אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קטר המשכנתאות ממשיך לדהור: מעל 4 מיליארד שקל משכנתאות בספטמבר צילום: שאטרסטוק

קטר המשכנתאות ממשיך לדהור: מעל 4 מיליארד שקל משכנתאות בספטמבר

המשכנתאות החדשות בספטמבר צפויות להסתכם ב־4.1–4.3 מיליארד שקל - עלייה של 5%–10% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, זאת אף שהשנה חלו בספטמבר ראש השנה ויום הכיפורים

29.09.2015, 08:36 | תומר ורון

המשכנתאות החדשות בספטמבר צפויות להסתכם ב־4.1–4.3 מיליארד שקל, כך לפי הערכות בבנקים השונים. בהשוואה לספטמבר אשתקד מדובר בעלייה של 5%–10%, זאת אף שהשנה חלו בספטמבר ראש השנה ויום הכיפורים בעוד בספטמבר בשנה שעברה חל רק ראש השנה. כלומר, השנה נרשם בחודש זה מספר ימי עבודה נמוך יותר.

קראו עוד בכלכליסט

בהשוואה לאוגוסט מדובר בירידה של כ־30% וזאת בעיקר בשל חגי תשרי. בעוד בחודש רגיל ישנם 22–24 ימי עבודה, בספטמבר הנוכחי יירשמו 16 ימי עבודה בלבד. עם זאת, לפי קצב הביצועים היומי יעמוד היקף נטילת המשכנתאות החדשות בכל אחד מ־16 הימים האלו על 265 מיליון שקל בממוצע - נתון דומה לחודש אוגוסט שבו ניטלו משכנאות חדשות בהיקף של 6.2 מיליארד שקל. כלומר, המגמה החזקה בשוק נמשכת גם בספטמבר.

בתשעת החודשים הראשונים של השנה צפויות להילקח משכנתאות חדשות בהיקף עצום של 49.3 מיליארד שקל - 11 מיליארד שקל יותר מבתקופה המקבילה אשתקד. אם קצב נטילת המשכנתאות הנוכחי יימשך, יישבר השיא השנתי שנרשם ב־2013, אז היקף המשכנתאות הגיע ל־51.7 מיליארד שקל.

 , צילום: זהר שחר צילום: זהר שחר  , צילום: זהר שחר

השיא צפוי להישבר השנה

כשמסתכלים על שוק המשכנתאות ב־12 החודשים האחרונים חשים היטב את המגמה החזקה, שכן במהלכם נלקחו משכנתאות חדשות ביותר מ־62 מיליארד שקל. כמו כן, ממוצע נטילת המשכנתאות החודשי ב־2015 (ינואר־אוגוסט) עד כה עומד על 5.5 מיליארד שקל, וזאת לעומת ממוצע חודשי של 4.3 מיליארד שקל ב־2014 כולה.

המגמה החזקה ב־2015 מיוחסת בעיקר להתפרקות הממשלה בסוף 2014 וקבירתה של תוכנית 0% מע”מ על דירות חדשות מקבלן של שר האוצר הקודם יאיר לפיד, שגרמה לאלפי זוגות צעירים ורוכשי דירה ראשונה לרדת מהגדר ולרכוש דירה. בנוסף, העלאת מס הרכישה בסוף יוני, ביוזמתו של שר האוצר משה כחלון, הביאה להתנפלות של משקיעים על שוק הדירות למגורים - מה שהפך את יוני לחודש השיא בשוק המשכנתאות עם ביצועים של 7 מיליארד שקל.

יש מקום לאופטימיות

אך למרות כל זאת, אפשר להתחיל לשמוע קולות בבנקים המעריכים בזהירות כי שוק המשכנתאות עשוי להאט כבר בחודשים הקרובים נוכח מאמצי הממשלה. בשבוע שעבר אישרה הממשלה את כניסתם של עובדים זרים לביצוע עבודות בענף הבניין. הממשלה מעריכה שהגדלת מספר העובדים הזרים צפויה להביא לצמצום משך הבנייה הממוצע של בניינים גבוהים ב־20%–30%, מה שצפוי להוריד את העלות לקבלן בכ־50 אלף שקל לדירה.

"קצב התחלות בנייה גבוה והבאת העובדים הזרים מתחילים להשפיע", אומר בכיר באחד הבנקים. "אם מוסיפים לזה את העלאת מס הרכישה אז אפשר להיות אופטימיים לגבי מיתון עליית המחירים בשוק הדיור".

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
הבנקים והלווים יושבים על פצצה מתקתקת אנחנו חונקים את הילדים שלנו בחובות לכל ימי חייהם
בעיית הדיור התנפחה ומסכנת את כלכלת ישראל עקב הזנחה של הממשלות האחרונות ומי שבחר באותה ממשלה הוא כישלון כמו הממשלה שבחר לא ניתן לפתור את בעיית המחיר ניתן לטפל בבעיית הדור הצעיר צריך לבנות להשכרה על ידי הממשלה כן אותה אחראית למצב ...במחיר שמתייחס לרמות השכר של הדור הצעיר דירת 3 חד 75 מר בעלות 3000 שקל מחוץ לגוש דן אבל עם אפשרויות לנגישות לערים הגדולות ולא חסר מקום בבאר יעקב ראש העין וכל העליה למודיעין ברגע שהזוגות הצעירים יקבלו קורת גג במחיר סביר כל מחירי הדיור יתחילן לרדת מי שרוצה להשכיר ברוטשילד ב6000 לחודש מוזמן......
מדאיג מאוד!!!!  |  30.09.15
לכל התגובות