אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

בלעדי לכלכליסט

כך תהפוך אפל את הבית שלנו לאייפד אחד ענק

חיישן תלת־ממדי יקרין כפתורים וירטואליים לשליטה במכשירי חשמל על הקירות ועל רהיטים אחרים. פטנט שרשם מרכז הפיתוח הישראלי של אפל חושף מה מתכננת ענקית הטכנולוגיה לעתיד הבית החכם

21.09.2015, 05:44 | אסף גלעד

המהפכה הבאה של אפל עשויה להגיע מישראל. החברה מתכננת להפוך את הקירות בבית שלנו, ואולי גם את שאר הרהיטים, לממשק הפעלה לבית חכם בעזרת חיישן תלת־ממדי שיזהה את המיקום, את הגובה ואת תנועות הגוף של האנשים בחדר ויקרין בעבורם צג וירטואלי מותאם. בסוף החודש שעבר רשם מרכז הפיתוח הישראלי של אפל בהרצליה פטנט חדש ששופך אור על התוכניות של החברה לתחום, בדמות המצאה שמכונה ברשם הפטנטים "אמצעי בקרה גמישים לחדר".

קראו עוד בכלכליסט

טים קוק, מנכ"ל אפל טים קוק, מנכ"ל אפל טים קוק, מנכ"ל אפל

המוצר מתבסס במידה רבה על החיישן התלת־ממדי של פריימסנס (PrimeSense), ששולב בעבר במכשירי הקינקט של מיקרוסופט ושימש להפעלת משחקי מחשב באמצעות תנועות הגוף. כעת לוקחת אפל את יכולת החישה של מחוות הגוף של פריימסנס ומיישמת אותה לשליטה במוצרי חשמל ביתיים כחלק מחזון הבית החכם שלה.

במרכזו של הפטנט החדש עומד מתקן הכולל חיישן תלת־ממדי ומקרן המותקן על תקרת הסלון ומקרין כפתורי שליטה וירטואליים על הקיר. המתקן פועל בכמה אופנים בו־זמנית: הוא סורק את החדר, מזהה את האנשים הפועלים בו, את מיקומם, את גובהם ואת כף ידם, ולאחר מכן מקרין על הקיר הסמוך להם ממשק הפעלה וירטואלי למכשירים בבית כמו המזגן, מכשירי הטלוויזיה, מערכות השמע או גופי התאורה.

על פי תיאור הפטנט, כפתורי ההפעלה שיוקרנו על הקיר יוכלו להידמות לכפתורים ממשיים: מתג הפעלה פשוט היכול לשמש להדלקה ולכיבוי של גופי התאורה, כפתור סיבובי יוכל לשמש לעמעום ומתג הזזה מצד לצד לוויסות הטמפרטורה בחדר. על המתג הווירטואלי יוקרנו הטמפרטורות הממשיות בחדר וכן הטמפרטורות הרצויות, כאילו היה וסת חום.

תכונה מסקרנת נוספת של הכפתורים הווירטואליים שמתוארת ברישום הפטנט היא התכונה שהופכת את קירות הבית למעין מסך ענק בעל תכונות שמזכירות את תכונותיו של האייפד. למשל, כשהמשתמש לוחץ על הכפתור הווירטואלי, הוא יואר באור זוהר. המשתמש יוכל גם לגרור את הכפתור הווירטואלי לאורך הקיר או בין הקירות בבית ולמקם אותו בכל נקודה שיבחר, כאילו היה אפליקציה באייפון. ועוד, יהיה אפשר להגדיל או להקטין את הכפתורים שיוקרנו על הקיר במחוות יד פשוטות. לבסוף, כאילו היה מדובר בתוכנת עריכה קלה לשימוש, יוכל המשתמש לשכפל את הכפתורים ולמקם אותם על קירות שונים כאוות נפשו.

על פי כתב הפטנט, אפל טוענת כי הצג שמוקרן על הקיר יוכל להציג הרבה יותר ממתגי הפעלה וירטואליים פשוטים, למשל "בקרי הפעלה מתוחכמים, חייגנים, כפתורי הזזה ומקלדות".

על פי הפטנט, שנרשם בישראל, יוכל המקרן החכם להתאים את עצמו לגובהו של המשתמש. כך למשל, לאדם גבוה יוקרן הצג הווירטואלי על הקיר בגובה מסוים, ובעבור ילד שמסתובב בבית הוא יוקרן בגובה נמוך. החיישן התלת־ממדי יחשב את מרחק כף ידו של המשתמש מהקיר, וכך יחליט לאן לכוון את ההקרנה. משתמש שיקרב את כף היד ויניח אותה על הקיר — יקבל אוטומטית את תפריט מתגי ההפעלה.

אמנם בשלב זה אפל מתייחסת ברישום הפטנט לקיר כאל משטח ההפעלה היחיד, אבל סביר שבעתיד יוכל המקרן גם להתאים את אלומת האור לסוג המשטח. גם בתרשים המוצג בתיאור הפטנט נראית הקרנה של צג הפעלה על הקיר, אך לא מן הנמנע שבעתיד הוא יוכל להיות מוקרן על חפצים אחרים, כמו למשל על משענת היד של הספה או על שולחן הסלון. תיאורטית יוכל החיישן לזהות משתמש שמתיישב בסלון ולהקרין לו שלט וירטואלי להפעלת הטלוויזיה ישירות על הספה או על השולחן הסמוך לה, כדי לחסוך למשתמש את הצורך לקום ולהביא את השלט מצדו השני של החדר. מאותו מקום יוכל המשתמש גם להפעיל את המזגן, לווסת את התאורה בחדר או להפעיל את מערכת השמע. נראה שהמערכת תבקש מהמשתמש לבצע תנועת יד מסוימת כדי לסמן לה להקרין את כפתורי ההפעלה.

את הפטנט רשמו כמה מעובדי אפל בישראל, ובהם סמנכ"ל הטכנולוגיות של המרכז אלכס שפונט, ממייסדי פריימסנס, וכן קבוצה של מהנדסים בכירים ובהם רביב ארליך, רונן אקרמן ורן חלוץ. הבקשה הוגשה בחודש יוני, ורשם הפטנטים העלה אותה לעיון הציבור בסוף חודש אוגוסט.

ערכת הבית החכם המבוססת על סירי אינה מושלמת

באמצעות המקרן החכם אפל מקווה להקל את הפעלת המכשירים בבית דרך ממשק חלופי למכשירי הדגל שלה — אייפון ואייפד. באפל, כמו בחברות אחרות ובהן מיקרוסופט, גוגל ואינטל, מדברים זה שנים על כניסה לתחום טכנולוגיות בית חכם - כלומר הקונספט שלפיו כל מכשירי החשמל בבית מחוברים ברשת חוטית או אלחוטית שמאפשרת להם לפעול בתיאום, ולמשתמש - לשלוט בהם בנקל ובפשטות.

באפל גם שואבים עידוד ממחקר שערכה חברת פארקס, שלפיו 40% מבתי האב בארה"ב מוכנים לקנות מוצרים חשמליים ששייכים לרשת ביתית חכמה, לעומת 16% שכבר קנו.

את הכניסה שלה לתחום הבית החכם עושה אפל באטיות יחסית. בשנה שעברה הציגה את HomeKit, מערכת שפיתחה לשליטה על מכשירים בבית החכם, שאמורה לאפשר יישור קו וסטנדרט אחיד בין חברות האלקטרוניקה. המערכת אמורה לסייע למכשירים לתקשר עם מערכת ההפעלה של אפל בדרך מאובטחת.

השנה כבר היה ברור שאת אסטרטגיית הבית החכם שלה ביקשה אפל לרכז קודם כל דרך אייפון. החברה זינקה למים הקרים עם מערכת התוכנה והחיישנים HomeKit, שמאפשרת להפעיל מכשירי חשמל מקוונים באמצעות מנוע הדיבור סירי המשולב באייפון. מערכת ההפעלה החדשה iOS9 גם מאפשרת לסרוק את הקוד של המוצר החשמלי החכם, בין שמדובר במנורה או בטלוויזיה, ולאחר התקנת אפליקציה מתאימה להפעיל את המכשיר באמצעות האייפון או האייפד. המערכת זכתה לביקורות מעורבות, בין השאר מפני שהיא דורשת הפעלה קולית באמצעות סירי, שלא תמיד משיגה את יעדה.

אפל חשפה את סטרימר האפל TV החדש שלה לפני שבוע וחצי, וגילתה שהדגם הנוכחי תומך בפקודות קוליות וכולל גם שלט חדש המצויד בחיישני זיהוי תנועה, כמו שלט קונסולת ה־Wii. ובכל זאת, שנתיים לאחר רכישת פריימסנס, אפל טרם השיקה מוצר המבוסס על חישת מחוות הגוף.

אין לדעת אם אפל תפתח את הפטנט או תנטוש אותו

אפל לא לבד בתחרות על הבית החכם. במאי השיקה גוגל את פלטפורמת Brillo, המתחרה ב־HomeKit של אפל, שמבקשת ליצור סטנדרט חיבור אלחוטי אחיד בין מכשירי חשמל בבית - כשנה לאחר שרכשה את חברת החיישנים נסט בכמיליארד דולר. גם סמסונג הכריזה בתחילת השנה כי עד 2017 יהיו כ־90% ממכשיריה מקוונים.

אפל וגוגל לא המציאו את הבית החכם, ואפליקציות להדלקת האור או המזגן קיימות זה שנים. אלא שהמכשול הגדול ביותר שעמד בפני השימוש בבית החכם ובפני החברות המקדמות אותו היה המחסור ברשת הפעלה אחידה בין כל המכשירים החכמים בבית.

הפתרון היה חייב להגיע מחברות שיש להן מערכת הפעלה סלולרית, שבאמצעותה אפשר לקשר בנקל בין הטלפון ובין כל אחד מהמכשירים - כלומר רק חברות כמו אפל וגוגל. מערכת "אמצעי הבקרה הגמישים לחדר", או השלט הביתי הווירטואלי, אינו קשור לכאורה אפילו לאחד ממכשירי אפל, ועל כן הוא מוצר ייחודי בחברה.

יש לסייג - פטנט שמפותח בחברה הוא רק רעיון שלפיו היא יכולה לפעול או לא לפעול. ייתכן שבסופו של דבר תאמץ אפל את הפטנט שפותח במרכז הישראלי וייתכן שתנטוש או תשנה אותו. אין לדעת כיצד יתגלגל השלט הווירטואלי אל קירות הבתים, אך הוא בהחלט משמש הצצה לדרך שבה אפל רואה את הממשקים העתידיים שילוו את חיינו.

מאפל נמסר בתגובה: החברה אינה מגיבה על שמועות או על ספקולציות.

תגיות

22 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

20.
שקעים ומפסקים חכמים כמה סיבות לשקול והתייחסות
אינני בקיא בתוכניות אפל אבל כמפתח בתחום הביית החכם HOMISMART יש ערכים נוספים להפעלה מרחוק והם דיי רבים למשל -צריכת אנרגיה שניתן לתת ללקוח פר שקע קרי כל שקע או מפסק נמדד ומבוטא בעלות בכסף על מסך האפליקציה שלכם -נושא בו למרבית הצרכנים אין שליטה והבנה הופך לנגיש וברור וגם לנשלט מרחוק מהמשרד מחול ומכל מקום - קביעת טיימרים שעוני שבת מראש בלחיצה מאפליקציה ועוד שלל אפשרויות שהטכנולוגיה מאפשרת .לגבי קרינה הפריטים בעולם החשמל נבדקים גם מבחינת בטיחות וגם קרינה ועומדים בבדיקות מאוד מחמירות ששוב מצד הפיתוח אני יכול לומר לכם שיש התייחסות מאוד רצינית בטרם שקע או מפסק מאושר למכירה בכל מדינה מתוקנת כולל מדינתנו .לגבי הערה עם המזוודות למיליונים והחיווטים נכון צריך לחווט אבל מיליונים ממש לא צריכים עם עלות ממוצעת לשקע חשמלי סביב 50-60 $ כל ביית ממוצע שיש לו אינטרנט יכול וצריך להפוך לנשלט מרחוק בקלות ועם חיסכון באנרגיה שיחזיר מהר מאוד את ההשקעה במעבר ממפסק או שקע טיפש לחכם .
יאיר , תל אביב  |  21.09.15
לכל התגובות