אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האינפלציה הצפויה צוללת: חזרה שש שנים לאחור ל-0.4% צילום: shutterstock

האינפלציה הצפויה צוללת: חזרה שש שנים לאחור ל-0.4%

אינפלציה צפויה נמוכה יותר (0.3%) שררה לאחרונה במשק רק בחודש ינואר 2009, בעיצומו של המשבר הכלכלי הגלובלי. למרות זאת, ההערכה היא כי הריבית תיוותר ללא שינוי לחודש נוסף

20.09.2015, 11:09 | אמנון אטד

אחרי הירידה החדה שנרשמה בה בחודש שעבר, ועל רקע המדד השלילי של חודש אוגוסט (מינוס 0.2%), המשיכה האינפלציה הצפויה לצלול וירדה לנקודת שפל חדשה. מנתונים שמפרסם היום (א') בנק ישראל מתברר כי האינפלציה הצפויה במשק ל-12 החודשים הבאים ירדה בשבוע האחרון בשיעור חד של 0.4% ומסתכמת כעת ב-0.4% בלבד. אינפלציה צפויה נמוכה יותר (0.3%) שררה לאחרונה במשק רק בחודש ינואר 2009, בעיצומו של המשבר הכלכלי הגלובלי.

קראו עוד בכלכליסט

את האינפלציה הצפויה מחשבים כלכלני בנק ישראל כממוצע ההערכות שמפרסמים האנליסטים השונים במשק. מהנתונים החודשיים שמפרסם היום בנק ישראל מתברר עוד כי גם על פי שיטת החישוב הנוספת של הבנק, זו של הפרשי התשואות בשוק אגרות החוב הממשלתיות, מסתכמת כעת האינפלציה הצפויה לשנה קדימה ב-0.5% בלבד.

מונה חשמל. ההערכה היא כי אינפלציה הצפויה הנמוכה נובעת בין היתר מההפחתה בתעריפי החשמל בארץ, צילום: מאיר פרטוש מונה חשמל. ההערכה היא כי אינפלציה הצפויה הנמוכה נובעת בין היתר מההפחתה בתעריפי החשמל בארץ | צילום: מאיר פרטוש מונה חשמל. ההערכה היא כי אינפלציה הצפויה הנמוכה נובעת בין היתר מההפחתה בתעריפי החשמל בארץ, צילום: מאיר פרטוש

לפני שבוע פרסמה כאמור הלמ"ס כי מדד אוגוסט ירד ב-0.2%, וכי האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד אוגוסט 2015 לעומת מדד אוגוסט 2014), ממשיכה להיות שלילית, בשיעור של מינוס 0.4%. כתוצאה מכך, סביבת האינפלציה, שהיא נתון שלוקח בחשבון גם את האינפלציה בפועל וגם את האינפלציה הצפויה, נמצאת עדיין הרבה מתחת לגבול התחתון של תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%).

הרמה הנמוכה של סביבת האינפלציה תומכת לכאורה בהפחתת הריבית, כי ריבית נמוכה יותר מגבירה את הביקושים במשק ועשויה לכן לדחוף את האינפלציה הנמוכה מדי בחזרה אל תוך תחום היעד. אולם ההערכה היא כי חברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל יחליטו בסוף שבוע זה (דיון הריבית נדחה החודש בגלל יום כיפור) בכל זאת להשאיר את הריבית חודש נוסף ללא שינוי, בנקודת השפל של 0.1%. זאת על רקע ההערכה של בנק ישראל כי האינפלציה הצפויה הנמוכה נובעת בעיקר מהתחדשות הירידות במחירי האנרגיה והסחורות בעולם, ומההפחתה בתעריפי החשמל בארץ. בנוסף לכך, נובעת הירידה באינפלציה הצפויה משני גורמים נוספים בעלי אופי חד-פעמי: הפחתת שיעור המע"מ וביטול אגרת הטלוויזיה.

תגיות