוק נגד הסרבנים צודק .
כאשר נציגות הבנין ברוב של 80% מהמדיירים מאשרת התקשרות עם יזם לביצוע פינוי בינוי זו הדרך לביצוע הפרויקט , שרת המשפטים מחוקקת חוק צודק וחשוב , כידוע יש קומץ של דיירים שמנסים לטרפד את ביצוע הפרויקט מטעמים של חמדנות או פשוט סחטנות , חוק פינוי בינוי יהיה עוגן לדיירים אשר הסכימו להשביח את הנכס ולשפר את איכות החיים באמצעות תמ"א 38.2 . יש לקבוע בחוק את כל הזכויות של הדיירים לרבות תנאים מיוחדים לקשישים .
צחי , ת"א  |  27.09.15
לכל התגובות