אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הרקדנים הם החלקיקים" צילום: עדי עופר

"הרקדנים הם החלקיקים"

"סוד האינסוף של נעה" מנסה להסביר לילדים את העולם המורכב של מדעי הפיזיקה באמצעות מחול

29.09.2015, 09:28 | מאיה נחום שחל

בגלגולו הראשון היה מופע המחול "סוד האינסוף של נעה" של הכוריאוגרפית שרונה פלורסהיים (48) מיועד לקהל בוגר, והיה אמור לעלות במסגרת פסטיבל "הרמת מסך". אלא ש"תוך כדי תהליך העבודה קיבלתי מעין קריאה פנימית", היא מספרת. "אמרתי לעצמי 'שרונה, עזבי אותך. זה מופע לילדים'. ובאמת - זה לא התממש כמופע למבוגרים בסופו של דבר. המופע מצא את ייעודו האמיתי אצל הילדים".

פלורסהיים מציבה במרכז המופע, שבכורתו תיערך היום ב־11:30 במרכז סוזן דלל בתל אביב (מחיר כרטיס 30 שקל), את עולם הפיזיקה המודרנית. בעזרת המחול היא מביאה לידי ביטוי תנועתי, מוזיקלי וטקסטואלי מושגים כמו "המפץ הגדול", "חלקיקים" ו"קוונטים". את העבודה, שמיועדת לבני 10–5, ליווה האסטרופיזיקאי פרופ' דן מעוז מאוניברסיטת תל אביב, שנתן לפלורסהיים ייעוץ מקצועי לכל אורך הדרך. "כל העיסוק במכניקת הקוונטים בא ממקום שיש בו ממד חינוכי מעבר לממד האמנותי, זה רצון אמיתי לשתף בידע", היא אומרת.

מתוך המופע. לעשות שינוי בעולם, צילום: עדי עופר מתוך המופע. לעשות שינוי בעולם | צילום: עדי עופר מתוך המופע. לעשות שינוי בעולם, צילום: עדי עופר

מאיפה מגיע הרצון לחנך?

"אני לא יודעת אם לקרוא לזה חינוך או רצון לשתף ידע ולעשות שינוי. ברמה הכי אידיאליסטית אני רוצה לעשות שינוי בעולם הזה, שיהיה פה טוב יותר, והכלי שלי הוא אמנות. אני עובדת עכשיו על פרויקט למבוגרים שמחבר גם הוא בין מדע ואמנות, פרויקט שקשור לננו־טכנולוגיה ומדבר על זה שחלקיקים ברמה הכי קטנה יכולים ליצור מבנים מורכבים מאוד בעזרת התארגנות והיררכיה. יש התארגנות וחזרתיות של מבנים פשוטים מאוד, וזו יוצרת מבנים מורכבים מאוד שאין להם מנהיג או מנהל, אין סדר מוכפף מלמעלה. אני מרגישה צורך לשתף אנשים במודלים האלה, להגיד 'הנה, זה קורה בטבע'".

איך מתגרמים מדע למחול?

"זה הכי טבעי בעולם, כי פיזיקה בעצם עוסקת בתנועה - מהחלקיקים הכי קטנים ועד הכוכבים והגלקסיות והיקום כולו, שנמצא בתנועה מתמדת של התרחבות. זה ממש מתבקש. בעבודה הנוכחית הרקדנים הם חלקיקים, שעוברים את המפץ הגדול ומתארים את קורותיהם".

בשנים האחרונות מרצה פלורסהיים במסלול מחול ותנועה במכללה הדתית "אורות ישראל" ומנהלת אמנותית את להקת המחול "נגה", שנוסדה בעבור בוגרות המסלול.

את מצליחה להתפרנס ממחול?

"יש מעט מאוד כוריאוגרפים עצמאים שמצליחים להתקיים רק מריקוד. אני מקבלת תמיכה מהמדינה ותמיכה ממפעל הפיס בשנים האחרונות, אבל אלמלא ההוראה לא הייתי מצליחה להתפרנס".

תגיות