אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לא זזה מילימטר: בנק ישראל הותיר את הריבית על 0.1%, חותך תחזית הצמיחה צילום: עומר מסינגר

לא זזה מילימטר: בנק ישראל הותיר את הריבית על 0.1%, חותך תחזית הצמיחה

הצמיחה האפסית שנרשמה ברבעון השני לא שכנעה את חברי הוועדה המוניטרית להפחית את הריבית; בבנק מעריכים כי לא יהיה שינוי בריבית השנה, אך ב-2016 תעלה ל-0.5%; צופים כי הצמיחה תסתכם השנה רק ב-2.6%; פלוג: "נתוני הצמיחה הפתיעו לרעה"

24.09.2015, 16:00 | אמנון אטד
הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה היום (ה') להשאיר את הריבית במשק חודש נוסף ללא  שינוי, בנקודת השפל של 0.1% שאליה היא הורדה לפני שבעה חודשים. זאת למרות שהנתונים שפורסמו לאחרונה תומכים לכאורה בהפחתת ריבית: עדכון אומדן הצמיחה כלפי מטה על ידי הלמ"ס, המדד השלילי שנרשם בחודש שעבר והירידה החדה באינפלציה הצפויה. ריבית נמוכה יותר מגדילה את הביקושים במשק ולכן היא עשויה לתרום גם להגברת הפעילות הכלכלית וגם לדחיפת האינפלציה בחזרה אל תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%).

קראו עוד בכלכליסט

יחד עם הודעת הריבית פרסם הבנק גם את התחזית המאקרו-כלכלית הרבעונית של חטיבת המחקר שלו, ולפיה כלכלניה צופים כעת הצמיחה במשק תסתכם השנה רק ב-2.6%, בדומה לתחזית האוצר שפורסמה בשבוע שעבר, ולא ב-3% כפי שהעריכו בתחזית הקודמת לפני שלושה חודשים. בשנה הבאה צפוי המשק לצמוח רק ב-3.3% במקום 3.7% בתחזית מחודש יוני. עוד צופים מחברי התחזית כי ריבית בנק ישראל תישאר ללא שינוי עד סוף השנה הנוכחית וכי ב-2016 היא צפויה לעלות ל-0.5%. להערכתם, האבטלה במשק תסתכם השנה ב-5.1% בממוצע, ובשיעור זהה גם בשנה הבאה. הייצוא ללא יהלומים וחברות סטארט-אפ יירד בשנה ב-2.6%, וישוב ויגדל בשנה הבאה ב-5.4%.

 , צילום: נמרוד גליקמן צילום: נמרוד גליקמן  , צילום: נמרוד גליקמן

הנגידה קרנית פלוג מסרה הודעה לעיתונות לאחר הודעת הריבית, וקראה בה לממשלה לנקוט בצעדים ל"עידוד הייצוא והפיריון במשק". בדבריה, הסבירה הנגידה מדוע על פי תחזית חטיבת המחקר צפויה הריבית במשק להישאר ברמתה הנמוכה לפחות עד תחילת השנה הבאה. לדבריה, הריבית הנוכחית משקפת את יעדי המדיניות של בנק ישראל - "יציבות מחירים ותמיכה בצמיחה ובתעסוקה". לדברי פלוג, מאז התדרוך הקודם שערך בנק ישראל לפני שלושה חודשים,תמונת המצב הכלכלית השתנתה ונרשמה חולשה נוספת בכלכלה העולמית שמשפיעה לרעה על הייצוא הישראלי. התחדשה מחירי הדלק, שמעקבת את חזרת האינפלציה אל תוך היעד, והתפרסמו נתוני הצמיחה ברבעון השני "שהפתיעו בחולשתם" ונעשו שינויים במדיניות המיסוי, ובהם הפחתת המע"מ והמס על משקאות אלכוהוליים. בתשובה לשאלה אמרה פלוג כי מצב המשק פחות טוב מזה שהיה לפני שלושה חודשים, וכי הצעדים הלא קונבנציונליים שעומדים לרשות בנק ישראל (רכישת אג"ח ממשלתי והנהגת ריבית שלילית במשק) בהחלט נמצאים עדיין על השולחן ו"אם נראה שיש החמרה במצב ונחשוב שיש צורך בהנהגת כלים אלה, לא נהסס ובהחלט נשתמש בהם".

בתשובה לשאלה נוספת על השפעת הריבית הנמוכה על מחירי הדירות אמרה הנגידה כי כלי הריבית נועד לטפל בפעילות הכלכלית במשק וברמת האינפלציה. לדבריה, "ריבית משפיעה על מחירי הדירות וזה צריך להילקח בחשבון". יחד עם זאת היא שבה וציינה כי הטיפול בבעיית מחירי הדיור צריך להתבצע בצד ההיצע שבו אמורה לטפל הממשלה. היא ציינה כי למרות העלייה במחירי הדירות, נרשמה לאחרונה עלייה במספר התחלות הבנייה ומדובר בהתפתחות משמעותית בתחום הנדל"ן.

צמיחה אפסית

לפני שבוע דווחה הלמ"ס כי ברבעון השני של השנה צמח המשק בשיעור שנתי אפסי של 0.1%, ולא ב- 0.3% כפי שדיווחה בחודש שעבר. בתוצר של הסקטור העסקי נרשמה ברבעון השני אף צמיחה שלילית, בשיעור שנתי של מינוס 1.2%. כלל יצוא הסחורות והשירותים צנח ברבעון השני בשיעור שנתי של 10.6%, בהמשך לירידה בשיעור זהה ברבעון הקודם. מדד אוגוסט ירד ב- 0.2%, והאינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, ממשיכה להיות שלילית בשיעור של מינוס 0.4%. במקביל, נרשמה בימים האחרונים ירידה חדה של 0.4% גם באינפלציה הצפויה בשנה הקרובה, והיא חזרה למעשה לנקודת השפל של לפני שש שנים וחצי, בעיצומו של המשבר הגלובלי - 0.4% בלבד.

בנק ישראל. הריבית נותרה כשהיתה בחודשים האחרונים, צילום: בלומברג בנק ישראל. הריבית נותרה כשהיתה בחודשים האחרונים | צילום: בלומברג בנק ישראל. הריבית נותרה כשהיתה בחודשים האחרונים, צילום: בלומברג

אולם לכל הנתונים וההערכות האלה יש לבנק ישראל הסברים משכנעים, שתומכים בהערכה כי אין כעת צורך בביצוע מהלך דרמטי של הפחתת הריבית לשפל היסטורי של 0%, או אף של הנהגת ריבית שלילית. לדעת הבנק, הצמיחה האפסית שנרשמה ברבעון השני נובעת בעיקר משני גורמים בעלי אופי חד-פעמי: העיצומים בחברת כיל שפגעו ביצוא, ושינויי מיסוי שגרמו להקדמת רכישת מכוניות לסוף 2014 ופגעו בצריכה הפרטית השנה. גם הירידה באינפלציה הצפויה נובעת בעיקר מגורמים חד-פעמיים: התחדשות הירידות במחירי האנרגיה והסחורות בעולם, הפחתת תעריפי החשמל בארץ, הפחתת המע"מ וביטול אגרת הטלוויזיה.

סיבה חשובה נוספת להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי היא החשש של בנק ישראל מהתרומה של מהלך מסוג זה להמשך העלייה במחירי הדיור. הפחתת הריבית מקטינה את תשלומי הריבית על המשכנתאות במסלול הצמוד לריבית ה"פריים", מגדילה לכן את הביקושים למשכנתאות ותורמת בכך להמשך העלייה במחירי הדירות. בשבוע שעבר דווחה הלמ"ס כי מחירי הדירות עלו בחודשים יוני-יולי לעומת החודשיים הקודמים ב- 0.9% והם גבוהים כעת ב- 6% ממחיריהן הממוצעים בתקופה המקבילה בשנה שעברה.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
אנחנו משלמים משכנתאות - שמחים שיש ריבית אפסית ושלילית-שהספקולנטים שיתרסקו !
הספקולנטים שהיו רגילים לעשות רווחי 300% עד שנת 2008 בורסה מתבכיינים.. להם אין הלוואות ומשכנתאות לשלם. הריבית לא תעלה בסערה - וההתרסוקת של 2008 לא תחזור לכלכלת העולם..! כשהעשירים מתבכיינים שהם בהפסדים ולא מציליחים לעשות מכסף עוד כסף ובקלות בבורסה ...העניים שמשלמים הלוואות ומשכנתאות מרוויחים כשיש ריבית אפסית . אגב....כחלון ניכנס לממשלה כשהריבית הייתה 20 % במשק ??? הוא לא ידע...כחלון לא ידע ...אה ? כחלון ידע רק לפזר לנו הבטחות על הוזלת מחירי הדירות ולהציג את עצמו כרובין הוד?
יואבי ונירית  |  28.09.15
6.
ל-4 -תגובתך המתלהמת והבוטה מעידה שהנך יחצ"ן כחלון-שקוף כמים .כנס ולמד את העובדות
בנק מרכזי פועל בדרך כלל בשני כלים מרכזיים, האחד הוא הריבית והשני הוא היצע הכסף. כאשר הריבית לא מתפקדת, נותר לנגידה רק לנסות ולהשפיע באמצעות היצע הכסף. הדבר משול לרכב עם שני בלמים, כשבלם של צד אחד לא עובד וכל בלימה הופכת למסוכנת ובעייתית. הדבר הראוי במצב כזה הוא שבנק ישראל יעבוד בשיתוף פעולה עם האוצר במטרה להגדיל את הכלים ששניהם יחד יכולים להפעיל, אבל זה לא קורה וההפסד הוא של הכלכלה הישראלית וזה מתבטא בהאטה משמעותית, בהמשך עליית מחירי הדיור ובאי וודאות כלכלית שרק הולכת וגדלה. יואיל ראש הממשלה לקחת מנהיגות לשבת יחד עם שר האוצר ונגידת בנק ישראל ולבנות ביחד תכנית שתסתכל על הכלכלה כולה, במקום שזו תטופל טלאים טלאים על ידי הגורמים השונים, כפי שקורה כרגע. פלוג החליטה להשאיר את הריבית ללא שינוי לאור נתוני אינפלציה חלשים אך יציבים ובעיקר בשביל לא לגרום לפניקה מיותרת בשוק המניות. בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי בשל שתי סיבות עיקריות: החשש מהמשך עליית מחירי הדירות ובאופן לא מוצהר החשש מפני המדיניות הפיסקאלית לאור הצעדים האחרונים של הממשלה ושר האוצר כחלון שעלולים לגרום לאי עמידה ביעד הגרעון בשנה הבאה על אף שכחלון מציג לנגידה תחשיב חשבונאי מתחמן.... שהרי עפ"י התרגיל היצירתי של כחלון , יוגדל חד-פעמית היקף הכסף שיוזרם מהכנסות המדינה ממסים ל`קרן מס רכוש`, ובמקביל יקטינו את הסכום שיוזרם לקרן בשנה הבאה. כך, באופן מלאכותי, הכנסות המדינה ממסים בשנה הבאה 2016 יוכלו להיות מעט גדולות מכפי שהן אמורות להיות, וכך כחלון יציג שתקרת הגירעון נישמר ברמה של 2.9% כאשר בפועל הגירעון הינו 3.3% בשנת 2016 !! כל % בגירעון המדינה מהווה מיליארדים שרק הציבור ישלם ממיסים עקיפים וישירים שהממשלה תטיל עלינו !! אחרת מאיפה יביאו את הכסף ? זה כחלון - כחלון הנוכל השרלטן שאוחז את עיני הציבור וחושב שהציבור מטומטם . הריבית תיוותר נמוכה עוד זמן רב. אגב למען הצדק ... ראוי שתביט גם על עשרות מנויי מקורבים שכל כחלון אוכלי חינם בעשרות ועדות שכחלון "מקים" עם משרדים-לשכות -שכר ופנסיה תקציבית לבכירים.. בזכות הנגידה הטובה ביותר בעולם נישמרת כלכלת ישראל איתנה - לא בזכות שר האוצר השרלטן כחלון-תרתי משמע.
עזריאל , מחדרה  |  24.09.15
5.
הגברת שאינה-זזה
ובכן...התבוננתי היטב בבניין-המפואר של בנק-ישראל. וגם...בפניה המודאגות של הנגידה וכל-זאת מבלי לזוז-מילימטר. הי...הלו...מישהו שומע-אותי בחלונות הגבוהים שבאולימפוס אז כדאי לבטל את המוסד הפלצני שעולה הון-עתק בהעסקת אוכלי-חינם מבלי לעבוד !!! הריני מתנדב בזאת (תמורת ארוחה-צנועה) להזיז כל-חודש מילימטר (מעלה או-מטה).
מוטי הקרייתי  |  24.09.15
4.
היא מחכה להעלאת הריבית בארה"ב ואז תעלה כאן
בארה"ב דחו קצת את הקץ, אבל התגובה של הבורסות לדחיה לא טובה כי הגענו לקצה, הריבית הנמוכה עושה שמות וכבר הפכה לסיכון גדול הרבה יותר מהתועלת הזמנית שלה. הריבית בארה"ב תעלה בחודש הבא. מי שחושב שהריבית בישראל תרד הוזה או מנסה לעשות סיבוב קטן אחרון. אל תפלו בפח.
בני  |  24.09.15
לכל התגובות