אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם מחירי הסחורות הנמוכים מהווים הזדמנות השקעה?

האם מחירי הסחורות הנמוכים מהווים הזדמנות השקעה?

למרות הירידות הדרמטיות שנרשמו מתחילת השנה, ואפילו מאז 2011, ההסטוריה מראה כי תהליך מציאת שווי-משקל מחודשים במחירי הסחורות יכול להמשך זמן רב

22.09.2015, 07:37 | ערן פלג
בשבועות האחרונים קיבלו הירידות החדות במחירי המניות את מירב תשומת הלב. אך, כאשר בוחנים את הדברים מתחילת השנה, הנפילה במחירי הסחורות מרשימה יותר - הם נסוגו בכ-15% מאז תחילת השנה, לפי מדד הסחורות של CRB. האם המחירים הנמוכים יותר מהווים הזדמנות השקעה?

הראייה ההסטורית מורה כי התשובה היא – ככל הנראה, עדיין לא. הירידות שלעיל הנן חלק ממחזור ארוך-טווח, רב-שנתי. המחזור החיובי האחרון במחירי הסחורות היה בין השנים 2001 ל-2011. במהלך תקופה זו, עלה מדד מחירי הסחורות בכ-180%. אך, מאז 2011, אנו מצויים במחזור שלילי בו המגמה העיקרית, השלטת, היא של ירידת מחירים (למרות קפיצה מסוימת במחירי חלק מהסחורות בשבועות האחרונים).

בורסת הסחורות של ניו יורק (ארכיון), צילום: בלומברג בורסת הסחורות של ניו יורק (ארכיון) | צילום: בלומברג בורסת הסחורות של ניו יורק (ארכיון), צילום: בלומברג

המחזור החיובי האחרון, בין 2001 ל-2011, היה קשור קשר הדוק בנסיקה של הכלכלות המתפתחות, ובמיוחד של סין. הביקושים ההולכים וגוברים מסין דחפו מעלה את הכלכלות המתפתחות האחרות אשר רבות הן יצואניות של סחורות. באופן דומה, מאז שמחירי הסחורות החלו את נסיגתם ב-2011, באותה עת שבה החל תהליך החלשות המומנטום הכלכלי בסין (קצב הצמיחה נחלש מ 10%-11% ב-2010/2011 לכיוון של 6%-7% כיום), אנו עדים להחלשות הכלכלות המתפתחות האחרות וגם לביצועי חסר של נכסים פיננסיים הקשורים באותם 'שווקים מתעוררים' – במיוחד של מניותיהן ומטבעותיהן. אפשר להוסיף לנכסים אלו גם מניות ומטבעות של מדינות מפותחות אשר הנן יצואניות גדולות של סחורות דוגמת קנדה ואוסטרליה.

למרות הירידות הדרמטיות שנרשמו מתחילת השנה, ואפילו מאז 2011, ההסטוריה מראה כי תהליך מציאת שווי-משקל מחודשים במחירי הסחורות יכול להמשך זמן רב. אמנם, עברו כארבע שנים מאז היו המחירים בשיאם, אך בחינת ההסטוריה מראה כי מחזורים שליליים יכולים להארך עשר שנים ואף יותר. לדוגמא, המחזור השלילי שהחל בתחילת שנות ה-80 של המאה העשרים (לאחר העליות החדות בשנות ה-70) נמשך כעשרים שנה, עד 2001. כמו כן, מחזורי הסחורות נוטים להיות מתואמים, בקורלציה הפוכה, עם מחזור הדולר האמריקאי. התחזקות של הדולר נוטה לבוא יחד עם ירידה במחירי הסחורות, הנקובות בדולר ארה"ב. תופעה זו מתקיימת גם הפעם – כאשר הדולר החל בתהליך של התייצבות, ואחר כך התחזקות, החל מ-2011.

לאור העובדה כי ארה"ב הנה בין המדינות היחידות בהן סביר שנראה תהליך של העלאת ריבית בחודשים הקרובים, כך שפערי הריביות מול המטבעות האחרים יישמרו או אף יתרחבו, הרי שמרבית הסיכויים שהמחזור החיובי בדולר טרם הגיע אל קצו. לבסוף, הדינמיקה הכלכלית בכלכלות המתפתחות ממשיכה כרגע להיות שלילית (לדוגמא, סין בה המומנטום הכלכלי נחלש) עד שלילית מאוד (לדוגמא, ברזיל הנמצאת כבר במיתון). לסיכום, לא נראה שהגענו כבר לתחתית ופרופיל הסיכוי/סיכון אינו אטרקטיבי דיו - רצוי להמשיך לשמור על עמדה דפנסיבית.

 

ערן פלג הוא מנהל השקעות ראשי ב-Clarity Capital

תגיות