אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקופה הקטנה שהמדינה תעשה על הגב של פועלי הבניין מסין צילום: שאול גולן

הקופה הקטנה שהמדינה תעשה על הגב של פועלי הבניין מסין

המהלך שהוביל שר האוצר להבאת העובדים עבר בממשלה למרות הסתייגות היועמ"ש. ההחלטה אמורה להוסיף לקופת המדינה 720 מיליון שקל בשנה אולם במשרד האוצר טוענים כי המטרה היחידה היא האצת הבנייה ו"כל הקשר אחר לא נלקח בחשבון"

21.09.2015, 09:30 | אמיתי גזית

הממשלה אישרה אתמול את הצעתו של שר האוצר משה כחלון לאפשר את כניסתם של 20 אלף עובדי בניין מסין. ההחלטה התקבלה למרות התנגדות שר הפנים סילבן שלום וחוות דעת מסויגת של היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין. למעשה הממשלה מבטלת החלטה קודמת שלה וסותרת התחייבות של המדינה לפני בג"ץ כי כניסת עובדים זרים תותר רק ממדינות שישראל חתמה איתן על הסכם שנועד למנוע גביית דמי תיווך מופרזים.

החלטת הממשלה תעשיר את קופת האוצר בכ־720 מיליון שקל בשנה בזכות מס מעסיקים המוטל רק על העסקת עובדים זרים בשיעור 15% בחודש, ואגרה חודשית בהיקף של כ־1,500 שקל בחודש לעובד.

הזדמנות לקצץ בשכר

 

כיום יש כ־4,000 עובדים מסין ולפיכך צפויים להתווסף עוד 16 אלף שירוויחו כעשרת אלפים שקל בחודש. מכאן שהתשלום למדינה תמורת כל עובד הוא כ־3,000 שקל בחודש. העלות הזאת, רובה אם לא כולה, מגולגלת בסופו של דבר לרוכשי הדירות. את המיסוי הזה יצרה המדינה כדי לעודד כניסה של עובדים ישראלים, אלא שכעת המדינה מודה כי היא נכשלה בכך ויוזמת גיוס המוני של עובדים. זאת ועוד, המטרה המוצהרת של המהלך היא להוזיל את עלויות הבנייה ובתוך כך את מחיר הדירות. הותרת המיסוי ללא שינוי אינה תואמת לתוכניות ולהצהרות האוצר.

 , צילום: אלכס קולומויסקי, אוהד צויגנברג צילום: אלכס קולומויסקי, אוהד צויגנברג  , צילום: אלכס קולומויסקי, אוהד צויגנברג

אשרה לעובד זר ניתנת לחמש שנים, אך כ־4,000 הפועלים הסינים שעובדים בישראל שוהים בה כבר כעשור. בחמש השנים האחרונות לא התירה המדינה להכניס פועלים נוספים בגלל קיצוץ במכסות, ובשל החלטת ממשלה כי תותר כניסת עובדים רק ממדינות שייחתם איתן הסכם המגן על זכויותיהם. קבלנים מדווחים כי מציאות זו אפשרה לפועלים לדרוש העלאות שכר ולקבלו. ביוני צפויה לפוג אשרת העבודה של רובם, ובענף מצפים שהעובדים החדשים יחליפו אותם. כך מקווים הקבלנים כי התהליך יאפשר קיצוץ בשכר העבודה והגדלת מספר הפועלים בפרויקט וזירוז קצב העבודה.

לפי ההצעה שקיבלה הממשלה, תחתום רשות ההגירה על הסכם עם חמש חברות כוח אדם סיניות ותהיה אחראית על גיוס ומיון העובדים. העובדים ייקלטו ויועסקו על ידי אחד מ־31 תאגידי כוח האדם הפועלים בארץ בפיקוח רשות האוכלוסין, והם שיספקו לקבלנים עובדים על פי צורך. הליך זה נקבע כדי למנוע מעורבות של גורמים פרטיים בגיוס העובדים.

בענף הבנייה מביעים חשש מהליך גיוס העובדים, שכן בעבר הגיעו לישראל פועלים לא מיומנים. פתרון לכך תספק התאחדות בוני הארץ שבשיתוף עם רשות האוכלוסין תפעיל אתר לבחינה ולמיון העובדים המיועדים.

אלדד ניצן, יו"ר התאחדות תאגידי כוח אדם זר לבניין באיגוד לשכות המסחר, אמר ל"כלכליסט" כי במעמד הגיוס ישלם כל עובד כ־1,000 דולר לחברת כוח האדם הסינית. נתח נוסף מדמי התיווך ישלמו הקבלנים על פי נוסחה של 50 דולר לחודש — מכיוון שכל עובד מגיע לחמש שנים, מדובר בעוד כ־3,000 דולר לעובד. כדי למנוע מעבר של כסף לידיים לא נכונות, יועבר התשלום לרשות האוכלוסין והיא שתפקיד אותו בחשבונות הבנק של חברות כוח האדם מסין.

על פי החלטת הממשלה, לפחות מחצית מהעובדים יועסקו בבנייה בפרויקטים של "מחיר למשתכן", שבהם מספקת המדינה קרקע מוזלת, והקבלנים מתחייבים למחיר מוזל לדירה. כאן מתבקשת השאלה כיצד תבטיח המדינה כי הפועלים לא יזלגו לפרויקטים אחרים בלי אישור. אליאב בן שמעון, מנכ"ל ההתאחדות בוני הארץ, מסביר כי במסגרת החוזים שייחתמו עם הקבלנים "מופעלת מערכת סנקציות נוקשה כלפי מי שיעסיק עובדים בפרויקטים אחרים. החלטה כזו קיימת בענף התשתיות".

"אין הוכחה לשוחד"

 

באשר לחשש כי כניסת עובדים זרים ללא הסכם עם סין משמשת פרצה לגביית דמי תיווך לא חוקיים אומר בן שמעון כי "אין שום הרשאה, חקירה, או הוכחה כלשהי לעבירות שוחד, דמי תיווך, סחר בבני אדם של קבלנים. ואם יש קבלנים שעובדים בצורה לא חוקית, שיטפלו בהם". לדבריו, "בנוסף לכך, ענף הבנייה פועל תחת הסכם קיבוצי המשווה את זכויות הישראלים והעובדים הזרים. ההסכם מגדיר שעות נוספות, חופשים, שעות עבודה, וקובע שכר מינימום של 5,300 שקל, גבוה משכר המינימום במשק".

מהאוצר נמסר בנוגע להיבט הכספי של הבאת העובדים כי "החלטת הממשלה בדבר הבאת עובדים מסין היא בעלת מטרה אחת והיא האצת הבנייה בישראל. כל הקשר אחר לא נלקח בחשבון".

תגיות

37 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

36.
להביא חברות בניה סיניות?כחלון מעדיף "לפטם" טייקוני הון מקורביו בישראל וקופת המדינה
העובדים ייקלטו ויועסקו על ידי אחד מ־31 תאגידי כוח האדם הפועלים בארץ בפיקוח רשות האוכלוסין, והם שיספקו לקבלנים עובדים על פי צורך......... זה אומר שלקבלני הניה בישראל אין כל יד ורגל לעניין הבאת והעסקת העובדים הסיניים !!! במעמד הגיוס ישלם כל עובד כ־1,000 דולר לחברת כוח האדם הסינית. נתח נוסף מדמי התיווך ישלמו הקבלנים על פי נוסחה של 50 דולר לחודש ל-31 תאגידי כוח האדם הפועלים בארץ בפיקוח רשות האוכלוסין, והם שיספקו לקבלנים עובדים. ןמכיוון שכל עובד מגיע לחמש שנים, מדובר בעוד כ־3,000 דולר לעובד. כדי למנוע מעבר של כסף לידיים לא נכונות, יועבר התשלום לרשות האוכלוסין ......והיא שתפקיד אותו בחשבונות הבנק של חברות כוח האדם מסין...... זה אומר שמערכת הגביה מקבלני הבניה בישראל והתשלום לחברות כוח אדם בסין איננו שקוף לעיני הקבלנים והציבור !! מס מעסיקים המוטל רק על העסקת עובדים זרים בשיעור 15% בחודש, ואגרה חודשית בהיקף של כ־1,500 שקל בחודש לעובד זה אומר שקבלני הבניה בישראל יפטמו את קופת המדינה ב-720 מיליון שח !!! מכאן שהתשלום האגרות/המיסוי שקבלני הבניה ישלמו למדינה תמורת כל עובד הוא כ־3,000 שקל בחודש !!! זה אומר שהעלות הזאת, רובה אם לא כולה, מגולגלת בסופו של דבר לרוכשי הדירות. ככה דופקים זוגות צעירים במחירי דירות יקרים בישראל. מזריקים הצהרות על הוזלה ולבסוף מגלים את שרלטנות נבחרי הציבור המתחזים לצדיקי העם.
יצהרי  |  24.09.15
לכל התגובות