צילום: אוראל כהן
פינוי בינוי: גובשה הצעת חוק שתאפשר לפנות דיירים סרבנים
מטרת התיקון לחוק שגיבש משרד המשפטים היא להתגבר על מכשול הדייר הסרבן שנחשב לגורם העיקרי להכשלת פרויקטים מסוג זה
17.09.2015, 20:29 | דותן לוי
משרד המשפטים פרסם טיוטת תיקון לחוק פינוי בינוי אשר מעניקה סמכות לפנות בעל דירה בשל סירוב בלתי סביר לעסקת פינוי בינוי. לפי הטיוטה, מטרת החוק היא להקל על ביצוע עסקאות פינוי ובינוי וכך לעודד התחדשות עירונית אשר עד כה קידומה מתנהל בעצלתיים ולמעשה לא תורם משמעותית למאמץ הלאומי לפתרון בעיית הדיור.
התיקון לחוק הוא ניסיון להתמודד עם תופעה שנחשבת לנפוצה במסגרתה עסקאות פינוי בינוי לא יוצאות לפועל למרות שיעור משמעותי מבין בעלי הדירות מעוניינים בעסקה, וזאת בשל התנגדות בלתי סבירה של אחד או יותר מבעלי הדירות.
קראו עוד בכלכליסט
הצורך בהסכמת כל בעלי הדירות לשם ביצוע פרויקט פינוי בינוי נחשבת כבר שנים לאחת הבעיות הקשות בקידום פרויקטים ויצרה מצב שבו בעל דירה יחיד קיבל עמדת מיקוח בעייתית, בה עלול להיעשות שימוש לרעה, לעתים גם במחיר הכשלת העסקה. בשל בעיה זו כבר נקבע בעבר בחוק כי בעלי דירות המסרבים להצטרף לפרויקט מסיבות שאינן סבירות ייתבעו בתשלום פיצוי ליתר בעלי הדירות עבור הנזק שנגרם להם בשל אובדן העסקה. יחד עם זאת, לפי משרד המשפטים הניסיון שהצטבר מאז חקיקת החוק הראה כי עדיין קיים קושי רב בקידום עסקאות פינוי בינוי וכי האפשרות לתביעת פיצויים לא הוכחה עד כה כאפקטיבית.
לפיכך, מציע משרד המשפטים להעניק לבית המשפט גם את הסמכות להורות בצו על פינויו של בעל דירה מסרב, באופן שיאפשר קידום יציאתה של עסקת הפינוי בינוי אל הפועל וכן למנות אדם שיוכל לפעול למימוש עסקאות אלה.
התיקון המוצע קובע כי כאשר קיימת הסכמה של רוב מיוחס מבין בעלי הדירות במקבץ פינוי ובינוי לביצוע הפרויקט, יוכל בית המשפט להטיל על הדייר המסרב סירוב בלתי סביר, אחת משתי סנקציות: האחת היא זו הקבועה כבר היום בחוק – חובת פיצוי לדיירים שנפגעו מהסירוב. והשניה, להורות בצו על פינוי הדירה של בעל דירה מסרב ולמנות אדם אשר יהיה מוסמך בהתאם להוראות בית המשפט להתקשר במקום בעל הדירה המסרב בעסקת פינוי ובינוי. הטלת סנקצית הפינוי תתאפשר רק אם מצא בית המשפט כי הפינוי מוצדק וסביר בנסיבות העניין, ולאחר שנתן לבעל הדירה המסרב הזדמנות לטעון את טענותיו.
40 תגובות לכתיבת תגובה