אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ה-FBI: "הישראלים גנבו וזייפו עשרות זהויות, הריצו מניות והלבינו הון" צילום: בראל אפרים

ה-FBI: "הישראלים גנבו וזייפו עשרות זהויות, הריצו מניות והלבינו הון"

הפרקליטות הגישה הבוקר לבית המשפט המחוזי בירושלים בקשה להסגיר לארה"ב את גארי שאלון וזיו אורנשטיין, שני הישראלים שנעצרו בחודש יולי ומואשמים בניו יורק בהונאת משקיעים בהיקף של מיליוני דולרים. על פי תצהירים שהגישו חוקרי ה-FBI, שגייס שני עדי מדינה בפרשה, לצורך ההונאה שאלון ואורנשטיין עשו שימוש ב-131 דרכונים השייכים ל-17 מדינות שונות וכן ב-65 מסמכי זהות מזויפים כגון רישיונות נהיגה

27.09.2015, 11:29 | תומר גנון וזוהר שחר לוי

המחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה הגישה הבוקר (א') לבית המשפט המחוזי בירושלים בקשה להסגיר לארה"ב את גארי שאלון וזיו אורנשטיין , שני הישראלים שנעצרו בחודש יולי בחשד לביצוע עבירות הונאה בהיקף של מיליוני דולרים. על פי בקשת ההסגרה הרשמית שהגישו האמריקאים לפני עשרה ימים, נגד השניים, וישראלי נוסף בשם ג'ושוע אהרון שעזב לרוסיה בטרם נעצר, הוגש לבית משפט פדרלי בניו יורק כתב אישום על הונאת משקיעים, הרצת מניות, גניבת זהויות והלבנת הון. הדרישה להכריז על שאלון ובורנשטיין בני הסגרה, נתמכת בבקשה של שרת המשפטים, איילת שקד.

קראו עוד בכלכליסט

לבקשת ההסגרה צורפו מלבד כתב האישום, גם תצהירים של שלושה חוקרי FBI שהיו אחראים על החקירה וכן של התובעת האמריקאית - און יונג צ'וי. נטען בהם ששלושת הישראלים לקחו חלק בהונאת משקיעים רחבה בארה"ב. זאת תוך שימוש ב-131 דרכונים השייכים ל-17 מדינות שונות וכן-65 מסמכי זהות מזויפים כגון רישיונות נהיגה. מהמסמכים לא ברור כיצד הושגו הזהויות הגנובות, והאם מקורן כפי שעלה תחילה החשד בפריצה למחשבי ג'יי.פי מורגן.

 , צילום: בראל אפרים צילום: בראל אפרים  , צילום: בראל אפרים

עוד עולה מהתצהירים, כי לצורך הלבנת רווחי ההונאה המעורבים עשו בין היתר שימוש בחברות קש באנגליה ואיי הבתולה, וכן בחשבונות בנק בקפריסין ובשוויץ. על פי תצהירה של יונג צ'וי, ה-FBI גייס שני עדי מדינה בפרשה שהיו שותפים לתרמית.

באמצעות עו"ד יעל ביטון מהמחלקה לעניינים בינלאומיים בפרקליטות, טוענת המדינה כי שאלון ואורנשטיין פעלו "בצורה מתוחכמת ורחבת היקף" לרמות משקיעים תמימים רבים. ההונאה התאפיינה בשיטת פעולה המכונה "נפח וזרוק", המתוכננת לעשות מניפולציות בערך ובנפח של מניות שנסחרו בארה"ב. השלושה, נטען, פעלו להרצת מניות בארבע השנים האחרונות – משנת 2011 ועד מעצרם.

כחלק מההונאה, השותפים זיהו חברות דלות סחירות כיעד להרצה. שאלון הקים במקביל שתי חברות קש. אורנשטיין מצידו פתח עבור החברות חשבונות ברוקרים בארה"ב שנוהלו על ידו תחת הנחיותיו של שאלון. חשבונות הברוקרים, נטען בכתב האישום, נפתחו באמצעות השמות הבדויים והדרכונים מזויפים ממדינות כגון צרפת ואנגליה. השותף השלישי, אהרון הקים במקביל חברת קש ששימשה את השלושה להלבנת הרווחים שצברו.

על פי כתב האישום כך פעלה השיטה: בשלב הראשון של ההונאה, רכשו השותפים את כל או מרבית מלאי המניות שנסחרות באופן חופשי בחברה שסימנו, מניות שהוחזקו על ידי שאלון ואהרון בחשבונות הברוקרים. מדובר על פי כתב האישום במניות של לפחות 7 חברות. בשלב השני שאלון, אהרון ושותפים נוספים ניפחו ("pump") באופן מלאכותי את ערכן של המניות בשתי דרכים: ביצוע רציף של סדרת עסקאות תרמתיות באופן עקבי במשך מספר ימים כדי להעלות את ערכן, או הפצה של מיליוני הודעות מייל כוזבות (ספאם) שמטרתם לקדם רכישת המניות.

הודעות המייל כללו מידע כוזב, מאחר שהן כללו דיווח על כך שהמסחר במניות אלו הוגבר והוא מעיד על ביקוש לגיטימי למניות. "בפועל", נטען, "כל המסחר בתקופה הזו נבע מהסחר המניפולטיבי שבוצע על ידי השותפים. כל מטרתן של מיליוני הודעות אלה הייתה לרמות משקיעים תמימים ולגרום להם לרכוש מניות אלו, תוך מצג שווא בדבר ערכן של המניות".

בשלב השלישי בקידום ההונאה, לאחר עליית ערך המניות, מכרו השותפים את כל מניותיהם באופן מתואם ("dump") וכך גרפו לכיסם רווחים גדולים. כך, לפי האישום, הרוויחו השניים מיליוני דולרים באופן לא חוקי על ידי מכירת המניות מחשבונות הברוקרים בתיאום עם שותפיהם, שמכרו גם הם את המניות שהיו בידם. "מהלך זה של מכירה מתואמת וכללית הפעיל לחץ שלילי על ערך המניות וגרם לערכה לצנוח", נטען עוד, "וחשף את המשקעים התמימים שנפלו קורבן למצג השווא להפסדים משמעותיים".

לאחר המכירה הכללית של המניות הלבינו השותפים את הכספים. כפי שנחשף ב"כלכליסט", ה-FBI טען במסגרת המידע שהעביר לפרקליטות לגבי החקירה, כי איתר בשוויץ חשבונות בנק הקשורים לשאלון שבהם כ-100 מיליון דולר שמקורם על פי החשד בהונאה ובעבירות נוספות. 

במקביל להגשת בקשת ההסגרה, הוסכם בין סנגוריהם של שאלון ואורנשטיין, עוה"ד נתי שמחוני, רונן רוזנבלום וקליין דניאל, שמעצרם של השניים יוארך עד אמצע אוקטובר.

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
מדוע המדינה מסכימה להסגיר אזרחים למדינה זרה???
איזה אינטרס יש למדינה? במקום להגן על אזרחיה? שיביאו האמריקאים את החומר לכאן לפרקליטות ושכאן יבדקו אם יש מקום להעמיד לדין. אני בטוח שכאן הם לא היו מואשמים כלל. דבר נוסף, הם מוחזקים במעצר לפי דרישת ארה"ב, בעוד שאם הם היו בארה"ב הם היו משוחררים בערבות עד לתום הדיונים לפחות, היכן הצדק? ארה"ב עדיין נוהגת כמו שריף במערב הפרוע, וברצותה שולפת אזרחים מהעולם על מנת לשפוט אותם, לפי האינטרס שלה ובניגוד לאינטרס הישראלי, היכן עצמאותה של מדינת ישראל? היכן מערכת המשפט המופלאה והגאה שלנו שטוענת לעצמאות שיפוטית????
חשש , מרכז  |  27.09.15
לכל התגובות